Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Kohti vä­hem­män poik­keuk­sel­li­sia aikoja

Vuosi sitten elettiin tyyntä myrskyn edellä.

Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Suomen ensimmäinen koronavirustapaus oli todettu tammikuun lopussa Rovaniemellä. Sairastunut oli Kiinan Wuhanista kotoisin oleva, Saariselällä lomaillut matkailija. Riski taudin leviämiseen arvioitiin vielä tuolloin hyvin pieneksi.

Keskiviikkona 4.3.2020 ilmestynyt Uusi Rovaniemi kertoi jo, että Suomessa oli vahvistettu seitsemän koronavirustapausta. Rovaniemelläkin jo varauduttiin viruksen leviämiseen.

Seuraavien viikkojen aikana koko maassa saatiin kokea pandemian ennennäkemätön vaikutus koko yhteiskuntaan, kun etätyö ja -opetus alkoivat laajassa mitassa ja Uudenmaan rajat suljettiin määräajaksi. Vaikeat ajat alkoivat muun muassa Lapin matkailulle sekä ravintola- ja kulttuurialalle.

Nyt, lähes vuotta myöhemmin aurinko saa hanget hohtamaan kuten Rovaniemellä maaliskuussa pitääkin. Taisto koronaa vastaan ei vain ota loppuakseen, ja pian jo vuodenpäivät kestäneet torjuntatoimet alkavat uuvuttaa itse kutakin.

Maanantaina voimaan astui jälleen poikkeustila. Lapissa kokoontumisrajoitus on kiristynyt kuuteen ihmiseen. Jopa ulkonaliikkumiskiellon mahdollistavaa uutta valmiuslakai sorvataan, varmuuden vuoksi.

Täällä pohjoisessa erityistä harmistusta herättää sekin, että koronasulku alkaa parahiksi hiihtolomaviikolla.

Vaikuttaa siltä, että jopa viranomaisten ja päättäjien turnauskestävyyttä koetellaan, sillä viestiminen tilanteesta alkaa käydä yhä epäselvemmäksi. Tähän ei olisi nyt varaa. Ristiriitainen viesti rajoitteista ei ole omiaan lisäämään niiden noudattamista tai luottamusta siihen, että asiaa koskevat päätökset ovat johdonmukaisia ja oikeita.

Täällä Uuden Rovaniemen toimituksessa (eli kotitoimistojen etätyöpisteillä) jatkuvasti elävä tilanne haastaa kerran viikossa ilmestyvän lehden tekemistä. Tavoitteemme on välittää tietoa rovaniemeläisille tärkeistä asioista, mutta viime päivinä olemme saaneet kokea, kuinka esimerkiksi rajoituksia, rokotteita tai tapahtumia koskevat tiedot saattavat vanhentua jo lehden matkatessa painokoneeseen.


PS. Sää suosi viikonloppuna Rovaniemellä ensi kertaa pidettyä MM-rallin osakilpailua. Kevätauringossa kauneimmillaan loistavat Rovaniemen talvimaisemat välittyivät erikoiskokeiden varsilta kymmeniin miljooniin kotikatsomoihin ympäri maailman. Tapahtuman kuplamalli ei toiminut aivan niin tiivisti kuin tarkoitus oli, mutta yleisö pysyi onneksi kiitettävästi kotikatsomoissaan. Pikavauhdilla käyntiin ponnistetun tapahtuman järjestelyt onnistuivat mediatietojen mukaan siinä määrin hienosti, että paikallinen ralliväki ja tapahtumaa tukenut isäntäkaupunki voivat iloita ansaitusti.