Tiukat ajat lait­ta­vat yrit­tä­jiä kek­si­mään uutta: Ko­ti­lei­po­mos­sa kak­ku­buf­fet vaihtui ko­ti­pa­ket­tei­hin

Tyhjenevät tilauskirjat ja kalenterit pakottavat keksimään ratkaisuja. Kotileipomo Lähtevänoja päätti myydä koteihin leivoslaatikoita.

Saara ja Sandra Lähtevänoja yrittävät nyt monen muun yrittäjän tavoin ratkaista seisahtuneen liiketoiminnan ongelmia.
Saara ja Sandra Lähtevänoja yrittävät nyt monen muun yrittäjän tavoin ratkaista seisahtuneen liiketoiminnan ongelmia.
Kuva: Handout-kuvaa

Koronavirusepidemia ja sen myötä Suomeen julistettu poikkeustila vaikeuttavat monen yrittäjän toimintaa Rovaniemelläkin.

– Maanantaina yleensä leivomme yrityksille, mutta tämän viikon maanantaina ei lähtenyt yhtäkään tilausta, kertoo kotileipomo Lähtevänojan yrittäjä Sandra Lähtevänoja.

Leipomon toiminnassa siis näkyy suoraan se, että yritykset ovat vähentäneet kokouksiaan. Tilaisuuksien osallistujamäärä on puolestaan rajattu kymmeneen, joten muutoksia tulee myös esimerkiksi perhejuhliin.

Yrittäjien suurin huoli on kassan kestävyys

Yrittäjien suurin koronavirushuoli liittyy kassaan, sanoo Lapin Yrittäjien toiminnanjohtaja Pirkka Salo.

– Joillakin aloillahan liiketoiminta on pysähtynyt kuin seinään.

Vaikeita tilanteita on esimerkiksi matkailualalla ja hyvinvointipalveluissa. Monessa yrityksessä kehitellään kuumeisesti uusia tapoja palvella asiakasta esimerkiksi etäyhteyksillä, verkkokaupassa ja kotiinkuljetuksilla.

Pirkka Salo ei ollut alkuviikkoon mennessä ehtinyt perehtyä koronainnovaatioita, sillä kaikki aika on mennyt etsiessä oikeita vastauksia yrittäjien huoliin ja kysymyksiin.

Viikonloppuna Suomen Yrittäjät ja paikallisjärjestöt aloittivat lisäksi kampanjan, jossa kehotetaan asioimaan pienyrityksissä.

– Yritämme nyt välttää konkurssiaallon, Salo sanoo.

Tukitoimia tarvitaan hänen mukaansa enemmän. Salon mukaan esimerkiksi lainaehtoihin liittyvät toimet eivät auta niitä, jotka eivät pysty lainaa ottamaan.

Yrittäjäjärjestössä aiotaan lisätä myös Mentorisi-palvelua. Siihen toivotaan lisää vapaaehtoisia auttajia.

– Yritämme auttaa, jos on henkisesti niin raskasta, ettei enää jaksa. Että löytyisi edes keskusteluapua, Salo sanoo.

Leipomoyrittäjät noudattavat varovaisuutta

Lähtevänojan yrittäjiltä riittää asiakkaiden ratkaisuille ymmärrystä, sillä he ovat itsekin noudattaneet varovaisuutta. He peruivat omia myyntitapahtumiaan jo viime viikolla, hyvissä ajoin ennen valtiovallan asettamia rajoituksia.

Yrityksellä on tapana järjestää keväisin esimerkiksi teehetkiä ja kakkubuffetteja, joiden kohderyhmää ovat muun muassa ensi kesän juhlien järjestäjät. Heitä palvellakseen ja tilauskirjaa täyttääkseen yrittäjäsisarukset keksivät sunnuntaina tarjota asiakkaille leivoslaatikoita kotiin toimitettuina. Kotiinkuljetus kuuluu yrityksen palveluun ennestäänkin.

Maanantaina, kun sähköpostit yön jäljiltä avattiin, yllätys oli melkoinen.

– Meillä oli tarkoitus tarjota tätä meidän juhla-asiakkaille, mutta varmaan puolet tilaisuuksista on muita. Osa haluaa selvästi tukea yritystoimintaa ja osa haluaa myös piristystä viikonloppuun, joka varmasti suurelta osin vietetään kotona, Sandra Lähtevänoja kertoo.

"Nyt jos koskaan voi vaikuttaa"

Paikallisen yrittäjäyhteisön Likiliikkeen päällikkö Marika Tiikkaja kannustaa rovaniemeläisiä käyttämään paikallisia palveluja.

– Nyt jo koskaan sillä voi vaikuttaa. Monessa yrityksessä eletään ahdistavia aikoja. Meillä on esimerkiksi monta sukupolvea toimineita perheyrityksiä, joissa ollaan nyt kriisissä.