Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Pohjois-Ruotsi: Mal­mi­ra­ta aukeaa kuu­kau­sien katkon jälkeen

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

”Tär­kein­tä on nyt pitää op­pi­laat soiton pii­ris­sä” - Me­ri-La­pin mu­siik­ki­opis­tos­sa opis­kel­laan nyt etänä

Karri Perälä antaa viulutunteja etänä.
Karri Perälä antaa viulutunteja etänä.
Kuva: Elina Vettenranta
Kuinka paljon opettajia ja oppilaita on musiikin etäopetuksen piirissä, kuinka moni jää nyt opetuksen ulkopuolelle, Meri-Lapin musiikkiopiston vs. rehtori Karri Perälä?

– Taiteen perusopetuksesta on Suomessa valtakunnallinen linja, että lasten ja nuorten opiskelu ei katkea ja lähiopetus korvataan etäopetuksella. Musiikkiopiston opettajat alkoivat suunnitella etäopetuksen järjestämistä, kun poikkeustila tuli voimaan. Kaikki musiikkiopiston opettajat ovat pystyneet muuntamaan lähiopetustaan korvaavaksi opetukseksi. Musiikkileikkikoulukin on tehnyt korvaavan opetuksen suunnitelman, koska perusopetus jatkuu näillä näkymin 13.5. asti.

Kuinka opetus on järjestetty käytännössä?

– Puhelimet, läppärit ja tabletit ovat käytössä. Kuva- ja äänitallenteita lähetetään puolin ja toisin ja oppitunteja pidetään etäkokousohjelmilla. Opetusmateriaalia on lähetetty sähköisesti ja tarvittaessa myös paperisena postitse.

Millaisia kommentteja on tullut niin opettajilta kuin opiskelijoiltakin?

– Olen saanut paljon myönteisiä palautetta etäopetuksen järjestymisestä. Kiitos siitä. Poikkeustilan ehdoilla joudutaan toimimaan. Mutta onhan mainiota, että musiikin tekemistä voidaan sopeuttaa myös nykyisiin etäyhteysolosuhteisiin.

Onko opettajia lomautettu koronaviruksen takia? Kuinka tämä vaikuttaa opetukseen?

– Meri-Lapin musiikkiopistossa työ ei ole estynyt. Musiikkiharrastus on mainio siitäkin syystä, että se voi poikkeusoloissakin hienosti, kun luovia ratkaisuja löytyy. Musiikin opiskelu musiikkiopistossa on lapselle turvallista, koska opettajat ovat musiikkipedagogiikan huippuammattilaisia, vakuuttaa Perälä.

Mitä hyötyä on musiikin harrastamisesta?

– Musiikkiharrastuksen on tieteellisesti todistettu kehittävän tekijänsä aivojen rakennetta. Musiikkia tehdessä monet taidot kuten keskittymiskyky, pitkäjänteisen työn tekeminen, esiintymistaito väistämättä kehittyvät tehokkaasti. Musiikin opiskelu musiikkiopistossa on mukavaakin. Sieltä voi saada myös uusia hyviä kavereita. Musiikkiharrastus on myös yleissivistävää ja ajattelukykykin kehittyy. Esimerkiksi viulunsoiton voi aloittaa vaikka jo 5-vuotiaana. Yksinlauluun pääsee vähintään 16 vuotta täyttäneet. Bändisoittotaidot voivat olla lapselle juuri se oikea juttu. Lapsen musiikkiharrastuksella voi olla koko perheen elämänlaatuun merkittävä positiivinen vaikutus.

Musiikkiopisto on nyt aivan uuden tilanteen edessä. Miten suoriutua soitonopetuksesta etänä, musiikkiopiston apulaisrehtori Ritva Ohtonen Torniosta.?

– Nopeasti täytyi kehitellä erilaisia etäopetustapoja, etsiä ja jakaa vinkkejä. Opiston käyttämä Eepos-oppilastietojärjestelmä reagoi myös pian tilanteeseen perustamalla etäopetuslinkin.

– On perustettu oppilaiden kanssa WhatsApp-ryhmiä tiedonkulun nopeuttamiseksi ynnä muuta. Tietotekniikalla on ollut suuri merkitys asioiden onnistumisessa. Tärkeintä on nyt pitää oppilaat soiton piirissä, mitä auttoi jo meneillään oleva kevätlukukausi. On valmista ohjelmistoa treenattavaksi.

Miten kodit ovat suhtautuneet tilanteeseen?

–Käsitykseni mukaan hyvin ainakin tähän mennessä. Oppilaiden ja opettajien välillä kulkevat videot ja muutkin kuvamateriaalit niin soitto- kuin muistakin tehtävistä. Nuotteja lähtee niin postin kuin sähköpostinkin välityksellä ja erilaisina kuvamateriaaleina. Säestäjä Annaleena Porttikivi on kehittänyt Youtube-linkin oppilaiden säestysharjoitusten käyttöön.

– Merkittävää oli myös uusien oppilaiden hakeutumiselle tarkoitettu jokakeväinen Settimana-koulukonserttikiertueen peruuntuminen. Siinä Meri-Lapin alueen 22 koulun konserttisarjassa olisi oppilaiden esitykset vieneet soittoharrastuksen sanomaa alueen kouluihin.

Kodit haluavat pitää kodin arkirytmin hallinnassa, ja siihen soitto sopii mainiosti yhtenä linkittävänä osa-alueena.

Tästä on kyse

Musiikkiopistoon hakeutuminen

Musiikkiopisto antaa Meri-Lapin alueen kuntien lapsille ja nuorille suunnattua musiikin perusopetusta.

Opiskeltavat aineet: Klassinen linja, rytmimusiikin linja, ielisoittimet, kosketinsoittimet, laulu, lyömäsoittimet, puhallinsoittimet, sähkösoittimet.

Ilmoittautuminen 15.4. mennessä Meri-Lapin musiikkiopiston Eepos-palvelun kautta.