Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Katso kuvat: Suur­har­joi­tuk­set toivat Lappiin uusien liit­to­lais­ten tais­te­li­joi­ta

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

”Täl­lai­sia lisää kau­pun­kiin!” – Uudet va­lo­po­rot ke­rää­vät kii­tos­ta ro­va­nie­me­läi­sil­tä

Valoporot seisovat pienen kumpareen päällä Vanhalla torilla.
Valoporot seisovat pienen kumpareen päällä Vanhalla torilla.
Kuva: Jussi Leinonen

”Kauniita ja tyylikkäitä, tällaisia lisää kaupunkiin!”

”Ilahduin näistä suuresti️. Kiitos!”

Rovaniemeläiset yllättyivät myönteisesti keskiviikkona, kun katukuvaan ilmestyi valoporoja. Niitä on sijoitettu kolmeen paikkaan eli Vanhalle torille, Jätkänkynttilä-sillan pieleen sekä Santasportille kääntyvän tien risteykseen.

Porot ovat keränneet kiittäviä kommentteja muun muassa Facebookissa.

– Sittenhän porot ovat täyttäneet tarkoituksensa, jos kaupunkilaiset ovat niistä ilahtuneet, sanoo kunnossapitoinsinööri Marko Rautio Rovaniemen kaupungin yhdyskuntatekniikasta.

Uskaltaako poroja laittaa kävelykadulle?

Kaupungin jouluvalot kuuluvat Raution vastuulle, ja valoporot ovat hänen hankintansa. Poroja on kaikkiaan kymmenen, ja kaupunki on ostanut ne jo viime talvena, jolloin ensimmäiset kaksi niistä valaisivat Santasportin risteystä.

Nyt poroja on siis sijoitettu myös kahteen muuhun paikkaan, mutta neljä poroa odottaa vielä varastossa. Mihin tahansa poroja ei voi sijoittaa, sillä paikan valinnassa pitää ottaa huomioon monta näkökulmaa.

– Ensimmäinen ehto on se, ettei sähkön vetämisestä saa tulla lisäkustannuksia, vaan sähkön pitää olla helposti saatavilla, Rautio sanoo.

Toiseksi porojen pitää olla sillä tavalla kaupunkilaisten silmien alla, ettei niitä ole helppo varastaa tai etteivät ne ole alttiina ilkivallalle.

– Kävelykatu on ollut esillä yhtenä sijoituspaikkana, mutta olemme vielä empineet sen suhteen. Siellä kun liikkuu öisin ihmisiä juhlatunnelmissa, niin jollekin saattaa tulla mieleen kiivetä porojen päälle, vaikka sellaista ne eivät tietenkään kestä.

Yhteen kuuseen 400 metriä valojohtoa

Rovaniemen kaupunki käyttää jouluvaloihin ja muuhun joulusomistukseen joitakin kymmeniä tuhansia euroja vuosittain. Summaan sisältyvät muun muassa isot joulukuuset valoineen. Yhteen kuuseen menee noin 400 metriä valojohtoa.

Kaupunki hankkii uusia jouluvaloja, kun entiset vanhenevat tai menevät rikki. Myös valojen määrää pyritään lisäämään. Esimerkiksi tänä talvena jouluvalaistuksen on saanut Ruokasenkadun peruskorjattu osuus.

Lisäksi kävelykadulla on nyt kaikkiaan kolme isoa joulukuusta, kun aikaisemmin kuusia oli vain yksi. Myös kävelykatu saa kehuja sosiaalisessa mediassa.

”Tänä aamuna näkymä oli kuin sadusta”, kiittää eräs kaupunkilainen Positiivinen Rovaniemi -ryhmässä.