Pääkirjoitus: Työ­pe­räis­tä maa­han­muut­toa tar­vi­taan lisää, ja sen vas­tus­ta­mi­nen on vaa­ral­lis­ta po­pu­lis­mia

Viihde: Jope Ite -do­ku­ment­ti on kai­hoi­sa kuvaus ujosta ke­mi­läis­po­jas­ta, jota pii­nat­tiin kou­lus­sa

Kolumni: Po­pu­lis­ti­nen Teemu Selänne pelkää, että kom­ma­ri-Ma­rin vie pihvin lau­ta­sel­ta – näin idolini olikin idioot­ti

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Tal­vi­nen he­vos­ta­pah­tu­ma kutsuu koko per­het­tä – Män­ty­vaa­ran ra­vi­ra­dal­la jär­jes­te­tään lauan­tai­na ra­vi­ra­dan his­to­rian kol­man­nek­si suurin ta­pah­tu­ma

Mäntyvaaran tapahtumassa kilpailee muun muassa ohjastajalegenda Jorma Kontio.
Mäntyvaaran tapahtumassa kilpailee muun muassa ohjastajalegenda Jorma Kontio.
Kuva: Peura Pekka

Mäntyvaarassa järjestetään lauantaina raviradan historian kolmanneksi suurin tapahtuma. Päivän aikana Mäntyvaaraan tavoitellaan kaikkiaan 5 000 kävijää.

– Tätä suurempia ravitapahtumia Mäntyvaaran amfiteatterin äärellä ovat olleet ainoastaan Kuninkuusravit vuosina 2004 ja 2018, sanoo Rovaniemen Ravirata Oy:n toimitusjohtaja Anna Paavola.

Viime vuoden Kuninkuusravit onnistuivat hienosti, mikä rohkaisi nyt Arctic Horse Racen toteutukseen.

– Tällaisen kokonaan uuden tapahtuman tekeminen on mittava projekti, joka ei olisi mahdollista ilman innokkaita talkoolaisia, Paavola korostaa.

Arctic Horse Race alkaa jo päivällä koko perheen ilmaistapahtumalla, jossa pääsee tapaamaan joulupukkia. Lisäksi ohjelmassa on muun muassa  Ravikunkku-kärryjenvetokilpailu sekä poniratsastusta.

Arcic Challenge haastaa huippuohjastajat

Illalla Mäntyvaaran kaviouralla ravataan tasokkaat lauantairavit, joiden aikana ratkaistaan myös huippuohjastajien Arctic Challenge. USA:sta Suomeen saapuva Tim Tetrick kohtaa kilpailussa Suomen parhaat raviohjastajat kolmen osalähdön pistekilpailussa.

Tim Tetrick on voittanut urallaan yli 11 000 ravilähtöä. Hänet haastaa muun muassa kaikkien aikojen menestynein suomalainen ravikuski Jorma Kontio, jolla on kasassa tällä hetkellä 10 996 voittoa.

Tetrick on yksi maailman parhaista raviohjastajista. Hänelle kilpaileminen napapiirillä suomalaisia sekä Ruotsin Jens Erikssonia ja Norjan Hans Christian Holmia vastaan on paitsi uudenlainen haaste, myös iso elämys.

– On aivan mahtavaa päästä Suomeen ja Rovaniemelle. En ole koskaan ajanut suomenhevosella, mutta täällä sekin toteutuu, mikä on mielenkiintoista. Odotan innolla myös sitä, että pääsen kokeilemaan poroilla ajoa, Tetrick kertoo.

Ensiajo suomenhevosella

Tim Tetrick kertoo ajavansa lauantain raveissa kilpaa omilla kärryillään. Normaalisti hän ei lämmitä ajokkejaan, mutta suomenhevonen Pikku-Rytin kohdalla hän aikoo tehdä poikkeuksen, jotta saa hevoseen tuntumaa ennen lähtöä.

– Varmasti pitää myös laittaa enemmän vaatetta päälle kilvanajoon kuin kotona, Tetrick tuumii.

Ravien jälkeen Arctic Horse Racen iltaohjelmaan sisältyy vielä jäädisco.

Arctic Horse Race la 14.12. Mäntyvaaran raviradalla. Koko perheen ilmaistapahtuma klo 13–16. Arctic Horse Race -ravit klo 18–22. Jäädisco klo 22–01.30. Aluelippu 15 e, perhelippu 35 e.

Arctic Challenge

Ohjastajaottelun osallistujat

Suomi: Jorma Kontio, Mauri Jaara, Jukka Torvinen, Hannu Torvinen, Petteri Joki, Olli Koivunen, Santtu Raitala, Antti Teivainen, Iikka Nurmonen

Ruotsi: Jens Eriksson

Norja: Hans Christian Holm

Yhdysvallat: Tim Tetrick