Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Voiko yksi lät­tä­hat­tu tehdä ihmeen, ja mikä sen tekisi Lor­di­nau­kiol­la?

Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Sanon heti alkuun, että en ole oikein ymmärtänyt Rovaniemen kauppatorin funktiota sen nykyisellä paikalla. Olen ollut sitä mieltä, että tori on eloton ja syrjässä ja että sen toimintojen pitäisi sijaita siellä missä ihmiset muutenkin liikkuvat eli ydinkeskustassa.

"Rovaniemen on jo syytä tunnustaa, että kauppatorin tekohengitykseen ei enää kannata tuhlata resursseja. Aika on ajanut nykymuotoisen torin ohitse", kirjoitin kolumnissani kesäkuussa 2017.

Myös Rovaniemen kaupungin tavoitteena on ollut siirtää tori keskustaan ja mahdollisesti jalostaa torin nykyinen tontti rakentamiseen. Kaupunki onkin tutkinut mahdollisuuksia sijoittaa toritoiminnot Lordinaukiolle samalla, kun korttelin asemakaavaa muutetaan Arinan tornihotellihanketta varten.

Kaavamuutos on kuitenkin edelleen suunnittelupöydällä eikä vielä ole tiedossa, mahtuvatko hotelli ja tori samaan kortteliin.

Yrittäjät kuitenkin uskovat kauppatorin mahdollisuuksiin. Siitä todistaa sininen lättähattu, joka ilmaantui torille viime torstaina.

Kuten kerromme jutussamme, lättähatun ovat tuoneet torille Pekkalan torikahvion yrittäjät. He aikovat rakentaa vaunun yhteyteen terassiravintolan ja järjestää siinä erilaisia tapahtumia, kunhan koronatilanne sen sallii.

Vanha kiskobussi ei ehkä kaikkien mielestä ole kaunotar, mutta ainakin se tuo väriä betoninharmaalle torille. Sitä paitsi siihen liittyy nostalgiaa, joka näyttää vetoavan ihmisiin voimakkaasti.

Julkaisimme lättähatusta kertovan jutun verkkosivuillamme torstaina, ja tiistaihin mennessä juttu oli avattu luettavaksi jo noin 11 000 kertaa. Juttua on myös kommentoitu poikkeuksellisen paljon.

Kommenteissa on muisteltu lättähatulla tehtyjä matkoja; muistoja riittää, sillä lättähattuja oli liikenteessä liikenteessä 1980-luvulle saakka. Samalla kommenteissa on kiitetty yrittäjien ideaa ja luvattu poiketa lättähatun ravintolassa heti tilaisuuden tullen.

"Olisipa mahtavaa, jos Lordinaukiolle saataisiin vaikka karuselli lapsiperheiden ja muidenkin kaupunkilaisten iloksi."

Jos lättähatun some-huumasta puoletkin realisoituu torikäynneiksi, torikahvion yrittäjät onnistuvat siinä, mikä on tuntunut mahdottomalta: he herättävät torin eloon.

Kuinka vetovoimainen lättähattu todellisuudessa on, sen näyttää vasta kesä. Jo nyt voi kuitenkin sanoa, että parhaat ideat ovat usein yksinkertaisia eivätkä ne välttämättä maksa paljon. Tällaiset ideat syntyvät yleensä yrittäjien päässä – eivät hankkeissa tai projekteissa..

Jos yksi lättähattu muuttaa kaiken torilla, mikä tekisi saman tylsällä Lordinaukiolla? Erilaiset kahvilat ja kioskit värittävät Lordinaukion kesää jo mukavasti, mutta lisää vetonauloja tarvittaisiin. Olisipa mahtavaa, jos Lordinaukiolle saataisiin vaikka karuselli lapsiperheiden ja muidenkin kaupunkilaisten iloksi.