Mainos

Tivoli tui­ver­taa ko­ro­na­mur­heet tie­hen­sä: ”Nyt on aika iloita”

Pandemia on alkanut jo hellittää Lapissa, mutta monessa lapsiperheessä nyt pohditaan, mihin kesällä uskaltaa lähteä lomailemaan. Ouluun rantautuneessa Suomen Tivolissa uskotaan, että paras tapa pyyhkiä vuoden kestäneen korona-ahdistuksen pölyt mielestä on suunnata huvipuistoon, missä laitteiden pyörityksessä viruskaan ei pysy matkassa.

Suosittu vuoristorata tekee tänä kesänä paluun Oulun Hietasaareen pystytettyyn tivoliin.
Suosittu vuoristorata tekee tänä kesänä paluun Oulun Hietasaareen pystytettyyn tivoliin.

Hietasaaren idylliseen ympäristöön pystytetty Suomen Tivoli jää Ouluun elokuun alkuun saakka. Sijainti on tivolille oivallinen, sillä huvipuistoon on kaupungista lyhyt matka ja samalla Nallikarin kupeessa riittää aktiviteetteja lomalaisille.

– Hietasaaressa on lapsiperheille paljon tekemistä ja majoitusvaihtoehtoja, joten tivoliretken voi yhdistää pitempäänkin kesälomareissuun, Suomen Tivolin toimitusjohtaja Lulu Sariola vinkkaa.

Suoratoistopalveluiden ääressä vietetyn vuoden jälkeen Sariola rohkaisee ihmisiä lähtemään ulos, nauttimaan kesästä ja pitämään hauskaa tivolissa.

– Nyt on aika iloita. Uskon, että yksi jos toinen on edeltävän vuoden aikana kärsinyt korona-ahdistuksesta, kun ei ole voinut oikein tavata ihmisiä ja kaikki perinteiset jutut ovat olleet pannassa. On tärkeää, että perheet pääsevät viimein nauttimaan kesälomistaan ja yhdessäolosta. Tivoli on ilon tuoja ja ulkotapahtumana myös turvallinen paikka pitää hauskaa!

Kaivattu vuoristorata palaa

Viime vuonna tivoli joutui jättämään suositun vuoristoradan varikolle, mutta tänä vuonna laite tekee toivotun paluun.

– Ihmiset kyselivät viime kesänä paljon vuoristoradan perään. Sen rakentaminen vaatii 30 työtuntia, ja koska kiertueen valmisteluaika jäi viime vuonna koronan takia erittäin lyhyeksi, jouduimme jättämään laitteen silloin matkasta. Tänä vuonna ehdimme kuitenkin suunnitella kiertueen paremmin, joten vuoristoratakin saatiin matkaan, Sariola kertoo.

Muutamia laitteita tivolista on jäänyt myös tänä vuonna pois kuljettamisen hankaluuden vuoksi. Sariola korostaa laitteita löytyvän silti runsaasti eri ikäisille.

– Kestosuosikeista on matkassa esimerkiksi maailmanpyörä, kammottava kummitusjuna sekä oma lempparini Spider-hämähäkkilaite, hän virnistää.

Kuvan Spider on tivolin toimitusjohtajan Lulu Sariolan henkilökohtainen suosikkilaite.
Kuvan Spider on tivolin toimitusjohtajan Lulu Sariolan henkilökohtainen suosikkilaite.

Tivolin palveluissa on jonkin verran luvassa myös uusia tuulia. Sariolan mukaan huvipuistossa on nyt ensimmäistä kertaa kokonaan suomalainen henkilökunta.

– Meille ei sinällään ole väliä, mistä päin maailmaa työntekijämme tulevat, mutta palvelutilanteissa suomen hyvä hallinta on tärkeää, ja ulkomaisten työntekijöiden kanssa se ei ole aina päässyt toteutumaan. Suomalaisen henkilöstön myötä tivolikävijät saavat varmasti suomenkielistä palvelua.

Henkilöstön lisäksi myös ruokailupuolelle on tullut pieniä päivityksiä.

– Irtokarkkikoju tekee tänä vuonna paluun. Lisäksi kun ruuanmyyntipisteet ovat tuntuneet aiempina vuosina jonkin verran jonoutuvan, hankimme tälle vuodelle ranskanperunoiden myyntiin keskittyneen grillin.

Tivoli on turvallinen kesälomakohde

Tivolissa on kevään aikana seurattu koronatilannetta tarkalla silmällä. Jännityksen aiheena on ollut, pääseekö tivoli lähtemään kesän kiertueelle lainkaan.

– Tivolia eivät koske aluehallintoviraston määräämät kokoontumisrajoitukset, mutta jos viruksen ilmaantuvuus olisi pohjoisessa ollut korkea, ei meidän olisi ollut järkevää ja vastuullista tulla, Sariola toteaa.

Päätös kiertueelle lähdöstä saatiin tehtyä, kun Oulun seudun epidemiatilanne palasi perustasolle. Sariola kertoo koko kevään mittaisen epidemiatilanteen seuraamisen olleen vaikeaa.

– Pystyimme vasta aivan viime hetkillä päättämään, onko kiertueelle lähtö järkevää. Tarkistin ennen lopullista päätöstä aluehallintovirastolta, onko Oulun tilanteeseen tullut muutoksia. Kun saatiin tieto, että tilanne on hyvä ja päästään lähtemään, alkoi varikolla aivan mieletön säpinä. Siitä sai itsekin valtavasti energiaa, hän iloitsee.


Tivolista löytyy laitteita ja tekemistä kaikenikäisille.
Tivolista löytyy laitteita ja tekemistä kaikenikäisille.

Sariolan mukaan tivolissa on huomioitu kävijöiden turvallisuus kattavasti: turvakaaria ja kosketuspintoja putsataan tiuhaan, käsidesiä on joka puolella tarjolla ja turvavälien pitämisestä muistutetaan säännöllisesti kuulutuksin. Laitteissa ei myöskään voi istua vierekkäin muut kuin saman seurueen jäsenet. Sariola pitää hyvin epätodennäköisenä, että virus pääsisi laitteissa tarttumaan.

– Meillä meni viime kaudellakin kaikki tosi hyvin. Laitteissa käy koko ajan ilmavirta, ja niissä vietetyt ajat ovat lyhkäisiä, joten siinä ei ehdi altistua. Emme ole myöskään ottaneet mukaan laitteita, joissa oltaisiin sisätiloissa.

– Kysyin aiemmin kansainväliseltä huvipuistoliitolta tartuntamääriä muissa huvipuistoissa, ja heidän mukaansa edes Euroopan mittakaavassa niissä ei ole todettu koronatartuntoja tai -altistuksia.

”Toivoisin lappilaisten tulevan puoliväliin vastaan”

Tivolin kiertue rajoittuu tänä kesänä viiteen paikkakuntaan: Ouluun, Jyväskylään, Kuopioon, Lahteen ja Keravaan. Pisimmän ajan tivoli viettää Oulussa, jossa se on 29.5.–1.8. Rovaniemen ja Meri-Lapin alueen pois jättäminen oli Sariolan mukaan vaikea mutta välttämätön päätös.

– Aloitamme koronan vuoksi nyt toista kesää peräkkäin kiertueen todella myöhään, mikä haukkaa ison siivun liikevaihdostamme. Samaan aikaan liikkumisesta on tullut meille todella kallista. Polttoainehinnat ovat nousseet paljon, ja lisäksi joudumme käyttämään kalliita keikkatyöläisiä siirtymisissä paikkakunnalta toiselle, kun rekkakortillisia työntekijöitä on niin vaikea löytää. Siksi emme pysty tänä vuonna tulemaan Lappiin, Sariola pahoittelee.

Kestosuosikit maailmanpyörä ja Mega Flip nähdään tivolissa tänäkin vuonna.
Kestosuosikit maailmanpyörä ja Mega Flip nähdään tivolissa tänäkin vuonna.

Ouluun asettautuminen suurimmaksi osaksi kesää on tivolille loogisin ratkaisu: kaupunki on pohjoisen Suomen suurin, ja sinne on helppo tulla monesta ilmansuunnasta. Sariola vetoaa lappilaisiin, että heiltä löytyisi ymmärrystä tilanteessa ja he tulisivat tivolia puolitiehen vastaan.

– Emme ole tarkoitushakuisesti kutistaneet kiertuetta, vaan meillä on tahtotila edelleenkin tuoda palvelu mahdollisimman lähelle myös pohjoisen ihmisiä. Kuitenkin nyt ainakin tänä vuonna toivoisin, että pohjoisesta lähdettäisiin meidän luoksemme, kun meillä ei ole taloudellisista syistä mitään mahdollisuutta tulla sinne.

Talouden haasteista huolimatta Sariola muistuttaa, että tivoli on pitkän historiansa ansiosta taitava sopeutumaan muuttuvissa olosuhteissa.

– Vaikka viime- ja tämänvuotinen kiertue jäävät puolikkaiksi, se ei kuitenkaan nujerra meitä. Tarkasti joudumme totta kai miettimään paljonko voimme liikkua ja työllistää väkeä, mutta 133-vuotiaana yrityksenä me olemme vakavarainen.

Tutustu kiertueeseen tarkemmin: suomentivoli.fi

Suomen Tivoli

Kiertue 2021

Oulu 29.5.–1.8. Avoinna ark. klo 15–21, la–su klo 11–21.

Jyväskylä 6.–22.8. Avoinna ark. klo 15–21, la–su klo 11–21.

Kuopio 27.–29.8.

Lahti 3.–5.9.

Herkkuja ja virkistystä saatavilla Jäätelöpalatsilla, Grillillä, Pottulassa, Tivolimyymälässä ja Karkkiparkissa.


Liput

Etukäteen hankituilla mobiililipuilla pääsee lipunmyyntiin jonottamatta suoraan laitteisiin.

Koko päivän ranneke: 32 €

10 kpl:n sarjalippu: 35 €

5 kpl:n sarjalippu: 22 €

Lasten vanhemmille saattajaranneke: 10 €

Kertalippu: 5 €

2 X pelilippu: 8 €


Kysy lisää:

Lulu Sariola, tj.

lulu.sariola@suomentivoli.fi

040 524 4990