Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Pääkirjoitus: Sää­ty­ta­lol­la esillä oleva ay-liik­keen ve­ro­etu­jen ka­ven­ta­mi­nen on tu­li­kuu­ma kysymys

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ta­lo­yh­tiön tal­li­bis­nek­ses­sä voi ta­pah­tua pu­hal­lus

Taloyhtiön autotallien osakeanti ja siihen liittyvät osto- ja myyntitapahtumat kuvaavat pähkinänkuoressa talousjärjestelmäämme. Näin toimii vapaa markkinatalous tai – tunteikkaammin sanottuna – hyvä/paha kapitalismi. Veteen piirretty viiva erottaa toisistaan voittoa tavoittelevan, riuskan yksityisyritteliäisyyden ja lajitovereiden hyvästä piittaamattoman minäkeskeisyyden.

Läpäisyperiaatteella ovat mukana nuo aina hieman häiritsevät moraalikysymykset: oikeus ja kohtuus, yhteishyvä ja yhdenvertaisuus, salassapito ja avoimuus.

Kuvitellaan esimerkki. Oletetaan, että talon osakas A merkitsee suunnatussa osakeannissa taloyhtiönsä talliosakkeen 10 000 eurolla. Hän vie omistuksensa myyntiin huoneistofirmaan 15 000 euron hintapyynnöllä. Myynti-ilmoitus roikkuu siellä aikansa, kunnes ulkopuolinen henkilö B kiinnostuu ja tarjoaa A:lle 15 000 euroa.

Tehdään kauppakirja A:n ja B:n kesken, mutta jos yhtiöjärjestyksessä on ns. lunastuslauseke, A:n ja B:n kaupantekopäiväyksestä käynnistyy säädetty lunastusaika talon osakkaille.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.