pääkirjoitus: Sodan pelko on turha, Venäjä ei ole hyök­kää­mäs­sä Suomeen

kolumni: Pes­si­mis­ti tietää, että kesä meni jo – on jo aika stres­sa­ta tulevaa talvea

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 5: Eevi, Reino, Piija ja Kek­ko­nen

Kolumni

Ter­vei­set Lai­naan­ran­nas­ta: Somelle kiitos hal­li­tuk­sen nais­kuu­si­kos­ta


UR:n päätoimittaja Leena Talvensaari pitää tällä palstalla korona-ajan päiväkirjaa. Hän tekee etätöitä kotonaan Lainaanrannassa.
UR:n päätoimittaja Leena Talvensaari pitää tällä palstalla korona-ajan päiväkirjaa. Hän tekee etätöitä kotonaan Lainaanrannassa.
Kuva: Leena Talvensaari

Facebookissa tuli vastaan kuva Nokian vanhasta klassikkopuhelimesta, 3310:sta. Kuva viittasi parinkymmenen vuoden taakse, jolloin puhelimella saattoi vain soittaa, lähettää tekstiviestejä tai pelata matopeliä. Entä jos lockdown olisikin tapahtunut silloin?

Älypuhelinta selatessani olen miettinyt, miltä koronaeristyksessä oleminen tuntuisi ilman nettiä ja sosiaalista mediaa. No – se tuntuisi eristyksessä olemiselta.

En ole erityisen seurallinen ja siksi olen toistaiseksi pärjännyt ihan hyvin ilman kasvokkaisia kohtaamisia. Toki ystäviä ja työkavereita olisi mukava nähdä, mutta sosiaalisten kontaktien puute ei erityisesti ahdista minua. Ja onhan kotona sentään puoliso, jonka kanssa vaihtaa ajatuksia.

Ilman sosiaalista mediaa minua kyllä ahdistaisi. Silloin tuntisin oloni irralliseksi, yksinäiseksi ja epätodelliseksi. Siltäkö tuntuu niistä ikäihmisistä, jotka eivät pääse liikkumaan kodin seinien ulkopuolella ja jotka eivät käytä sosiaalista mediaa?

"Suojavarustekohun aikaan Facebookissa tuli vastaan kuvamanipulaatio, jossa hallituksen naisviisikko oli kasvanut naiskuusikoksi. Uusi kasvo joukossa oli Tiina Jylhä, hankintaministeri."

Somessa näkyvät elämän ääripäät ja paljon siltä väliltä. Eräänä päivänä Facebook-virrassani oli peräkkäin kaksi liikuttavaa päivitystä. Ensimmäisen kirjoittaja kertoi juuri muutama tunti sitten synnyttäneensä tyttövauvan. Toisen kirjoittaja suri isänsä kuolemaa. Elämä jatkuu ja päättyy myös korona-aikana.

Ihmisten arki ei tietenkään näyttäydy somessa juuri sellaisena kuin se on. Harva raportoi someen esimerkiksi rahavaikeuksistaan tai riidoista puolison kanssa.

Somen ansiosta minulla on silti edes jonkinlainen aavistus esimerkiksi siitä, millaista on, kun lapset käyvät koulua kotona ja vanhemmatkin ehkä työskentelevät saman pöydän ääressä. Jotkut uskaltavat jopa kertoa väsymyksestään, ja hyvä niin – kenenkään ei tarvitse olla superihminen edes korona-aikana.

Somesta on myös paljon hupia. Suojavarustekohun aikaan Facebookissa tuli vastaan kuvamanipulaatio, jossa hallituksen naisviisikko oli kasvanut naiskuusikoksi. Uusi kasvo joukossa oli Tiina Jylhä, hankintaministeri.

En ole aikoihin nauranut niin makeasti.