sää: Helteet jat­ku­vat lop­pu­vii­kon ajan, mutta sitten vii­le­nee – sun­nun­tai­na Lapin yli kulkee sade- ja uk­kos­rin­ta­ma

pääkirjoitus: Ke­mi­jär­ven bio­ja­los­ta­mon ra­ken­ta­mi­sel­le ei ole vi­ra­no­mai­ses­tei­tä, mutta muita esteitä löytyy – suurin niistä on hank­keen hei­ken­ty­nyt us­kot­ta­vuus

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Puut­to­mien puis­to­jen kau­pun­ki

Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Puilla on väliä. Sen huomaa kerta toisensa jälkeen rovaniemeläisiltä toimitukseen saapuvista yhtedenotoista, kun puita on kaadettu tutusta puistosta, kadun varresta tai lähimetsästä. Puiden kaataminen ei yleensä ilahduta, yhtään tämänsisältöistä viestiä en muista vuosien varrella toimitukseen saapuneen.

Joskus puita pitää kaataa, se on sanomattakin selvää. Myös kaupunkialueella, lähimetsässä ja jopa puistossa.

"Puiden kaataminen ei yleensä ilahduta, yhtään tämänsisältöistä viestiä en muista vuosien varrella toimitukseen saapuneen."


Moni Rovaniemen puisto on viime vuosina käynyt läpi peruskorjauksen. Tänä kesänä vuorossa on Ruokasenpuisto, jossa työ alkaakin milteipä puhtaalta pöydältä. Heti aluksi kaikki puiston 70-vuotiaat koivut kaadettiin.

Tätä monen on ollut vaikea ymmärtää. Myös minun.

Kysyin viime lehdessä kaupunginpuutarhurilta syytä kaatamiseen. Hänen mukaansa ne olivat elinkaarensa päässä, kahdestakin syystä. Kuntotutkimuksen mukaan koivut olivat huonokuntoisia. Toisekseen koivujen juuret olisivat vaurioutuneet puiston maansiirtotöissä, kun pohjaa, nurmea ja istutuksia rakennetaan uudelleen ja käytävätkin rakennetaan uusille paikoille. Koska kuntotutkimuksen lisäksi esiin nousi se toinenkin syy, tulee väistämättä mieleen, olivatko puut todella kaatokunnossa.

Mieleeni tulee myös jokin vuosi sitten tekemäni haastattelu, jossa viranhaltija totesi vanhan rautatiekiinteistön olevan käyttöikänsä päässä.

Käyttöiän tai elinkaaren päässä oleminen kuulostaa pisteeltä, johon on vääjämättä tultu, josta ei ole paluuta, ja jolle ei ole vaihtoehtoja. Luulenpa kuitenkin, että kyse on enemmänkin valitusta näkökulmasta, tai päätöksestä, johon on päädytty erilaisten vaikuttimien johdosta.

Ei elinkaaren tai käyttöiän päässä oleminen ole peruste, vaan ilmaisu, joka edellyttää perustelua.

Kysyimme hiljattain lukijoiltamme, kuinka Rovaniemen keskustaa tulisi kehittää aiheeseen liittyvän jutun yhteydessä. Facebookissa kommentteja tulikin. Suurin osa niistä toivoi lisää vihreyttä keskustaan. Otos ei riitä tieteellisesti valideihin johtopäätöksiin, mutta uskonpa sen heijastelevan yleistä mielipidettä.

Rovaniemen historian tunnemme. Syy miksi täällä ei ole liiemmin vanhoja puita tai rakennuksia, on sama, kaupungin tuho Lapin sodassa. Yksittäisiä rakennuksia on suojeltu, mutta alkaa näyttää siltä, että yhtälailla suojelua kaipaisivat puutkin.

Ruokasenpuiston puunkaadon jälkeen toimitukseen saapuikin viesti myös kuntalaisaloitteesta ja Facebook-ryhmästä Rovaniemen puiden suojelemiseksi.

Huomaanpa itsekin pohtivani, kuinka ihmeessä vanhat puut ovat keskeinen osa puistoja kaikkialla maailmassa, mutta Rovaniemellä peruskorjattuun puistoon saamme odotella täysikasvuisia puita vuosikymmeniä.