Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Tiis­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä 10 tar­tun­taa, Län­si-Poh­jas­sa yh­dek­sän, Ke­mi­jär­ven mar­jan­poi­mi­joil­la todettu kym­me­niä tar­tun­to­ja, So­dan­ky­läs­sä kaksi tar­tun­taa Ke­vit­san työn­te­ki­jöil­lä, Pel­los­sa on voinut al­tis­tua viime vii­kol­la kau­pas­sa

Marjanpoimijoiden testaukset jatkuvat Kemijärvellä edelleen.

18.00 Lapissa 10 tartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettiin kymmenen tartuntaa. Niistä neljä todettiin Rovaniemellä paikkakuntalaisilla. Kaksi niistä liittyi aiemmin todettuihin tartuntaketjuihin. Yksi tartunnoista oli saatu toiselta paikkakunnalta ja yksi tartunta oli kunnan sisältä.

Sodankylässä samaan tartuntaketjuun liittyviä tartuntoja todettiin neljä. Tartunnat todettiin sodankyläläisellä, rovaniemeläisellä, pelkosenniemeläisellä sekä kemijärveläisellä.

Posiolla todettiin ulkopaikkakuntalaisen henkilön tartunta. Myös tartunta oli saatu ulkopaikkakunnalta. Lisäksi Ivalo–Inari-alueella todettiin tartunta, joka lukeutuu viikon 31 tartuntoihin.

Rovaniemi on edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa, muut sairaanhoitopiirin kunnat ovat epidemian perustasolla.


13.18: Länsi-Pohjassa yhdeksän uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä koronavirustaudin kahden viikon ilmaantuvuus on noussut tasolle 60 tapaukseen 100 000 henkilöä kohden.

Tautitapausten määrä on kasvamassa, mutta siitä huolimatta ilmaantuvuus on edelleen matalimpien joukossa.

Sairaanhoitopiirissä on maanantain jälkeen uusia tapauksia on todettu yhdeksän.

Viikolla 32 todettiin yhteensä 27 uutta tapausta. Näiden jäljittämisessä yli 100 alueen asukasta jouduttiin asettamaan karanteeniin.

Tartunnoista 30 prosenttia todettiin rajatestauksessa tai muualla asuvilla, jotka ohikulkumatkalla. Tapauksista 20 prosenttia liittyy matkailuun ulkomailla. Viime viikon tartunnoista 40 prosenttia ilmaantui karanteenien sisältä.

Tartunnanjäljitys kunnissa on edelleen tehokasta sillä 76 prosenttia paikallisista tartunnoista pystyttiin jäljittämään.

Kaikki viime viikkoina saapuneet tyypitystulokset ovat deltavarianttia, joka on muodostunut valtavirukseksi myös Länsi-Pohjassa.

Länsi-Pohjan väestöstä 68 prosenttia on saanut yhden rokotusannoksen ja noin 40 prosenttia molemmat annokset.

12.50. Rovaniemen kaupunki järjestää jälleen koronarokotuspäivän

Rovaniemen kaupunki järjestää jälleen uuden koronarokotuspäivän kaupungintalolle. Torstaina 19.8. kaupungintalon rokotuspisteeltä voi hakea ensimmäisen koronarokotuksen ilman ajanvarausta klo 8.15–15.15. Tarjolla on Modernan rokotetta.

Ilman ajanvarausta rokotukselle saapuva ottaa sisääntuloaulasta vuoronumeron, jolla asiakas kutsutaan rokotettavaksi vuorollaan.

Myös ennakkoon varatut rokotusajat ovat normaalisti voimassa torstaina.

10.55: Kemijärvellä kymmeniä tartuntoja yhteismajoituksessa olevilla marjanpoimijoilla

Kemijärvellä on todettu kymmeniä positiivisia koronatartuntoja. Asiasta tiedottaneen Kemijärven kaupungin mukaan kyse on Lehtolan koululla majoittuvista marjanpoimijoista.

Koulumajoituksessa olleesta marjanpoimijaryhmästä löytyi 42 positiivista pikatestitulosta. Kaikkiaan yksikössä asuu 114 poimijaa. Heidät kaikki testattiin.

Marjanpoimijoiden testaukset jatkuvat Kemijärvellä edelleen. Testaus aloitettiin maanantaina muualla Lapissa ilmenneiden tartuntojen vanavedessä.

9.20: Sodankylässä todettu kaksi tartuntaa Kevitsan työntekijöillä

Sodankylässä on maanantaina todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Tartunnan saaneet kuuluvat Boliden Kevitsan henkilökuntaan.

Kaivosyhtiö on tiedottanut henkilöstöä ja alihankkijoita mahdollisista altistumistilanteista 13.–16.8. sekä antanut toimintaohjeet, mikäli altistuminen on tapahtunut tai oireilua ilmenee.

Suurin osa altistuneista on saatu tietoon, ja Sodankylän kunnan infektiovastaanotto on yhteydessä altistuneisiin henkilökohtaisesti. Altistuneet asetetaan karanteeniin.

Myös Sodankylän Lidlissä on voinut altistua koronalle ulkopaikkakuntalaisen vieraillessa kaupassa perjantaina 13.8. kello 17.50–18.

Mikäli koronavirukseen viittaavia lieviäkin oireita ilmenee, tulee oireilevan hakeutua koronatestiin Hyvinvointikeskus Sopukan infektiovastaanotolle. Koronatestiin voi hakeutua ottamalla yhteyttä Sodankylän kunnan koronaneuvontaan (joka päivä kello 8–16, p. 040 128 5295) tai varaamalla ajan koronanäytteenottoon sähköisen asioinnin kautta (www.sodankyla.fi/sahkoinenasiointi).

8.10: Pellossa voinut altistua koronalle kaupassa viime viikolla

Pellossa todettiin viikonloppuna koronatapaus, tiedotti Pellon terveyskeskus Facebook-sivuillaan.

Vähäiset altistuneet on tavoitettu, mutta lisäksi koronavirukselle on voinut altistua viime viikon keskiviikosta lauantaihin (11.8.–14.8.) yksittäisinä ajankohtina Ylirannan K-marketissa.

Virusta mahdollisesti tartuttaneen tarkat kaupassa käynnin päivät tai -ajat eivät olleet muistissa, mutta Pellon terveyskeskus kehottaa hakeutumaan herkästi testiin, mikäli oireita ilmenee.