Tors­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä seit­se­män uutta tar­tun­taa, 14 Lapissa lo­mail­lut­ta saanut po­si­tii­vi­sen tes­ti­tu­lok­sen, Suo­mes­sa kuusi uutta ko­ro­naan liit­ty­vää kuo­le­maa ja 223 uutta tar­tun­taa, Haa­pa­ran­nal­la tilanne huo­no­nee

16.58 Lapin sairaanhoitopiirissä seitsemän uutta tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu tiistain jälkeen kaikkiaan seitsemän uutta koronatartuntaa. Niistä neljä todettiin Rovaniemellä, kaksi Kittilässä ja yksi Sodankylässä.

Rovaniemellä tartunnan saaneista kaksi oli ennestään karanteenissa. Yksi tartunnoista on tullut ulkomailta ja yksi muualta Suomesta.

Kittilän molemmat tartunnat todettiin ulkopaikkakuntalaisilla lomailijoilla.

Viime ja sitä edellisellä viikolla koronatesteihin on hakeuduttu Lapin sairaanhoitopiirissä selvästi aiempaa vähemmän.

Terveysviranomaiset korostavat, että jatkotartuntojen ehkäisemiseksi on erittäin tärkeää hakeutua testiin lievissäkin oireissa.

Rovaniemellä ja Saariselällä on saattanut altistua koronavirukselle seuraavasti:

Perjantaina 1.1. Rovaniemellä Glass Resort ravintolassa kello 9–10

Lauantaina 2.1. Inarin Saariselällä ravintola Pirkon Pirtissä kello 19–21

Sunnuntaina 3.1. Inarin Saariselältä Ivalon lentokentälle kello 8.25 lähteneessä linja-autossa

Maanantaina 4.1. Eskelisen Lapin Linjojen vuorolla Rovaniemeltä Sodankylään kello 11.45–13.20.

Mahdollisesti altistuneita pyydetään tarkkailemaan vointiaan erityisen huolellisesti.

16.37 Lapin lo­ma­kes­kuk­siin jou­lu­lo­mal­le muualta tul­leil­la on todettu tois­tai­sek­si 14 ko­ro­na­tar­tun­taa

Neljällätoista Lapin sairaanhoitopiirin alueella joulun aikana lomailleella ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä on todettu koronatartunta.

Luku sisältää kaikki todetut tartunnat aatonaaton ja torstain välillä. Mukana ovat sekä Lapissa testatut lomailijat että välittömästi matkan jälkeen positiivisen tuloksen saaneet matkailijat.

Näissä tartunnoista yhdeksän todettiin Kittilässä ja Levillä lomailleilla ja kaksi Rovaniemellä lomailleilla. Sallan, Saariselän ja Ylläksen alueella matkailijoilla on todettu yksittäiset tartunnat.

Toistaiseksi tartunnoista ei ole tullut jatkotartuntoja lappilaisille, sanoo infektioylilääkäri Markku Broas. Tilanne voi kuitenkin edelleen muuttua.

–Esimerkiksi uudenvuodenaattona mahdollisesti tulleet tartunnat eivät näy vielä. Altistumisesta menee testausaikoineen noin 7–10 päivää, ennen kuin tartunnat alkavat näkyä tilastoissa.

16.05 Seit­se­mäl­lä Över­tor­neån ter­veys­kes­kuk­sen työn­te­ki­jäl­lä ja kahdella potilaalla ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­ta

Seitsemällä Ruotsin Övertorneån terveyskeskuksen työntekijällä on todettu koronavirustartunta. Myös kaksi potilasta on saanut tartunnan.

Koronavirus saapui terveyskeskukseen Kalixin keskussairaalasta 28. joulukuuta siirretyn potilaan mukana, sanoo Övertorneån ja Haaparannan johtaja lääkäri Jari Havela.

Potilas oli testattu ennen siirtoa ja testitulos oli ollut negatiivinen. Myöhemmin hänet oli kuitenkin testattu positiiviseksi.

Kaksi tartunnan saanutta potilasta on siirretty koronapotilaina keskussairaalaan. Kaikki vuodenvaihteessa töissä olleet työntekijät ovat karanteenissa vähintään tulevaan viikonloppuun asti.

–Olemme myös tehostaneet suojausta. Toimimme nyt niin sanotusti suomalaisella mallilla maskit päässä, Havela sanoo.

Johtavan lääkärin mukaan tilanne on hallinnassa, mutta tapaukseen sisältyi hyvä opetus.

–Koronatesteissä vain positiivisilla testeillä on merkitystä.

12.35  THL: Suomessa kuusi uutta koronakuolemaa ja 233 tartuntaa

Suomessa on tiistain jälkeen raportoitu kuusi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen viikottaisessa tiedotustilaisuudessa. Puumalaisen mukaan kuolemantapauksia on yhteensä nyt 582.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 178 ihmistä. Heistä tehohoidossa on 27 ihmistä.

Suomessa on raportoitu 223 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana on ilmoitettu 3 325 tartuntaa, mikä on 1 550 vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana. Yhteensä Suomessa on koko epidemian aikana varmistettu 37 772 koronatartuntaa.

Tiistaihin mennessä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia oli raportoitu 576.

12.32 Länsi-Pohjassa seitsemän uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on todettu seitsemän uutta koronavirustapausta. Tartuntaketjujen selvittäminen ja jäljittäminen ovat kesken.

Uudet tartunnat ovat sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan peräisin pääasiassa perhealtistuksista, vierailuista ja kyläilyistä.

Haaparannalla koronavirustilanne on heikentynyt nopeasti ja rajayhteisöön kuuluvia kehotetaan huomioimaan se. Kaikissa kontakteissa kehotetaan käyttämään maskia ja huolehtimaan turvaväleistä