Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Tehtaan paroni on yhä hen­gis­sä

Paperiteollisuuslaitoksen lopettaminen Kemissä on karua totta. Tehdasta ei saa henkiin ulosmarsseilla eikä seisottamisella. Valtava tuotantolaitos lopetetaan, sen ympärillä pyörii ihmisiä yhtä paljon kuin varsinaisella tehtaassa työssään.

Metsäteollisuuden pysyminen ja kehittyminen Suomessa ovat kohtalon kysymyksiä. Savoon suunniteltu valtava, nykyaikainen laitos torjuttiin kylmästi ennen tekemistään. Metsien suojelu laajenee jatkuvasti. Metsien oikeansuuntainen hoitaminen ja puutuotannon varmistaminen on epävarmaa.

Pystymmekö politiikassa vastaamaan näihin kysymyksiin? Tehtaan paroni on yhä hengissä. Hän voi tehdä valintoja. Maiden rajojen yli harpataan huomaamatta. Suomalaisen Nesteen jalostamo meni muualle. Paroni ei suostu olemaan kenenkään kusitolppana ja arpomaan suojelun puristuksessa seuraavia tekemistä kieltäviä liikennemerkkejä.

Suomi voi huomaamatta menettää asemansa yhteistyökykyisenä metsäparonien kumppanina. Paroni on laatuunkäypä mies, mutta monet ennakoimattomat politiikan muutokset, yleinen mielipide ja media räksytyksellään voivat siirtää suuriakin laitoksia rajan väärälle puolelle.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita