Kulttuuri: Tor­nion­laak­son museon uudeksi joh­ta­jak­si Titta Kal­lio-Sep­pä

Ohje: Katso Lapin Kansan video: Näin teet ko­ro­na­vi­ruk­sen ko­ti­tes­tin oikein

Aluevaalien vaalikone: Katso sopiva ehdokas täältä

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Ver­tais­voi­maa luis­tin­ra­dal­la

Veera Vasara on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Veera Vasara on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Ovatko lapsenne jo luistelleet, päiväkodilta kyseltiin muutama viikko sitten. Sitä olisi ohjelmassa pian ryhmän vanhimmille eli kolmevuotiaille.

Eikun siis äkkiä harjoittelemaan.

Kuten arvata voi, luistimet ensi kertaa jalassaan lapsi heittäytyy enimmäkseen veltoksi, mutta vanhemman tukemana tuntuma lajiin saadaan kuitenkin alulle.

Seuraavalla viikolla saamme pakata luistimet ja kypärän päiväkotikassiin.

Kesken työpäivän puhelimeeni kilahtaa kuva päiväkodilta. Siinä lapset luistelevat kaverinsa kanssa aivan omin avuin – harjoitteluun tarkoitettujen luistelutukien kanssa. Mikä hienointa, punaposkiset luistelijat näyttävät varsin tyytyväisiltä oloonsa.

Myöhemmin kotona kolmevuotias pohtii, että kaverillekin luistelu oli vaikeaa. Se on tärkeä havainto. Vertaistuki tasoittaa tietä uuden opettelemiseen: motivaatio on helpompi löytää kun vieressä kompuroi samantasoinen luistelija, eikä ainoastaan ylivertaisen taitavilta vaikuttavia vanhempia lapsia ja aikuisia.

Tälläkin viikolla kannoin luistinkassin päiväkotiin kiitollisin mielin. Onhan se vain hienoa, ettei henkilökunta tyydy toimimaan helpoimman kautta, vaan vie pienet vasta-alkajatkin reippaasti talvilajien pariin. Ja että siihen löytyy oivat puitteet apuvälineineen heti päiväkodin naapurista.

Hiihtämisen harjoittelu on jäänyt meillä toistaiseksi alkutekijöihinsä. Koska pystyssä pysyminen ei kaikin puolin sujunut ensi yrittämällä, ei lasten into jatkokokeiluihin lajin parissa ole ollut käsinkosketeltavaa.

Vanhempana olen kokenut myös lievää epätietoisuutta, missä olisi sopiva harrastuspaikka kaatuilevien kolmevuotiaiden kanssa. Omat tutut hiihtolenkit eivät tällä kokoonpanolla tunnu oikeilta kohteilta.

Onneksi päiväkoti tarjonnee apua vielä tähänkin pulmaan. Ymmärtääkseni kaupunki tekee varta vasten pikkulapsille suunnattuja latulenkkejä eri puolille kaupunkia päiväkotien käytettäviksi.

Tässä olisi muuten myös pienoinen jatkojalostamisen paikka: olisi kätevää, jos pikkulapsille sopivista latupaikoista löytyisi tietoa kaupungin verkkosivuilta varsinaisen latuverkoston tapaan.

Aurinko paistaa jo kevättalven kirkkaudella ja luntakin riittää, joten paras hiihto- ja luistelukausi on vasta aluillaan. Nautitaanpa siitä, ikään tai taitotasoon katsomatta.

PS. Heppapuistonakin tunnetun Vanhan torin luistinradalla voi myös opetella luistelemaan tuen avustuksella. Fun On Ice -yrittäjien luistelutuet ovat vapaasti kaupunkilaisten käytössä!