Tans­si­or­kes­te­ri The Steels jul­kai­si Simon Kirin fa­ni­bii­sin

Marko Haapaniemi sävelsi Simon Kirin Pesis-kappaleen.
Marko Haapaniemi sävelsi Simon Kirin Pesis-kappaleen.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Simon Kirin pesäpallo sai historiansa ensimmäisen pesisbiisin. Kotipaikkanaan Kemiä pitävä vahvasti simolainen Tanssiorkesteri The Steelsin levyttämä kappale ”Simon Kiri pelaa”, joka soi uunituoreena Kirin ensimmäisessä kotiottelussa 28.6.

– Simo tunnetaan hyvin perinteisenä pesäpallokuntana ja kotiseuturakkaus elää minussa vahvasti. Pesis -biisin tekeminen oli kiva ja haastavakin, sillä tämä on ensimmäinen biisi, mihin olen kokonaan tehnyt sävellyksen itse, kertoo yhtyeen laulusolisti ja kitaristi Marko Haapaniemi.

 Kime Klemettisen Greatsounds-studiolla, Kemissä nimimerkki PeeVeen sanoituksen pohjalta valmistuvan biisin kanssa yhtye ammattilaisineen Mainostalo Tarrakoplan kansin tekee parhaansa, jotta se ”kulkee”. Siinä on ytyä ja faniylpeyttä, hymyilevät tekijät.

– Harmillisinta tässä levyn teossa on ollut tuo korona-aika, joka on pitkittänyt prosessia kovastikin. Koko bändi asuu sen verran erillään, eikä voinut muutenkaan rajoitusten vuoksi kokoontua yhteen. Jokainen jouduttiin käymään erikseen soittamassa omat osamme kappaleesta, Haapaniemi harmitteli.


Tanssiorkesteri The Steels syntyi vuonna 1995 aikaisemman Loimu -orkesterin hajottua. Aluksi triona kaksi vuotta esiintynyt yhtye on pääasiassa keikkailuun erikoistunut bändi, joka on aikaisemmin levyttänyt kaksi CD:tä. Nyt valmistuva Simon Kiri pelaa on yhtyeen kolmas.

The Steelissä soittavat tällä hetkellä Marko Haapaniemi, laulu ja kitara, kotoisin Simosta kotipaikka Kemi, Juhani Miettunen, koskettimet, basso ja laulu, Simosta, Pasi Määttä, rummut, Kemistä ja Eero Tiensuu, kitara, basso ja laulu, Kolarista.

–Keikkoja on paljon takana ja ”pelisilmä” kehittynyt siinä määrin, että perinteinen tanssimusiikki on se meidän juttu. Keikkailu tapahtuu pääasiassa noin 300 kilometrin säteellä, laskeskelee huumorilla ”piikitetty” Haapaniemi.

Mieliinpainuvin keikkamuisto Markolle on jäänyt mieleen pitkän uran aikana, kun he vierailivat 1990-luvun lopulla Suomussalmen maamiesseurantalolla. Sähköt menivät poikki kesken keikan. Talon kellarissa olevan agrigaatin avulla saatiin keikka kuitenkin vietyä loppuun.

–Soittokamat veivät suurimman osan sähköstä, Järjestäjät laittoivat kynttilöitä ja myrskylyhtyjä palamaan tanssisalin puolelle ja nokipannukahvit keitettiin nuotiolla. Tunnelma oli todella mainio, nauraa Marko.

Keikkailun lisäksi yhtye on vieraillut jopa niin sanotusti vieraalla maallakin, kun kitaristi Tiensuu haki avustajaksi Napapiirin Sankarit 2 (v.2015) elokuvaan ja oli hakemuksessa tullut maininneeksi, että soittaa bändissä.

–Tuotantoyhtiö otti yhteyttä heti, kun he tarvitsivat koko bändin hääkohtaukseen mukaan. Se oli mielenkiintoinen projekti ja kävi niin mukavasti, ettei jääty pelkästään leikkauspöydälle, vaan vilahdeltiin muutamien sekuntien ajan näkyvästi, Marko muistelee elokuvakohtauksia.

Haapaniemi muistetaan myös muutamista näytelmistä ja laulukilpailuista, joissa hän on ollut mukana. Bändissä laulaminen ja soittaminen on kuitenkin parasta parhaiden bändikavereiden kanssa. Yhteishenki on tärkeää ja se, että kaikki ovat tasavertaisessa asemassa.

The Steels toivottaa hyvää pesiskesää kaikille, ja kiittää CD:n toteutukseen vaikuttaneita Simon kuntaa ja tulostamisen sekä asiakirjahallinnnan ammattilaista R-Office Reima Kemppaista!