Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Täl­lai­nen on Roi­ka­nin seu­raa­ja Oukulla – Sar­ja­ku­vast­ri­pin tekijä Miku Hut­tu­nen viihtyy Ou­nas­vaa­ral­la sa­moil­len ja maas­to­pyö­räil­len

Oukulla ilmestyy Uudessa Rovaniemessä joka toinen keskiviikko.

Miku Huttunen viihtyy luonnossa. Tuore kuva on otettu Tampereella, missä on saatu nautiskella viime päivinä lumisesta talvisäästä. Kuva: Aaro Huttunen
Miku Huttunen viihtyy luonnossa. Tuore kuva on otettu Tampereella, missä on saatu nautiskella viime päivinä lumisesta talvisäästä. Kuva: Aaro Huttunen

Vielä viikko sitten Miku Huttunen pohti, mikä tuleekaan upouuden, kaksi kertaa kuukaudessa Uudessa Rovaniemessä julkaistavan sarjakuvastripin nimeksi.

– Olisiko se päähenkilön nimi, vai rajaako se sittenkin liikaa, hän pohtii puhelimessa.

Huttusen sarjakuvaehdotus valikoitui toimituksessa Roikanin seuraajaksi. Nimekseen Oukulla saaneen sarjakuvan ensimmäinen strippi julkaistaan keskiviikkona 3.2.

Uusi sarjakuva Oukulla ilmestyy Uudessa Rovaniemessä kahden viikon välein. Ensimmäiseen strippiin Miku Huttunen halusi sisällyttää kunnianosoituksen Roikanille.
Uusi sarjakuva Oukulla ilmestyy Uudessa Rovaniemessä kahden viikon välein. Ensimmäiseen strippiin Miku Huttunen halusi sisällyttää kunnianosoituksen Roikanille.
Kuva: Miku Huttunen

Graafisen suunnittelun maisteriopintoja Lapin yliopistossa tekevälle Huttuselle piirtäjän pesti on mieluinen.

– Olin ajatellutkin, että seuraavaksi haluaisin laajentaa työkokemustani kuvittamisen suuntaan. Sarjakuvastrippi on minulle muotona melko uusi, jossa pääsen kokeilemaan ja varmasti haastamaankin itseäni, Huttunen sanoo.

Tekijän mukaan luvassa on sarjakuvaruutuja ulkoilun ja retkeilyn maailmasta – Rovaniemen ajankohtaisia ilmiöitä kommentoiden.

Aihepiiri pohjaa Huttusen havaintoihin opiskelukaupungistaan sekä hänen omaan ulkoilu- ja retkeilyharrastukseensa.

Talvisää venytti joululomareissua

Miku Huttunen antaa puhelinhaastattelun pikkuveljensä luona Tampereelta. Lapsuudenkoti sijaitsee naapurikaupunki Hämeenlinnassa.

Vuotuinen joululomareissu kotiseudulle on venähtänyt hyvästä syystä.

– Nythän täällä on ollut poikkeuksellinen tilanne, että lunta riittää ja pääsee hiihtämään ja pulkkailemaan, Huttunen iloitsee.

Kun koronan vuoksi yliopisto on siirtynyt etäopetukseen, onnistuu opiskelukin kotiseudultakin käsin.

Yliopisto ja Oukku tutuinta Rovaniemeä

Oma koti Rovaniemellä sijaitsee Ounasmetsän kaupunginosassa. Reilun kolmen asuinvuoden aikana tutuimmaksi kaupungissa onkin yliopiston lisäksi tullut Ounasvaara.

– Minulle Rovaniemi on näyttäytynyt paikkana, jossa ollaan paljon ulkona ja luonnossa – ero on aika selkeä esimerkiksi Hämeenlinnan piireihini verrattuna, Huttunen pohtii.

"Rovaniemellä ei säikähdetä pakkasta tai pimeää, vaan lähdetään reippaalla asenteella ulos. Ja talvipyöräily on iso juttu: pyörällä kuljetaan paikasta paikkaan, vuoden ympäri."

– Rovaniemellä ei säikähdetä pakkasta tai pimeää, vaan lähdetään reippaalla asenteella ulos. Ja talvipyöräily on iso juttu: pyörällä kuljetaan paikasta paikkaan, vuoden ympäri.

Vaikka opiskelijan elämänpiiri keskittyy usein nuorten maailmaan, on Huttusen tavoite tehdä sarjakuvaa, johon voivat samaistua monen ikäiset ja monenlaisesta taustasta tulevat ihmiset.

– Samaistuttavia piirteitä voi toivottavasti löytää esimerkiksi hahmojen ulkonäöstä, luonteesta tai toiminnasta.

Kuka?

Miku Huttunen

Syntynyt 1994 Hämeenlinnassa.

Asunut Rovaniemellä syksystä 2017.

Opiskelee graafista suunnittelua Lapin yliopistossa.

Tehnyt töitä muun muassa SPR:n ensiavulle ja Ylen ajankohtais- ja uutistoimitukselle.

Harrastukset: Piirtäminen ja videokuvaaminen. Kaikenlainen ulkoilu, kuten juoksu, maastopyöräily, melonta ja patikointi. Potkunyrkkeily on koronatauolla.

Suosikkisarjakuvat: Asterix ja etenkin teini-iässä Jere.