Politiikka: Miksi kes­kus­ta rii­taut­ti luon­non­suo­je­lu­lain, Katri Kul­mu­ni?

Kunniamerkit: Ta­sa­val­lan pre­si­dent­ti myönsi tämän vuoden kun­nia­mer­kit – katso Lapin pal­ki­tut

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Tans­ka­lai­set lie­keis­sä Ranskan ym­pä­ri­ajos­sa

Saint-Etienne
Mads Pedersen tuulettaa etapin voittoa.
Mads Pedersen tuulettaa etapin voittoa.
Kuva: GUILLAUME HORCAJUELO

Mads Pedersenistä tuli kolmas tanskalainen, joka on voittanut etapin tämän vuoden Ranskan ympäriajossa. Perjantaina kiertueen kolmastoista osuus starttasi Le Bourg d'Oisansista kohden Saint-Etienneä. Yli 190 kilometrin reitillä, Alppien juurelta poikki Rhonen laakson, tunnelma oli hikinen, sillä lämpötila kilpailun aikana oli kolmekymmentä astetta. Kuumat olosuhteet tekivät kisasta erityisen vaikean, eikä odotettuja sprinttejä juuri nähty.

Kolmen kuljettajan kärki taisteli lohkovoitosta. Australialainen pyöräilijä Caleb Ewan kaatui. Hän menetti keskittymiskykynsä, jarrutti lujasti ja kaatui.

Pedersenin maanmies Jonas Vingegaard säilytti kokonaiskilpailun kärkipaikan, jonka hän saavutti voittamalla etapin yhdennentoista osuuden, kun taas Magnus Cort Nielsen voitti kymmenennen etapin.

Pedersen on selkeästi äärimmäisyyksien mies, sillä hän voitti vuoden 2019 maailmanmestaruuskilpailun jäätävässä Yorkshiren sateessa. Perjantaina hän selviytyi helleaallosta lyömällä kilpailijansa Hugo Houlen ja Fred Wrightin kotisuoralla.

Vingegaard, Tadej Pogacar ja Geraint Thomas ovat kokonaispisteiden kolme parasta.

Ranskan ympäriajo päättyy viikon päästä sunnuntaina Pariisissa.