Lapsiperheet: Tervola maksaa Lapin muh­kein­ta vau­va­ra­haa, neljä lap­pi­lais­kun­taa ko­sis­ke­lee lap­si­per­hei­tä mak­sut­to­mal­la päi­vä­hoi­dol­la

Kolumni: Timo Soini ki­roai­si myös vihreän siir­ty­män

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Teol­li­suus­lii­ton Aalto: Nyt on pöy­däs­sä härs­ke­jä esi­tyk­siä

Lakkoon joudutaan pakon edessä, työnantajan kovapäisyys taustalla

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto
Kuva: Timo Marttila

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto lataa kovaa tekstiä syksyn työmarkkinakierroksesta.

– Työnantajapuoli on liittoon katsomatta iskenyt pöytään suuren määrän poikkeuksellisen härskejä esityksiä työehtojen heikentämiseksi.

Esitykset ovat olleet hänen mukaansa sellaisia, että rahaksi muutettuina ne merkitsisivät pahimmillaan jopa 20 prosentin leikkausta ihmisten tuloihin.

Aalto puhui hetki sitten Teollisuusliiton valtuuston kokouksessa Helsingissä.

Samat esitykset pöytään

Aalto muistuttaa, että muutama vuosi sitten Elinkeinoelämän keskusliitto ilmoitti, että se ei enää tee keskitettyjä sopimuksia.

– EK on pyrkinyt aktiivisesti irti keskitetyistä sopimuksista. Tosin kiky-sopimus taisi olla sellainen. Sitä ei ilmeisesti lasketa, koska se toteutti työnantajien toiveita.

Aalto jatkaa, että huolimatta EK:n päätöksestä työnantajien käyttäytyminen on tänä syksynä ollut erittäin koordinoitua.

– Sehän on tietenkin sallittua, että pöytiin kannetaan kirjoitusvirheitä myöten samanlaisia esityksiä. Saa näin menetellä, mutta sitten ei ehkä kannata hirveästi puhua rinta rottingilla siitä, miten keskitetyt ratkaisut ovat tuomittavia ja myrkkyä.

Lakkoon pakon edessä

Teollisuusliitto aloittaa lakon 9. joulukuuta kaikkien liiton neljän sopimussektorin työpaikoilla.

– Teollisuusliitto seisoo yhtenä naisena ja miehenä neuvottelutavoitteidensa takana, Aalto korosti.

Hänen mukaansa työnantajien tahto oli se, että alojemme ratkaisut haetaan nyt valtakunnansovittelijan toimistolta.

– Toivottavasti näemme siellä hieman toisessa asennossa olevia vastapuolen neuvottelijoita kuin mitä pitkin syksyä olemme nähneet. Teollisuusliitto ei ole menossa laajoihin lakkoihin huvikseen, vaan pakon edessä.

Työaika hiertää

Työnantajien kovapäisyys pakottaa tähän.

– Erityisesti tämä näkyy työaikakysymyksissä, mutta neuvottelupöytiin on tuotu paljon myös nykyisiä sopimuksia heikentäviä elementtejä. Jos joku Etelärannasta kuvittelee, että pelottelu vaikkapa jäsenmaksuperinnän lopettamisella edistäisi sopimukseen pääsemistä, hän erehtyy, Aalto totesi.

Teknologiateollisuus kertoi pari päivää sitten, että se on valmis suostumaan siihen, että kilpailukykysopimuksen mukainen 24 tunnin vuosityöajan lisäys ei ole mukana työntekijöiden tulevassa työehtosopimuksessa.

– Se vie tilaa palkankorotuksilta, koska kiky-tuntien poistuminen lisäisi työnantajan työvoimakustannuksia 1,4 prosentilla. Meille tärkeintä on kustannuskilpailukyvyn paraneminen, Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle totesi alkuviikosta.