Tiis­tain päi­vit­ty­vä uu­tis­seu­ran­ta: Ruotsi sulkee van­hain­ko­dit vie­rai­luil­ta, Poh­jois-Suo­men te­ho­hoi­to­paik­ko­jen määrä voidaan kak­sin­ker­tais­taa, to­det­tu­ja ko­ro­na­tar­tun­to­ja Suo­mes­sa nyt 1384, it­se­hoi­to­lääk­kei­den määrät pa­lau­tu­neet lähes nor­maa­leik­si ap­tee­keis­sa, huol­to­ase­mat kamp­pai­le­vat asia­kas­ka­don kanssa

-

18.14: Koronavirus vaati Norrbottenissa kolmannen kuolonuhrin, Ruotsi sulkee vanhainkodit vierailuilta

Yrityksiä pyydetään lahjoittamaan suojavarusteitaan Pohjois-Ruotsin sairaaloihin. Tukholmassa on jo lääkäreitä ja hoitajia tehohoidossa.

17.05: Pohjois-Suomen sairaaloiden tehohoitopaikat on mahdollista kaksinkertaistaa

Lapin, Länsi-Pohjan, Kainuun ja Keski-Pohjanmaan keskussairaaloiden sekä Oulun yliopistollisen sairaalan yhteenlaskettu tehohoitopaikkojen määrä on nykyisellään noin viisikymmentä. Paikkojen määrää pystytään kasvattamaan noin sataan.

16.15: 46 pro­sent­tia lap­pi­lais­yri­tyk­sis­tä on jo il­moit­ta­nut lo­mau­tuk­sis­ta tai yt-neu­vot­te­luis­ta

Lapin kauppakamarin toimitusjohtajan Timo Rautajoen mukaan Lappi reagoi muuta maata nopeammin muun muassa siksi, että Lapissa iso osa työpaikoista on palvelu- ja matkailualoilla.

14:20 Korona siirtää vuodella Rovaniemelle ensi kesäksi suunniteltua Napapiiri-Jukolaa

Myös maailman suurin suunnistustapahtuma Jukolan viesti siirtyy koronaviruksen takia vuodella. Napapiiri-Jukola järjestetään 19.-20.6.2021 Rovaniemellä. Alun perin Napapiiri-Jukola oli tarkoitus järjestää 13.-14.6.2020.

13:45: Yk­sin­yrit­tä­jät voivat hakea kun­nal­ta 2 000 euron toi­min­ta­tu­kea ko­ro­na­vi­ruk­sen takia

Yksinyrittäjät voivat hakea tukea kunnilta koronavirustilanteessa. Haku tapahtuu yrityksen sijaintikunnasta. Tuen suuruus on 2 000 euroa.

Tuki myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen, työ- ja elinkeinoministeriö kertoo tiedotteessa.

12: 00 Sekä Kittilä että Sodankylä kertovat käynnistävänsä kouluruoan jakelua

Kittilän kunnassa on todettu tähän mennessä neljä korontartuntaa. Altistuneita on noin 30, ja testejä on otettu runsaasti.

– Terveyskeskuksessa valmistaudutaan siihen, että pian potilaita on enemmän. Koronatestejä otetaan nyt myös iltaisin ja viikonloppuisin, kunta kertoo tiedotteessaan.

10:20: Suomessa 1384 todettua koronatartuntaa

Suomessa on todettu yhteensä 1 384 varmistettua koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). THL:n mukaan vahvistetuista tartunnoista nyt tasan 52 prosenttia on todettu miehillä.

Todellinen sairastuneiden määrä on käytännössä huomattavasti suurempi, koska kaikkia oirehtivia ei testata.

Eilen varmistettuja tartuntoja kerrottiin olevan yhteensä 1 313. (STT)


8.50:  Tuore tutkimus: Koronaviruksen kuolleisuusaste on aiemmin arvioitua alhaisempi

Lääketieteellisessä Lancet-lehdessä julkaistu kansainvälisen tutkijaryhmän tutkimus päätyi arvioon, jonka mukaan 0,66 prosenttia tartunnan saaneista kuolee.

Lukema on alhaisempi kuin useimmissa aiemmissa arvioissa, joissa kuolleisuuden on katsottu olevan yli prosentin tai jopa useita prosentteja sairastuneista. Tutkimus pyrki ottamaan huomioon sen, kuinka paljon lieviä tapauksia jää tilastoimatta.

Jos raportoimattomat tapaukset jätetään pois, kuolleisuusprosentti nousee 1,38:aan.8:00: Kipu- ja kuumeläkkeiden määrät palautuneet apteekkeissa ennalleen

Apteekkariliiton mukaan lääketukkujen lääketoimitukset apteekkeihin ovat pääosin normalisoituneet, mutta joidenkin ei-lääkkeellisten tuotteiden, kuten käsidesien, toimituksissa on vielä puutteita.

Itsehoidon kipu- ja kuumelääkkeiden varastot ovat maaliskuun puolivälin kysyntäpiikin jälkeen palautuneet normaaleiksi tai lähes normaaleiksi lähes kaikissa apteekeissa.


6:30: Huoltoasemat kamppailevat asiakaskadon keskellä, osa kehittelee uusia palveluita

Tervolan Peurassa toimivan Teboil Mäkipeuran yrittäjä Olli-Pekka Mäkipeura perusti muutosten vuoksi ruuan verkkokaupan ja hankki kuljetusauton. Liikenneasema myy jo verkon kautta edustamiensa ravintolaketjujen hampurilaisaterioita ja pitsoja asiakkaan luokse kuljettuna.