kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ta­lo­yh­tiön tal­li­bis­nek­ses­sä voi ta­pah­tua pu­hal­lus

Taloyhtiön autotallien osakeanti ja siihen liittyvät osto- ja myyntitapahtumat kuvaavat pähkinänkuoressa talousjärjestelmäämme. Näin toimii vapaa markkinatalous tai – tunteikkaammin sanottuna – hyvä/paha kapitalismi. Veteen piirretty viiva erottaa toisistaan voittoa tavoittelevan, riuskan yksityisyritteliäisyyden ja lajitovereiden hyvästä piittaamattoman minäkeskeisyyden.

Läpäisyperiaatteella ovat mukana nuo aina hieman häiritsevät moraalikysymykset: oikeus ja kohtuus, yhteishyvä ja yhdenvertaisuus, salassapito ja avoimuus.

Kuvitellaan esimerkki. Oletetaan, että talon osakas A merkitsee suunnatussa osakeannissa taloyhtiönsä talliosakkeen 10 000 eurolla. Hän vie omistuksensa myyntiin huoneistofirmaan 15 000 euron hintapyynnöllä. Myynti-ilmoitus roikkuu siellä aikansa, kunnes ulkopuolinen henkilö B kiinnostuu ja tarjoaa A:lle 15 000 euroa.

Tehdään kauppakirja A:n ja B:n kesken, mutta jos yhtiöjärjestyksessä on ns. lunastuslauseke, A:n ja B:n kaupantekopäiväyksestä käynnistyy säädetty lunastusaika talon osakkaille.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.