Mainos

Tornion seu­ra­kun­nan dia­ko­nia­työ toi iloa joulun alla

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt tänä vuonna 4,4 miljoonaa euroa avustusta Suomen evankelisluterilaiselle kirkolle diakoniatyön tukemiseen. Osansa sai myös Tornion seurakunta.

Vasemmalta diakoni Kirsi Auno, diakoniatyön pappi Jane Fagerström, diakoni Johanna Wennerström, diakoni Ritva Eskola, diakoni Suvi Ylimartimo ja vastaava diakoniatyöntekijä Aila Ylinärä.
Vasemmalta diakoni Kirsi Auno, diakoniatyön pappi Jane Fagerström, diakoni Johanna Wennerström, diakoni Ritva Eskola, diakoni Suvi Ylimartimo ja vastaava diakoniatyöntekijä Aila Ylinärä.

Kun Tornion seurakunnassa saatiin tieto valtion tuesta, pohti diakoniatiimi yhdessä, miten tuki jaettaisiin. Toiveena oli tavoittaa mahdollisimman kattavasti niitä ihmisiä, jotka apua tarvitsevat.

Yhteistyökumppaneiksi valittiin sosiaalitoimi, nuorisotoimi, A-klinikka, kaksi yläkoulua sekä kaupungin ja Keroputaan sairaalan psykiatriset poliklinikat.

– Halusimme muistaa ja kannustaa erityisesti nuoria ja muita, joiden elämä on tiukassa tilanteessa. Laajojen verkostojen avulla myös apu menee laajalle, diakoni Kirsi Auno sanoo.

Myönnettyä tukea pystyttiin käyttämään jo keväällä jaettuihin lapsiperheiden ruokakasseihin. Lapsiperheiden tukeminen jatkuu edelleen. Yhteistyökumppaneiden avulla tavoitettiin 85 nuorta, jotka saivat lahjakortin paikalliseen tavarataloon. Vastaanotto oli ilahtunut.

– Nuoret olivat liikuttuneita siitä, että heitäkin muistetaan. Toivottavasti he pystyvät hankkimaan lahjakortilla jotain erityistä itselleen.

Hyvänolontunnetta kampaamokäynnistä

Diakoniatiimi halusi myös tarjota hankalassa taloudellisessa tilanteessa oleville pientä hemmottelua ja hyvänolontunnetta. He valitsivat satunnaisotolla 17 paikallista kampaamoyrittäjää ja tilasivat heiltä yhteensä 182 lahjakorttia kampaamo- tai parturikäyntiin. Lahjakortteja jaettiin mm. yhdessä ruoka-avun kanssa.

– Kun rahat ovat tiukilla, ei ole mahdollisuutta panostaa itseensä. Jokainen meistä kuitenkin tietää, miten kampaamoreissu piristää mieltä ja nostaa itsetuntoakin. Samalla, kun pystyimme ilahduttamaan apua tarvitsevia, saatoimme tukea myös paikallisia pieniä yrittäjiä, jotka ovat olleet kovilla vaikean koronavuoden aikana, vastaava diakoniatyöntekijä Aila Ylinärä sanoo.

Tornion etsivänuorisotyö Jenna Palola, Reija Nurkkala ja Minna Herukka.
Tornion etsivänuorisotyö Jenna Palola, Reija Nurkkala ja Minna Herukka.

Ilon pilkahdus arkeen

Diakoniatyöntekijät tietävät, että joulun aikaan ihmisten hätä ja huoli usein lisääntyvät. Apua tarvitsevat niin yksinelävät kuin perheellisetkin. Tornion seurakunnan diakoniatyö on perinteisesti jakanut joulun alla ruokakasseja, ja tänäkin vuonna niitä jaettiin noin 300 kpl.

– Korona on tuonut moneen perheeseen huolta ja epävarmuutta. Olemme saaneet aiempaa enemmän yhteydenottoja ja nyt syksyllä entistä useampi on kertonut henkisestä väsymyksestä rahahuolten ohessa. Alakulo on lisääntynyt selvästi. Toivottavasti pystyimme näillä lahjakorteilla ja ruokakasseilla tuomaan hieman ilon pilkahduksia ihmisten elämään.