Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Äänestäminen: En­nak­ko­ää­nes­tys päättyy tiis­tai­na – Lapissa pel­lo­lai­set ää­nes­tä­neet ak­tii­vi­sim­min, Ko­la­ris­sa eniten nuk­ku­via

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Te­kir-sel­vi­tys­ten jul­kis­tus siirtyi tors­tail­le – TEMin si­säi­nen tar­kas­tus tar­vit­si li­sä­ai­kaa

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja viestintäyhtiö Tekir toimittivat selvityksensä työ- ja elinkeinoministeriölle konsultointipalvelujen sisällöstä. Ministeriö selvittää myös omaa hankintaprosessiaan.

Suomen Kuvalehden mukaan ministeriö pyytää Kulmunilta ja Tekiriltä selvitystä nimenomaan joulukuun konsultointilaskusta. Laskun maksoi valtiovarainministeriö.
Suomen Kuvalehden mukaan ministeriö pyytää Kulmunilta ja Tekiriltä selvitystä nimenomaan joulukuun konsultointilaskusta. Laskun maksoi valtiovarainministeriö.
Kuva: Mauri Ratilainen

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) siirsi päivällä entisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin (kesk.) viestintäkonsultointiin liittyvän sisäisen tarkastuksensa julkistamista. Ministeriön sisäinen tarkastus tarvitsi asiaan lisäaikaa.

Alun perin ministeriön piti julkistaa keskiviikkona selvitykset, jotka se vaati Kulmunilta ja viestintäyhtiö Tekiriltä yhtiön konsultoinnin ajankohdista ja sisällöstä.

Ministeriö selvittää myös omaa hankintaprosessiaan, kuten asian valmisteluun, sopimuksen laatimiseen ja laskutukseen liittyviä asioita.

Puoluekokouspuhe muutti TEMin mielen

TEM ja valtiovarainministeriö eivät aluksi katsoneet, että Tekiriltä tehtyihin viestintäkonsultointihankintoihin olisi liittynyt oikeudellisia tai hallinnollisia epäselvyyksiä.

Tilanne muuttui, kun Kulmuni kertoi perjantaisessa tiedotustilaisuudessa paitsi erostaan myös puoluekokouspuheen harjoittelusta. Takaisinperintä käynnistyi.

Katri Kulmunilla ja Tekirillä oli tiistai aikaa selvittää työ- ja elinkeinoministeriölle palvelujen sisältö.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan TEM on maksanut koulutuksista kaikkiaan 24 100 euroa. Se on ilmoittanut perivänsä takaisin kaiken, mikä ei liittynyt ministerin tehtäviin.

Kulmuni ilmoitti jo ennen eroaan maksavansa itse 56 000 euron koulutukset.

VM selvittää laskua joulukuulta, jolloin Kulmuni oli elinkeinoministeri

Myös valtiovarainministeriö (VM) aikoo pyytää selvitystä Kulmunilta ja Tekiriltä.

Suomen Kuvalehden mukaan ministeriö pyytää Kulmunilta ja Tekiriltä selvitystä nimenomaan joulukuun konsultointilaskusta, joka oli liittynyt tuolloisen elinkeinoministeri Katri Kulmunin esiintymiseen A-studiossa keskustan puheenjohtajana. Laskun maksoi VM.

Sen sijaan Kulmunin valtiovarainministerikauden koulutuksiin ministeriöllä ei ainakaan tässä vaiheessa ole huomautettavaa.

Helsingin Sanomien haastattelussa (8.6.) ministeriön viestintäjohtaja Thomas Sund kertoi, että VM on maksanut kaksi koulutuskokonaisuutta Kulmunin toimiessa valtionvarainministerinä, eikä kummassakaan ole ministeriön mukaan epäselvyyksiä.