Mainos

Tor­nion­joen vahva, vapaa virta ja Väylän varren luonto ovat Pellon mat­kai­lu­valt­te­ja

Ammattiopisto Lappia toteuttaa Tornionjoen varressa Pellossa ja Tunturi-Lapissa Muoniossa erä- ja luonto sekä kalastusalojen ammattitutkintokoulutuksia. Koulutuksien sisällöissä on huomioitu alueiden ja luonnon erityispiirteet sekä paikallisen työelämän osaajatarpeet.

Pellon Valkeajärvellä toteutetaan koulutuksissa ryhmämelonnan ohjausta.
Pellon Valkeajärvellä toteutetaan koulutuksissa ryhmämelonnan ohjausta.
Kuva: Pellon Kehitys Oy

– Matkailun merkitys Pellon kunnalle ja alueen elinkeinoelämälle on kasvava. Olemme virallisesti ja rekisteröidysti Suomen kalastuspääkaupunki ja meillä kesä on perinteisesti ollut matkailussa sesonkiaikaa. Pelloon tulevista kansainvälisistä talvimatkailijoista kasvava osa tulee Keski-Euroopasta. Talvimatkailu onkin ollut meillä kasvussa muun muassa Ritavaaraan rakennetun Ritavalkean hiihto-, vaellus- ja luontomatkailun keskuksen ansioista, kertoo Pellon Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Kai Korhonen matkailun painopisteistä kunnassa.

Korhonen korostaa, että Pellon kunta ei elä ”vain matkailusta” eikä pelkästään Tornionjoki vapaine koskineen houkuttele matkailijoiden virtaa alueelle. Pellon kunnan elinkeinorakenteen monipuolisuus ja rikkaus on noussut hyvin esille kevään koronapandemian aikana. Pellossa toimii eri alojen yrityksiä, jotka työllistävät erityisosaajia muun muassa puu-, muovi- ja kennoteollisuuteen sekä kuljetusalalle. Monialaisen elinkeinorakenteen pohjalta esimerkiksi kevään poikkeusoloissa kunnan työttömyysasteen kasvu on ollut maltillista. Tulevaisuudessa matkailun merkitys kokonaisuutena tulee Pellossa kuitenkin kasvamaan. Tätä kehityssuuntaa tukevat myös Ammattiopisto Lappian Pellossa järjestämät erä-, luonto- ja matkailu- sekä kalastusalojen koulutukset.

Räätälöidyt koulutukset sekä yhteistyö luovat lisäarvoa matkailutuotteisiin ja -palveluihin

Rakentava ja kehittävä yhteistyö alueella toimivan koulutusorganisaation kanssa on tärkeä tekijä osaajien saamiseksi koko Lapin alueelle. Lähes kaikki Lapin matkailukeskukset ovat olleet saman haasteen edessä, eli mistä saada osaajia matkailukohteisiin.

– Meillä on Pellossa hyvät mahdollisuudet järjestää esimerkiksi Ritavaaralla ja Miekojärvellä oppimisympäristöt matkailualan ja siihen läheisesti liittyvien alojen osaajien kouluttamiseen. Tiiviissä yhteistyössä paikallisten yritysten, Pellon kunnan ja Ammattiopisto Lappian kanssa alueellemme on kehitetty erä-, luonto-, matkailu- ja kalastusalojen räätälöityjä koulutustuotteita, jotka vastaavat työelämän tarpeisiin ja saamme huippu osaajia, niille osaamisaloille, joita yritykset tarvitsevat, painottaa toimitusjohtaja Korhonen.

Väylän varressa opiskelu tarjoaa opiskelijalle erityistä elämyksellisyysosaamista

Pellon erä- ja luonto-oppaan osaamisalan koulutus tarjoaa opiskelijalle mahdollisuuden opiskella tutkinto tai tutkinnon osia omaehtoisesti työn ohella, koulutussopimuksella työelämässä oppien tai oppisopimuksella. Yli 25-vuotiaat voivat TE-toimiston hyväksynnällä opiskella työttömyysetuudella.

– Koulutuksen keskeinen sisältö on Erä- ja luontoympäristössä toimiminen, luonnon tuotteistaminen, sekä opiskelijan itselleen haluamat valinnaiset tutkinnon osat. Opiskelun painotuksia ovat myös Metsä-Lappiin sijoittuvat räätälöidyt kalastus- ja metsästyspalvelut, yrittäjyys ja turvallisuusasiat. Koulutuksessa suoritetaan myös matkailualalla tarvittavat passi- ja ensiapukoulutukset tai omana valintana vuokraveneen-kuljettajatutkinto ja melonnan ohjaajatutkinto, kertoo koulutuksen sisällöstä Lappian vastuukouluttaja Satu-Maarit Seppänen.

Erä- ja maastoruokakurssilla Tarzan-pihvi kypsymässä.
Erä- ja maastoruokakurssilla Tarzan-pihvi kypsymässä.
Kuva: Lappia

Kenelle koulutus sopii ja miksi ja missä haluat opiskella?

– Koulutus sopii retkeilystä, matkailusta, asiakaspalvelusta, erilaisista ohjelmapalveluista kiinnostuneille, omaa yritystä haluaville tai jo alalla työskenteleville mahdollisuuden päivittää, vahvistaa ja monipuolistaa taitojaan. Edellisillä kerroilla opiskelijoina on ollut muun muassa paikkakuntalaisia, jo yrittäjinä toimivia opiskelijoita, jotka ovat halunneet laajentaa repertuaariaan.

Kouluttaja Seppänen kertoo, että työssäoppimispaikkoja on hyvin tarjolla Pellossa ja muissa lähialueen kunnissa toimivissa yrityksissä.

– Jos opiskelija haluaa suorittaa työssä oppimisen kotipaikkakunnallaan, jossakin muualla Suomessa, se vaikuttaa osaamisen sisältöön. Paikallisesti työtehtäviä alan yrityksissä voi valita laidasta laitaan; rekikoira-ajelut, poro-ohjelmat, hevosilla toteutettavat ohjelmapalvelut, lumikenkäily, moottorikelkka-ajelut, pilkkiminen, laskettelu, hiihto tai kesäkalastus eri muodoissaan vavalla, perholla tai verkolla, maastopyöräily tai melonta, luettelee Seppänen ohjelmapalvelujen vaihtoehtoja.

Seppänen kertoo, että valmistuneista moni on jäänyt paikkakunnan omiin yrityksiin töihin. Pellon matkailun suunta näyttää kasvavalta, joten olisi paikkakunnalla jo oleville yrityksille ihana asia saada uusia yrittäjiä joukkoon tuottamaan uusia ohjelmapalveluita ja työntekijöitä sesonkeihin.

Opiskelijat suorittavat osaamisen näyttöjä muun muassa retkillä Jaipaljukan kivimuodostelman luontopolulla, joka on loistava vaelluskohde. Opiskelijat suorittavat osaamisen näyttöjä muun muassa retkillä Jaipaljukan kivimuodostelman luontopolulla, joka on loistava vaelluskohde.
Opiskelijat suorittavat osaamisen näyttöjä muun muassa retkillä Jaipaljukan kivimuodostelman luontopolulla, joka on loistava vaelluskohde.
Opiskelijat suorittavat osaamisen näyttöjä muun muassa retkillä Jaipaljukan kivimuodostelman luontopolulla, joka on loistava vaelluskohde.
Kuva: Pellon Kehitys Oy

Kalassako tulevaisuus? Erityisosaamista vapaana virtaavasta Tornionjoesta

Ammattiopisto Lappia on aiemmin toteuttanut kalastusopaskoulutusta oppilaitoksen Tunturi-Lapin osaamiskeskuksessa Muoniossa. Elokuussa 2020 Pellossa on tarkoitus aloittaa kalastusoppaan ja kalastajan tutkinnot. Tutkinnot toteutetaan osittain yhteistoteutuksena.

– Yhdistävänä tekijänä opiskelijoilla on ollut into kalastukseen. Monilla on ollut kalastuksen harrastustausta pohjalla. Mikä mukavaa, matkassa on ollut opiskelijoita eri puolilta Suomea ja myös selkeästi eri kalastuksen osa-alueiden taitajia. Yhden ollessa järvikalastuksen harrastaja, toinen on lohensoutuun tai perhokalastukseen hurahtanut. Onpa mukana ollut myös Norjan meripyynnin osaajia ja ruijanpallaksen taitavia pyytäjiä. Niin kouluttajaa kuin varmasti myös opiskelijaa eniten innostavana ja eteenpäin vievänä voimavarana onkin ollut ryhmän osaamisen jakaminen ja kokemusten sekä näkemysten vaihto ja yhdessä oppiminen. Sehän ammattitutkinnon pohjimmainen tarkoitus onkin - syventää jo olemassa olevaa osaamista kohti vankkaa ammattilaisuutta, pohtii kalastusoppaiden vastuukouluttaja Ilkka Mäki.

Mäen mielestä koulutus sopii erityisen hyvin matkailun parissa jo työskenteleville, joille kalastus ja kalastusopastus voisi olla yksi elannonlähde. Ympärivuotista elantoa haettaessa kalastajan koulutus tarjoaa mahdollisuuksia syventyä Länsi-Lapin järviin pohjautuvaan ammattikalastukseen ja sieltä kumpuaviin mahdollisuuksiin. Näiden yhdistäminen kalastusopastukseen voisi olla tulevaisuuden vetonaula! Tästä on esimerkki toimivasta liikeideasta Pellon Miekojärvellä toimivalla ammattikalastajalla, joka on yhdistänyt yritystoiminnassaan kaupallisen kalastuksen ja kalastusopastuksen.

– Teemme kalastuksen aikana yhteistyötä sekä paikallisten kalastusmatkailuyritysten että kalastusoppaiden kanssa. Kalastajan osaamisalalle hakeutuvat pääsevät tutustumaan kalastajan vuoden kiertoon paikallisten ammattikalastajien mukana. Koulutuksen jälkeen opiskelijat voivat työllistyä kalastusoppaaksi tai kalastajaksi yrittäjänä. Toki Länsi-Lapissa on paljon matkailun työpaikkoja tarjolla myös osaaville ja ennen kaikkea motivoituneille oppaille, joilla kalastus voi olla yksi osaamisala.

Lappia

Pellon Kehitys Oy

Pellon kunnan matkailusivusto

Infoboksi

Kiinnostuitko koulutuksista?

Tutustu koulutuksiin Lappian Koulutuskalenteri

Ota meihin yhteyttä!

-

Luontoalan ammattitutkinto, Erä- ja luonto-opastamisen osaamisala

Kouluttaja Satu-Maarit Seppänen, puh. 040 546 8548

Toimipaikkapäällikkö Simo Sova, puh. 050 571 5207

Oppisopimuskoulutus, asiakkuusvastaava Laura Kuismanen, puh. 040 648 7583 tai 040 132 8198

Kalatalouden ammattitutkinto, kalastaja, kalastusopas

Kouluttaja Ilkka Mäki, puh. 050 596 8303, tavoitettavissa 1.7. alkaen

Toimipaikkapäällikkö Simo Sova, puh. 050 571 5207

Oppisopimuskoulutus, asiakkuusvastaava Laura Kuismanen, puh 040 648 7583 tai 040 132 8198