Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Län­si-Poh­jas­sa todettu yh­dek­sän uutta tar­tun­taa, Sal­las­sa 76 pro­sent­tia väes­tös­tä on saanut en­sim­mäi­sen ro­kot­teen, Suo­mes­sa 752 uutta tar­tun­taa

Pääkirjoitus

Tie­to­ja­ni löytyy monesta eri pai­kas­ta

-

En epäile yhtään, että Vastaamon asiakkaat ovat menettäneet yöunensa kiristyksen vuoksi. Vastaamo tarjoaakin tukea rikoksen uhreille. Sitä tarvitaan.

Jos paineita on asiakkailla, niin on niitä myös Vastaamon henkilökunnalla.  Hekin voivat tarvita jatkossa terapeutin apua.

Eihän tällaisia tietomurtoja saisi tapahtua, mutta niin niitä vain tapahtuu.

Digi- ja väestötietoviraston pääsihteeri Kimmo Rousku pelkää, että vastaavia tietomurtoja voi esiintyä jatkossakin. Hänen mukaansa  ulkomailla on tehty tietomurtoja, joissa on myöhemmin kiristetty asiakkaita  varastetuilla tiedoilla.

Tietomurtorikollista jahtaavat viranomaisten lisäksi valkohattuhakkerit. Heidän päivätyönään on pitää huolta työnantajansa tietoturvasta.

Toivottavasti rikollinen jää kiinni mahdollisimman pian. Hakkerikin sortuu virheisiin. Ei hänen tarvitse tehdä sen kummempaa kuin avata suunsa väärässä paikassa ja kehua tekemisiään, niin tie silottuu kohti oikeuslaitosta. Todennäköisempää lienee, että bittiavaruuteen on jäänyt teosta jälki, jota seuraamalla nettipoliisit löytävät rikollisen.


En ole ollut Vastaamon asiakkaana, mutta monesta muusta paikasta löytyy varmuudella tietojani. Mieleen tulee ensimmäisenä verkosta löytyvät  Kanta-palvelut, mistä ovat potilastietoni. En tietenkään haluaisi lukea potilastietojani jostain yleisestä verkosta, vaikkei tiedoissa mitään salattavaa olekaan. Uskon edelleen, että taitavimmatkaan hakkerit eivät pääse kiinni Kanta-palvelujen yksityistietoihin. Jos pääsevät, niin silloin menee usko tietoturvaan.

Pari kesää sitten varasin Laukaalta hotellin, sillä enää en viitsi ajella yhdessä päivässä Helsinkiin. Hotelli oli ok, mutta kuinkahan monta viestiä minulle tuli myöhemmin sähköpostiin, missä tarjolla oli edullisia majoituksia Laukaalla ja lähiympäristössä.

Olen tilannut joitain tuotteita myös netin kautta. Sulo Vilénin tapaan "Kun sai niin halvalla". Nämä firmat eivät ole unohtaneet minua. Tarjouksia entistä edullisimmista ja laadukkaammista tavaroista tulee edelleenkin.

Mieleen tuli sekin asia, että olen antanut useaan tilaukseen syntymäajan, sosiaaliturvatunnuksen ja esimerkiksi Visa-kortin tunnuksen. Nyt on alkanut entistä enemmän epäilyttää, että pysyvätkö nämä tiedot täsmälleen siellä missä niiden pitäisi pysyäkin.

Mitään mainittavaa vahinkoa ei ole ainakaan vielä tapahtunut. Jatkossa olen tarkempi, mihin ja kenelle jaan omia tietojani.