Kolumni

Toimittajalta: Haluan pinkin Rovaniemen – beige kaupunki herättää vain haukotuksia

Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Leena Talvensaari on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.
Kuva: Jussi Leinonen

Mikä väri kuvaa Rovaniemeä parhaiten? Onko Rovaniemi kenties vihreä, violetti vai mustavalkoinen?

Rovaniemen kaupunki on uudistamassa brändiään, ja osana brändityötä kaupunkilaiset pääsevät kertomaan, miten he näkevät Rovaniemen. Asukkaille suunnattu kysely löytyy netistä, ja värien lisäksi kyselyssä voi kertoa mielipiteitään esimerkiksi Rovaniemen imagosta, yleisilmeestä ja paikallisuuden esille tuomisesta.

Brändi on totuttu liittämään yrityksiin, tuotteisiin ja nykyään myös henkilöihin, mutta mihin kaupunki tarvitsee brändiä?

Rovaniemi perustelee brändityötä muun muassa kilpailykyvyllä: brändillä halutaan vahvistaa Rovaniemen asemaa siinä, miten se houkuttelee uusia asukkaita, osaajia, yrityksiä ja investointeja.

Brändin merkitys tulee helpommin ymmärrettäväksi, jos se korvataan sanalla maine. Jokainen tajuaa, kuinka hyvä tai huono maine vaikuttaa kaupungin vetovoimaan ja menestykseen. Sekin vaikuttaa, jos kaupunki on niin mitäänsanomaton, ettei sillä ole oikeastaan mainetta lainkaan.

Hyvää mainetta tai brändiä ei tietenkään rakenneta tyhjästä. Ei riitä, että kaupunkia vain päätetään kutsua vireäksi ja elinvoimaiseksi, sillä sanoilla pitää olla sisältöä. Brändin pitää nousta ominaisuuksista, joita on jo olemassa ja joita halutaan vahvistaa.

Samalla brändi voi kuitenkin suuntautua tulevaisuuteen ja ohjata kaupungin kehittämistä. Esimerkiksi Helsinki rakensi vuonna 2016 kaupunkibrändin, jossa kuvataan sitä, mitä Helsinki haluaa olla vuonna 2020.

Rovaniemelläkin brändiä tarvitaan paitsi viestinnän ja markkinoinnin, myös kehittämisen ohjenuoraksi. Brändi muistuttaa päättäjiä Rovaniemen arvoista ja ohjaa päätöksentekoa. Brändi kertoo, millaista Rovaniemeä päättäjien pitäisi tavoitella.

Brändi muistuttaa päättäjiä Rovaniemen arvoista ja ohjaa päätöksentekoa. Brändi kertoo, millaista Rovaniemeä päättäjien pitäisi tavoitella.

Brändi ei siis ole pelkkää pintaa, vaikka siihen kuuluu myös pinnallisia elementtejä. Rovaniemen brändiprojektissa on muun muassa tarkoitus yhtenäistää kaupungin logot ja muu visuaalinen ilme.

Sitä paitsi väreilläkin on viestinsä. Itse haluan nähdä Rovaniemen pinkkinä, koska pinkki uhkuu iloa, rohkeutta ja elinvoimaa.

Pinkki kaupunki ei jää vaatimattomaksi seinäruusuksi, vaan se erottuu muiden kaupunkien joukosta ja houkuttelee luokseen. Pinkki kaupunki kiehtoo moniarvoisuudellaan ja monikerroksisuudellaan: luonnonläheisen pikkukaupungin pinnan alta löytyy monipuolisia palveluita ja värikästä kulttuurielämää.

Pinkissä on turvaa, mutta ennen kaikkea siinä on rosoa ja särmää. Siksi Rovaniemi tarvitsee myös historiallista ymmärrystä. Jos kaupunkikuvasta katoaa kaikki vanha ja persoonallinen, Rovaniemi muuttuu neutraaliksi beigeksi, joka herättää vain haukotuksia.