Tilaajille

Tie­dät­kö, mistä pihvisi on pe­räi­sin? Lihan al­ku­pe­rä­maan il­moit­ta­mi­nen on nyt pa­kol­lis­ta tar­joi­lu­pai­kois­sa, ja näin se on esillä Lapin ra­vin­to­lois­sa

Toukokuun alussa astui voimaan lakimuutos, joka velvoittaa ravintoloita ilmoittamaan tarjoavansa lihan alkuperämaan. Tieto on esillä toistaiseksi vain osassa Lapin ravintoloista.

Rovaniemeläisen ravintola Rokan kokki Santeri Kinnunen, 21, kertoo, että asiakkaat kysyvät lihan alkuperämaata vain harvoin. "Enemmän kysytään kalasta. Kukapa haluaisi japanilaista kalaa syödä, jos on lähiruokaa tarjolla". Lihan alkuperä tulee Kinnuselta kuin kaupan hyllyltä: sika ja jauheliha on suomalaista, osa pihvilihasta tulee Yhdysvalloista. Lohi tulee pääosin Norjasta.
Rovaniemeläisen ravintola Rokan kokki Santeri Kinnunen, 21, kertoo, että asiakkaat kysyvät lihan alkuperämaata vain harvoin. "Enemmän kysytään kalasta. Kukapa haluaisi japanilaista kalaa syödä, jos on lähiruokaa tarjolla". Lihan alkuperä tulee Kinnuselta kuin kaupan hyllyltä: sika ja jauheliha on suomalaista, osa pihvilihasta tulee Yhdysvalloista. Lohi tulee pääosin Norjasta.
Kuva: Anna Muotka

Lapissa kaikki ravintolat eivät vielä ilmoita lihansa alkuperämaata. Toukokuun alussa astui voimaan lakimuutos, joka velvoittaa ravintoloita ilmoittamaan tuoreen, jäähdytetyn tai jäädytetyn lihan alkuperästä kirjallisesti.

Terveystarkastaja Tuija Koljander Meri-Lapin ympäristöterveysvalvonnasta kertoo, ettei viranomaisilla ole vielä tarkkaa kuvaa siitä, kuinka moni ravintola alkuperämaan ilmoittaa.