Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Katso kuvat: Suur­har­joi­tuk­set toivat Lappiin uusien liit­to­lais­ten tais­te­li­joi­ta

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tor­nio­lai­set juh­li­vat koko jou­kol­la – ko­ro­na­ra­joi­tuk­set huo­les­tut­ta­vat

Jari Karhu Kustaa II Aadolfina ja Pasi Heikkilä kansleri Axel Oxenstiernana tuovat pienoisnäytelmän muodossa esille Tornion syntyhistoriaa.
Jari Karhu Kustaa II Aadolfina ja Pasi Heikkilä kansleri Axel Oxenstiernana tuovat pienoisnäytelmän muodossa esille Tornion syntyhistoriaa.
Kuva: Jouni Valikainen

Tornion 400-vuotisjuhlien juhlakoordinaattori Merja Stenberg on tehnyt ”nyrkkinsä” kanssa töitä noin kolme vuotta, jotta torniolaiset pääsisivät viettämään ikimuistettavat syntymäpäiväjuhlat. Juhliin tuli Napapiirin Sankareita mukaillen pari muuttuvaa tekijää; korona ja sen mahdolliset aiheuttamat rajoitustoimet.

– Meillä on tärkeimmille tapahtumille suunnitelmat A, B ja C eli ohjelmamuutokset ovat mahdollisia. Vuodenvaihteen Haaparannan kanssa suunnitellut uudenvuoden juhlat peruttiin ja lapin urheilugaalaa siirrettiin vuodella eteenpäin. Toivon, että saamme yhdessä monien eri tahojen kanssa toteuttaa loppuvuodelle suunnitellut tapahtumat, Merja Stenberg kertoo.

Juhlaviikko

toukokuussa

Tornio-päivien  juhlaviikko pidetään 10.-16.5. Tornion perusti Kustaa II Aadolf 12.5. 1621. Juhlaviikon päänäyttämönä ja tapahtumakeskuksena toimii Pohjan Stadion. Etenkin torniolaisia ja miksei myös lähipaikkakuntien nuoria puhuttelee Pohjan Stadionilla varsinaisena juhlapäivänä pidettävä konsertti, missä esiintyy räppäri Gettomasa. Gettomasa on nuorten oma valinta.

– 13.5. on helatorstai. Silloin juhlimme syntymäpäiviä juhlakulkueen kera. Lapsille järjestetään iso konsertti perjantaina. Tapahtumien juontajaksi ja tilaisuuksien vetäjäksi on lupautunut Torniossa nuoruutensa viettänyt toimittaja Kari Lumikero, Stenberg sanoo.

Juhlavuotena voivat halukkaat ostaa itselleen tai lahjaksi erilaisia Tornio 400 -tuotteita. Etenkin nuorten suut kääntyvät hymyyn, mitä enemmän kasseja, tarjottimia, julisteita, korvakoruja tai vaikkapa mukeja menee kaupaksi. Taiteilija Susanna Sivonen suunnitteli Torneå 1621 -kuosin ja tuoteperheen. Tuoteperhe täydentyy vuoden mittaan.

– Tuotteiden myyntituotoista menee kolmasosa nuorison hyväksi. He saavat itse valita käyttökohteen nuorisotyönpäällikkö Auli Pietikäisen koordinoimana. Tavoitteena on saada kerättyä nuorille 10 000 euroa, Merja Stenberg kertoi.

Tornion maakuntamuseon johtaja Minna Heljälän (oik.), nuorisotyön päällikkö Auli Pietikäisen, sivistystoimenjohtaja Ilkka Halmkronan, 400-juhlavuoden koordinaattori Merja Stenbergin ja viestintäsuunnittelija Anna-Erika Heikkilän käden jäljet näkyvät juhlavuoden suunnittelussa ja toteutuksessa. Mukana on "nyrkin" lisäksi monia muita toimijoita.
Tornion maakuntamuseon johtaja Minna Heljälän (oik.), nuorisotyön päällikkö Auli Pietikäisen, sivistystoimenjohtaja Ilkka Halmkronan, 400-juhlavuoden koordinaattori Merja Stenbergin ja viestintäsuunnittelija Anna-Erika Heikkilän käden jäljet näkyvät juhlavuoden suunnittelussa ja toteutuksessa. Mukana on "nyrkin" lisäksi monia muita toimijoita.
Kuva: Jouni Valikainen

Näyttelyjä,

kilpailuja...

Onnistuneet syntymäpäivät eivät olisi mitään ilman kilpailuja. Veistoskilpailun ehti jo voittaa Teija ja Pekka Isorättyän Kojamo-veistos, joka julkistetaan Nordbergin möljällä varsinaisena juhlapäivänä 12.5. Juhlissa on tarjolla myös Tornion omaa tyrnileivosta, joka Eerika Myllynevan suunnittelemana voitti leivoskilpailun. Torniolle omia vanttuita voivat halukkaat suunnitella ja kutoa helmikuun loppuun saakka. Juhlissa esitetään myös Tornio-biisi, joka valitaan sävellys- ja sanoituskilpailun tuloksena.

– Osa kilpailuista on lähtenyt liikkeelle kuntalaisten aloitteista. Olenkin tyytyväinen, että yhdistykset, koulut, kylät, yritykset ja eri oppilaitokset ovat olleet innolla mukana eri tapahtuminen suunnittelussa, Merja Stenberg kiittelee.

Tornion museoissa on juhlavuotena useita näyttelyitä. Osa niistä on kokoelmanäyttelyitä, joihin teokset tulevat Aineen taidemuseosta ja kaupungin omista kokoelmista. Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen odottaa mielenkiinnolla, miten Heikki Kemppaisen Terveet kädet -valokuvanäyttely iskee mielen sopukoihin. Terveet kädet -niminen  punkbändi perustettiin Torniossa Läjä Äijälän ideoimana.

Tanssitaiteilijat Titta  Court ja Anniina Ukkonen tuovat juhliin karnevaalihenkisen tapahtuman. Popup-työpajoissa tuotetaan eri taiteenaloilta sisältöä juhliin. Yleisö pääsee juhlissa tanssimaan ammattilaisten kanssa.

Karunkilaiset saavat vihdoin ja viimein käsiinsä omaan kuntaansa koskevan historiikin. Historiikin on laatinut Ilkka Teerijoki.

– Kun Karunki, Tornio ja Alatornio yhdistyivät, niin samalla sovittiin, että kaikista kunnista tuotetaan historiikki. Karunki jäi unholaan ja kaupunki tilasi historiikin Teerijoelta. Se julkaistaan 10.5., Tornionlaakson museojohtaja Minna Heljälä  kertoi.

Tornio-hahmot tuovat esille 400-vuotisen Tornion historiaa ja tarinoita piennäytelmien muodossa. Jari Karhun ja Pasi Heikkilän työstämä näytelmä Kustaa II Aadolfista ja Axel Oxenstiernasta on jo esitysvalmis.

Juhlaan halutaan mukaan myös ulkotorniolaisia. Heistä kerätään juhlaan tarinoita ja toivotaan kyseessä olevilta henkilöiltä esimerkiksi videotervehdyksiä.

Torniolaiset nuoret saavat käyttöönsä kolmasosan juhlavuoden tuotteiden myyntituotosta.
Torniolaiset nuoret saavat käyttöönsä kolmasosan juhlavuoden tuotteiden myyntituotosta.
Kuva: Jouni Valikainen
Tornio 400 vuotta

Tapahtumia juhlaviikko

Ajankohta 10.–16.5.

Paikkana Pohjan Stadion.

12.5. Nuorten konsertti.

13.5. Kulkue sekä yleisöjuhla.

14.5. Lasten konsertti.

Muita tapahtumia juhlaviikolla mm.:

12.5. Tornio 400 veistoksen paljastus.

12.5. Kutsuvierastilaisuus.

13.5. Kustaa II Aadolf –näyttelyn avajaiset.

13.5. Tornio muisteloilta.

Muutokset ohjelmaan ovatmahdollisia.

Torniolaisten oma Hall of Fame

Helsingissä listattiin pari vuotta sitten kaupungin liikuntatoimen satavuotisjuhlan kunniaksi sadan henkilön joukko legendaarisia helsinkiläisiä urheiluihmisisiä yhdelle listalle. Pitäähän näin tehdä myös Torniossa, mutta hieman pienemmässä mittakaavassa.

Torniolaisten omat urheilulegendat nimetään Tornion 400-vuotisjuhlille. Idean isä on torniolaislähtöinen innokas urheilumies, Urheilumuseoklubin ja Suomen urheilutietäjien jäsen Vesa Junes, joka kutsui valintaraatiin joukon muita torniolaislähtöisiä urheilumiehiä ja – tietäjiä. Saman poppoon idea oli perustaa olympiavoittaja Ville Pörhölän nimeä kantava polku Pohjan stadionin eteläpuolelle.

– Nimeämme kunniagalleriaan tässä vaiheessa rajallisen määrän henkilöitä. Osa heistä on urheilijoita ja osa urheiluvaikuttajia ja listaa voidaan tarvittaessa täydentää,Vesa Junes kertoo.

Kaupunki sai vihiä suunnitelmista ja tarkoituksena onkin yhteistoimin järjestää elokuussa pienimuotoinen tilaisuus, jossa julkistetaan nimetyt henkilöt. Tilaisuuteen kutsutaan listalle olevia henkilöitä tai heidän omaisiaan.

Kunniagalleriaan voidaan valita Torniossa, Alatorniolla tai Karungissa syntynyt torniolaista urheiluseuraa jossain vaiheessa edustanut, uransa lopettanut urheilija tai urheiluvaikuttaja. Legendaksi voidaan valita myös henkilö, joka on syntynyt muualla kuin Tornion seudulla, edellyttäen, että henkilö on varttunut ja saanut urheilukipinän nimenoman Tornion seudulla ja edustanut menestysvuosinaan torniolaista urheiluseuraa/seuroja.

Valittavalta henkilöltä edellytetään arvokisamenestystä – olympiavoittoa, maailmanmestaruutta, Euroopan mestaruutta, Suomen mestaruuksia, arvokisa- ja maaotteluedustuksia tai muutoin legendaarisiksi katsottavia urheilusuorituksia. Esimerkiksi Ville Pokka ei pääse vielä listalle, koska nuori mies jatkaa vielä urheilu-uraansa.

Valittavilta urheiluvaikuttajilta edellytetään yhteiskunnallisesti poikkeuksellisen merkittäviä ansioita urheilun ja liikunnan parissa.