Tähtijuttu: Neljä lap­pi­lais­ta esit­te­lee ener­gia­re­mont­tin­sa

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Mainos Black Friday -tarjouksena Lapin Kansa Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Teol­li­suus­liit­to ja Tek­no­lo­gia­teol­li­suus jat­ka­vat neu­vot­te­lu­ja taas per­jan­tai­na

Sopua palkoista on hierottu torstaina ilman valtakunnansovittelijan apua. Kaksi sovintoesitystä ei ole johtanut tulokseen.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.
Kuva: Jukka Ritola

Neuvotteluja työmarkkinakierroksen päänavauksen aikaansaamiseksi jatkettiin torstaina, mutta valmista ei saatu aikaan.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle tviittasivat hieman ennen puoli kymmentä, että neuvottelut jatkuvat perjantiaamuna klo 10.

Osapuolet palasivat neuvottelupöytään ilman työtaistelu-uhkia ja ilman valtakunnansovittelijan apua. Kaksi valtakunnansovittelijan sovintoesitystä on aiemmin hylätty.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle.
Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle.

Vain palkat hiertävät

Kiistaa Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvotteluissa on enää palkankorotusten määrästä. Kiky-tunneista luopumisesta on jo aiemmin päästy yhteisymmärrykseen, mutta työnantajapuolen mukaan se syö palkankorotusvaraa.

Kumpikin osapuoli hylkäsi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan ennen joulua tekemän toisen sovintoesityksen. Työnantajan mukaan ratkaisu ei ollut kustannuksiltaan ja rakenteeltaan kokonaisuutena hyväksyttävä. Työntekijäpuolen mukaan tarjottu palkankorotus oli aivan liian alhainen.

Teollisuusliiton mukaan esitys olisi tuonut sovitteluissa olleille aloille kahdessa vuodessa yhteensä 2,4 prosentin korotukset. Yleiskorotus olisi ollut ensimmäisenä vuonna 0,8 ja toisena vuonna 1,0 prosenttia. Toisena sopimusvuonna olisi lisäksi tullut paikallinen työnantajan jakama 0,6 prosentin palkkaerä.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton työehtosopimuksesta odotetaan ratkaisua, joka päänavauksena loisi pohjaa myös muiden alojen sopimuksille. Neuvotteluja on käyty elokuun lopulta lähtien.