pääkirjoitus: Sodan pelko on turha, Venäjä ei ole hyök­kää­mäs­sä Suomeen

kolumni: Pes­si­mis­ti tietää, että kesä meni jo – on jo aika stres­sa­ta tulevaa talvea

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 5: Eevi, Reino, Piija ja Kek­ko­nen

Pääkirjoitus

Tipaton tam­mi­kuu tekee vir­keäm­mäk­si

-
Kuva: Jussi Leinonen
Toimituksesta

Vuosi vaihtuu tällä viikolla. Osalla ihmisistä tammikuu tarkoittaa tipatonta tammikuuta, eli he eivät tammikuun ajan juo alkoholia ollenkaan.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n teettämästä kyselystä käy ilmi, että alkoholia käyttävistä kansalaisista 17 prosenttia vietti tipattoman tammikuun vuonna 2021. Tipaton oli varsinkin nuorten aikuisten suosiossa, ja haastatelluista alle 25-vuotiaista 23 prosenttia kertoi viettäneensä tipatonta.

EHYT ry: n mukaan tipattoman tammikuun suosio on kasvanut.

Ylipäätään omaan alkoholin käyttöön liittyviä tottumuksia halutaan nyt kyseenalaistaa. Puhutaan niin sanotusta sober curious -trendistä eli uteliaasta asenteesta alkoholittomuuteen. Ajatuksena on tarkastella alkoholin roolia yhteiskunnassa ja keskustella siitä, miksi yhä useampi haluaa vaihtaa juomansa alkoholittomaan. Tavoitteena ei tarvitse olla alkoholin käytön lopettaminen kokonaan, vaan omien tottumusten kyseenalaistaminen, alkoholin käytön vähentäminen ja alkoholittomuuden kokeileminen.

Skumppaa kesäterassilla, glogiä pikkujouluissa, punaviiniä raskaan työviikon jälkeen sohvalla. Ja olutta muuten vain, kun se on niin hyvän makuista. Alkoholi on osa monen juhlaa ja myös arkea. Suurin osa pystyy käyttämään alkoholia ongelmitta, eivätkä riskirajat yleensä pauku (naisilla 7 annosta viikossa, miehillä 14). Suurin osa on kohtuukäyttäjiä, eikä alkoholi vaikuta elämään erityisen kielteisesti.

”Jos tyttö ei juo, hän on varmaankin raskaana”, lauloi Ultra Bra Ilmiöitä -kappaleessaan vuonna 1999. Siitä on yli kaksikymmentä vuotta aikaa, mutta moni saattaa tunnistaa biisissä mainittavan alkoholiin liittyvän sosiaalisen ilmiön edelleenkin. Jos kohtuukäyttäjä ei juo juhlissa, herättääkö se edelleen kysymyksiä?

Ehkä ei enää kauaa, jos asenteet ovat muuttumassa. Suomessa juodaan vähemmän ja harvemmin. Alkoholittomien juomien kysyntä on lisääntynyt ja nykyään tarjolla on jopa alkoholittomia ”alkoholijuomia”, kuten alkoholitonta giniä. Juhlissa ja ravintolassa voi juoda alkoholittomia drinkkejä eli mocktaileja tai ottaa välillä vaikkapa alkoholittoman kaljan.

Omaa alkoholinkäyttöään voivat pohtia ja juomista vähentää myös kohtuukäyttäjät, joille alkoholi ei ole ongelma. Kuukauden tipattomuudella voi olla monenlaisia hyödyllisiä vaikutuksia terveyteen: verepaine voi laskea ja närästys helpottaa.  Ainakin unen laatuun vähäinenkin alkoholi vaikuttaa, joten monet nukkuvat tipattomalla paremmin ja ovat virkeämpiä päivisin.

Tavoitteena ei tarvitse olla alkoholin käytön lopettaminen kokonaan, vaan omien tottumusten kyseenalaistaminen, alkoholin käytön vähentäminen ja alkoholittomuuden kokeileminen.