Teat­te­ri tun­nel­moi Lapin kir­jai­li­joil­la – Syksyn en­si-il­lois­sa Ry­ti­sa­lon Lempi ja Paa­si­lin­nan Ulvova mylläri

Lapin kirjailijoiden maineikkaat romaanit ovat pohja teatterin syysohjelmistolle.

Tiheätunnelmaisen Lempin rooleissa nähdään Paula Miettinen, Helka Periaho ja Vesa-Matti Komonen.
Tiheätunnelmaisen Lempin rooleissa nähdään Paula Miettinen, Helka Periaho ja Vesa-Matti Komonen.
Kuva: Rovaniemen teatteri

Rovaniemen teatterissa nähdään syksyllä maailman kanta-esitys Minna Rytisalon esikoisteoksesta Lempi. Teatterin viestinnässä sitä luonnehditaan ”varsinaiseksi teatteri- ja kirjallisuustapaukseksi”.

Lempi on balladi intohimosta, sattumasta ja rakkauden voimasta. Esitys sijoittuu Lapin sodan aikaan Rovaniemen kauppalaan ja kertoo kolmen ihmisen näkökulmasta tarinan Lempistä, joka katosi. Missä hän on ja mitä hänelle on tapahtunut? Entä miten käy heille, jotka jäävät jäljelle?

Esityksen ohjaa teatterin taiteellinen johtaja Miika Muranen, joka yhdessä Sinikka Sanelman kanssa on myös dramatisoinut kantaesityksen.

– Lempi kertoo rakkauden voimasta, jonka seuraukset ovat arvaamattomat ja muistuttaa, kuinka emme koskaan näe toisiamme kokonaisina – meidän tarinamme sivuhenkilöt ovat pääosassa omassa elämässään, esitystä kuvataan.

Ulvova mylläri on syksyn suurtuotanto

Syyskauden suurtuotantona teatterissa nähdään Arto Paasilinnan klassikkoromaanista tehty musikaali Ulvova mylläri, johon musiikin on säveltänyt tunnettu laulaja-lauluntekijä Pauli Hanhiniemi.

Ulvova mylläri on musikaali järjettömyydestä ja rakkaudesta. Se kertoo pienestä pohjoisesta kyläyhteisöstä, joka menee sekaisin uudesta, junan tuomasta mylläristä Gunnar Huttusesta.

Eläimiä matkiva ja öisin ulvova mylläri vaikuttaa vaaralliselta ja hänet on saatava suljettua pois yhteisöstä keinolla millä hyvänsä. Gunnarin onneksi hänen avukseen ajautuu kohtalon heittelemä Sanelma, joka tarjoaa myllärille ystävyyden lisäksi mullantuoksuisia elämänhallinnan avaimia.

– Ulvova mylläri on rohkeasti raikastettu kansannäytelmä laumasieluisuudesta. Rouhean huumorin ja kipeän kaipauksen musikaali haluaa muistuttaa siitä, ettei elämä ja ihmisenä oleminen ole millään muotoa yksinkertaista tai helppoa, ohjaaja-koreografi Petri Kauppinen kertoo.

Lavalla nähdään 20 esiintyjän joukko, Gunnarin roolissa on Marko Syysmaa ja Sanelmana Kirsi Kärnä. Musiikin sovittajana ja  bändin kapellimestarina toimii Minna Siitonen.

Lempi, ensi-ilta 12.9.
Ulvova mylläri, ensi-ilta 26.9.