Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Tar­koi­tus py­hit­tää hal­li­tuk­sen keinot

Heti ensitöikseen oikeistohallitus tekee massiiviset ja epäoikeudenmukaiset leikkaukset sosiaaliturvaan. Ohjelmaan kirjatut muutokset ja leikkaukset ovat brutaaleja, raukkamaisia hyökkäyksiä vähäosaisia kohtaan. Näihin verrattuna Sipilän hallituksen kikyt olivat amatöörien puuhasteluja.

Virkamiehet valmistelevat tiukalla aikataululla lakiesityksiä, koska osan on tarkoitus astua voimaan jo 2024. Kiirettä lisää se, että hallituksen ympärillä kuohuu kova aallokko. Perussuomalaisten liepeillä viihtyvä rasismikohu on sekoittanut pakkaa ja tulehduttanut tilannetta. On veikkailtu jossain vaiheessa hallituksen jopa kaatuvan tai sitten tehdään kokoonpanoon muutoksia.

Kokoomus on vuosia hekumoinut kovista leikkauksista, joilla isketään vähäosaiset kerralla kanveesiin. Orpo tarvitsee perussuomalaiset hallituksessa ainakin siihen asti, että saa tehtyä kokoomuksen ideologiset leikkaukset. Hyödyllisiä ihmisiä tarvitaan. Hallitus yrittää luovia ristiaallokossa nykykokoonpanolla, kunnes leikkaukset on nuijittu pöytään.

Enenevissä määrin perussuomalaiset kohuineen käyvät hallitukselle ja myös kokoomukselle rasitteeksi. On mahdollista, että kokoonpanossa tapahtuu vaihtoja. Onkin syytä palauttaa mieliin, että 2017 Orpo oli Juha Sipilän rinnalla näyttämässä hallituksessa oven paikkaa halla-aholaisille. Syyksi kerrottiin arvopohja, eikä majatalossa ollut enää sijaa.

Kokoomuksen kannatus ei notkahda leikkauksista, mutta perussuomalaisten kannatukseen ne vielä vaikuttavat. On merkkejä, että sillä on edessään deja-vu edellisen hallitusvierailun tapaan. Kuulostaa, että oppositiosta voidaan tietyin ehdoin tarvittaessa tulla korvaamaan perussuomalaiset. Esimerkiksi demarit voivat sieltä ilmestyä.

Voin jo melkein nähdä, kuinka shampanjasosialistit pesevät käsiään Pontius Pilatuksen tapaan – emmehän me ole mitään leikanneet. Rkp:n mieliksi avataan maahanmuutto-ohjelmaa ja poistetaan sieltä perussuomalaisten piirtämät kosmiset kiristykset. Ja katso, näin se matka jatkuu.

Tulevat kovat leikkaukset ovat jääneet osittain rasisti- ja fasistikorttien nostelun varjoon. Leikkausten savuverhoksi muuttunut korttien nostelu tuntuu hetkittäin jopa yliampuvalta. Jos näin saadaan hallituksen kivijalka murenemaan ennen leikkauksia, eihän siinä mitään. Tarkoitus pyhittää keinot. Kohta alkaa tapahtua.