
Lukutoukalta näyttävä Anon Nampa on Thaimaata ravistelevan protestiliikkeen kärjessä. Sunnuntaina järjestettiin maassa suurin mielenosoitus vuosiin, ja Anon vaati siinä rajoituksia maan monarkialle. Tähän asti kuningasvallan arvostelu on maassa ollut majesteettirikos, josta saatetaan rankaista ankarasti.
– Hän näyttää melko harmittomalta, sanoi Reutersille Rangsiman Rome, entinen aktivisti ja nykyinen opposition kansanedustaja.
– Mutta kun hän saa mikrofonin ja pääsee lavalle, hänestä tulee toinen, vakava ihminen.
Protestiliikkeellä ei ole yksittäistä johtajaa, mutta ihmisoikeusjuristi Anonin vaatimus rajata kuninkaan valtaa on ravisuttanut Thaimaan politiikkaa pahimmin pitkään aikaan. Hänestä tuli toisten sankari ja toisten vihan kohde.
Kuninkaan loukkaamisesta jopa 15 vuoden vankeus
Häntä uhkaa nyt pidätys ja joutuminen vankilaan kuninkaan loukkaamisesta jopa 15 vuodeksi.
– Mielestäni jokaisen pitää voida puhua monarkiasta avoimesti ja rakentavasti, Anon kertoi Reutersille.
– Yhteiskunnasta on tulossa avoimempi tässä suhteessa.
Kuninkaallinen palatsi ei ole kommentoinut Anonin tai mielenosoittajien vaatimuksia muutoksesta. Pääministeri Prayuth Chan-ocha sanoi kuninkaan pyytäneen, että ketään ei aseteta nyt syytteeseen kuninkaan loukkaamisesta.
Anon pidätettiin jo 3. elokuuta pitämänsä protestipuheen jälkeen, mutta aikaisempiin mielenosoituksiin liittyvistä puheista. Protestoijat piirittivät poliisiaseman vaatien hänen vapauttamistaan, ja hän on nyt vapaalla takuita vastaan.
Muut opiskelijaryhmät ovat laatineet kymmenen kohtaa sisältävän vaatimuslistan kuningas Maha Vajiralongkornin (Rama X) monarkian uudistamiseksi. Aiemmin uudistusvaatimuksista puhuttiin vain kuiskaten, nyt niistä huudetaan kovaa mielenosoituksissa.
– Unelmoimme monarkiasta, joka elää demokratian rinnalla, Anon sanoi sunnuntaina yli 10 000 mielenosoittajalle Bangkokissa.
– Meidän on saavutettava tämä sukupolvemme aikana.

"Juristin oikeudet pian pois Anonilta"
Tällaiset puheet ovat raivostuttaneet rojalistit.
– Hänen toimintansa rikkoo hyvää moraalia ja alentaa ammatin kunniaa ja arvostusta, sanoi Apiwat Kantong, joka toimii neuvonantajana pääministerin toimistossa. Hän on nostanut yksityisen syytteen Anonia vastaan.
– Häneltä pitäisi poistaa lupa harjoittaa lakimiehen ammattia mahdollisimman nopeasti, hän sanoi.
Thaimaan lakimiesten neuvosto ei kommentoinut Apiwatin vaatimusta.
Anon, 35, on vanhempi kuin useimmat opiskelijat, joita hän neuvoo. Hänellä on vuosien kokemus aiemmista protesteista ja oikeuden edessä esiintymisestä puolustaessaan hallituksen kriitikoita.
Anon kasvoi koillisessa Roi Etin maakunnassa, missä oppositiohenkisyys Bangkokin valtaapitäviä vastaan oli voimakasta.
Hän alkoi jo lukiossa työskennellä ihmisoikeuksien puolesta. Hän valmistui juristiksi Bangkokissa, ja hän päätti suojella yhteiskunnan vähäosaisia.
Armeijan kaapattua vallan vuonna 2014 Anon alkoi puolustaa poliittisia aktivisteja, myös niitä, joita syytettiin majesteettirikoksesta.
– Monissa tapauksissa syytetyt puhuivat totta, mutta heidän sanomiaan asioita ei hyväksytty yhteiskunnassa... tuomioistuin totesi heidät syyllisiksi, Anon sanoi.
– Siksi kiinnostuin monarkiasta.
Anon haluaa vähentää kuninkaan perustuslaillisia oikeuksia, joita laajennettiin nykyisen monarkin tultua edesmenneen isänsä tilalle vuonna 2016. Hän haluaa myös maansa luopuvan majesteettirikoksen käsitteestä.
Hän on saanut kaikkiaan 13 syytettä, muun muassa osallistumisesta reiluja vaaleja vaatineisiin mielenosoituksiin.