lautapelit: Etsi kar­tal­ta mur­haa­ja, tai syötä kis­san­pen­tu­ja – pukin kont­tiin voi löytää mui­ta­kin lau­ta­pe­le­jä kuin vanhoja klas­si­koi­ta

leikkipuisto: Se­vet­ti­jär­ven lapset saivat äkäisen nä­köi­sen jou­lu­lah­jan koulun pihalle

Tanskan maa­jouk­kue­lää­kä­ri: "Saimme Chris­tia­nin ta­kai­sin"

Kööpenhamina
Christian Eriksen ehti pelata 41 minuuttia ennen tuupertumistaan. Kuvassa pallon pysäyttää Paulus Arajuuri.
Christian Eriksen ehti pelata 41 minuuttia ennen tuupertumistaan. Kuvassa pallon pysäyttää Paulus Arajuuri.
Kuva: Jussi Leinonen

Tanskan ja Suomen EM-avausottelussa kohautti Suomen suuryllätysvoitto, mutta vielä enemmän Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksenin kohtalo. Eriksen lyyhistyi avauspuoliajan loppuvaiheissa kentälle.

Tanskan maajoukkueen lääkäri Morten Boesen kertoi pelin jälkeen dramaattisista hetkistä, jotka pelästyttivät ottelua seuranneet pahanpäiväisesti.

– Meidät kutsuttiin paikalle, kun Christian kaatui. En itse nähnyt tilannetta. Kun tulimme hänen luokseen, hän makasi kyljellään. Hän hengitti ja pulssi tuntui, Boesen aloitti.

Tilanne paheni kuitenkin nopeasti, ja lääkäreiden oli oltava ripeitä.

– Annoimme sydänhierontaa. Saimme nopeasti apua stadionin lääkäriltä, ja saimme Christianin takaisin. Stadionin lääkärin apu oli fantastista ja niin oli myös muulta ensiapuhenkilökunnalta saatu apu. Tuolla yhteistyöllä saavutimme sen, mitä tarvittiin, Boesen kertoi.

– Christian puhui minulle, ennen kuin hänet vietiin sairaalaan tutkimuksia varten.

Myöhemmin stadionillekin saatiin tieto, joka räväytti hämmentyneen, pahinta pelänneen stadionin riemuun: Eriksen on tajuissaan ja hänen tilansa on vakaa.

– Olemme olleet yhteydessä Christianiin ja (Tanskan) pelaajat ovat puhuneet hänelle. Hän pärjää hyvin, Tanskan jalkapalloliiton DBU:n johtoportaaseen kuuluva Peter Möller kertoi Tanskan radiolle ennen kuin peliä jatkettiin.

Suomi sai historiallisessa ottelussaan historiallisen suuren voiton Joel Pohjanpalon 60. minuutin maalilla, ottelun ainoasta suomalaisesta maalia kohti suuntautuneesta yrityksestä. Suomen kanssa lohkon kärjessä on Belgia, joka voitti Pietarissa Venäjän 3–0. Ottelun avausmaalin tehnyt ja illan toisensa lopussa viimeistellyt Belgian tähtihyökkääjä Romelu Lukaku omisti maalinsa Eriksenille, joka on Lukakun joukkuetoveri italialaisseura Interissä.

– Chris, I love you (Chris, rakastan sinua), Lukaku huusi tv-kameralle tehtyään 1–0-maalin.

– Olen erittäin iloinen voitosta, mutta oli vaikea pelata, sillä ajatukseni olivat Christian Eriksenin tilanteessa. Omistan nämä maalit hänelle, Lukaku kertoi pelin jälkeen ja lisäsi itkeneensä ennen ottelua.