Kolumni

Terveiset Lainaanrannasta: Huoleton heinäsirkka pärjää nyt paremmin kuin huolehtiva muurahainen


Uuden Rovaniemen päätoimittaja Leena Talvensaari pitää tällä palstalla korona-ajan päiväkirjaa. Hän tekee etätöitä kotonaan Lainaanrannassa.
Uuden Rovaniemen päätoimittaja Leena Talvensaari pitää tällä palstalla korona-ajan päiväkirjaa. Hän tekee etätöitä kotonaan Lainaanrannassa.
Kuva: Leena Talvensaari

Toukokuu on lappilaisessa vuodenkierrossa eräänlaista välitilaa: ei ole enää talvi, mutta ei oikein vielä kevätkään.

Tänä vuonna tämä näkyy erityisen korostuneesti. Metsäladuilla pääsi vielä vapun jälkeenkin hiihtämään, mutta Rovaniemen keskustasta lumet ovat pääosin sulaneet. Keskusta näyttää nyt ankean harmaalta asvalttierämaalta. Luonnon heräämistä ja kevään hentoa vihreyttä saa vielä odottaa.

Elämä kaikkineen tuntuu nyt muutenkin olevan välitilassa – koronan takia tietysti. Entinen normaali elämä on jäänyt taakse eikä kenelläkään ole tietoa, milloin alkaa uusi normaali elämä.

Vain se on jollakin tavalla varmaa, että uusi normaali ei ole ainakaan aluksi samanlaista kuin vanha normaali.

On inhimillistä, jos välitilassa eläminen stressaa tai ahdistaa. Entisessä elämässä kun oli tapana suunnitella tulevaisuutta tai ainakin suurin piirtein tietää, mitä tapahtuu muutaman viikon tai muutaman kuukauden kuluttua. Usein tulevaisuudessa häämötti myös jotain odottamisen arvoista kuten kesäloma tai juhlat.

Nyt tulevaisutta voi suunnitella vain arjen tasolla, jos silläkään. Suunnitelmien tekeminen edes muutaman viikon päähän on lähes mahdotonta, sillä koronan takia maailmassa on valtava määrä muuttuvia tekijöitä, joihin ei voi itse vaikuttaa.

"Elämänhallintaa onkin nyt taito elää päivä kerrallaan ja olla liiaksi pohtimatta, mitä tulevaisuus tuo tullessaan."

Itse kuulun siihen ihmisryhmään, joka mielellään suunnittelee asioita yksityiskohtaisesti ja varautuu etukäteen kaikkeen mahdolliseen. Kun suunnittelee, elämä tuntuu olevan hallinnassa.

Koronakevät on kuitenkin ottanut varautujalta luulot pois. Elämänhallintaa onkin nyt taito elää päivä kerrallaan ja olla liiaksi pohtimatta, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Murehtiminen ei auta eikä muuta tulevaisuutta paremmaksi. Huolehtivan muurahaisen onkin nyt etsittävä sisältään huoletonta heinäsirkkaa, sillä heinäsirkka selviää näinä aikoina paremmin.