Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Äänestäminen: En­nak­ko­ää­nes­tys päättyy tiis­tai­na – Lapissa pel­lo­lai­set ää­nes­tä­neet ak­tii­vi­sim­min, Ko­la­ris­sa eniten nuk­ku­via

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Täl­lai­nen on Kul­mu­nin eroon joh­ta­neen ko­hu­val­men­nuk­sen ju­nail­lut ke­hä­ket­tu Kari Jääs­ke­läi­nen – "Puren niin kauan kuin tar­vi­taan"

Jääskeläinen on keskustan pitkän linjan taustavaikuttaja, joka on avustanut aikaisemmin laajasti keskustalaisia johtohahmoja Paavo Väyrysestä Juha Sipilään.


Hallintotieteen maisteri Kari Jääskeläinen on toiminut Katri Kulmunin (kesk.) erityisavustajana viime vuodesta lähtien.
Hallintotieteen maisteri Kari Jääskeläinen on toiminut Katri Kulmunin (kesk.) erityisavustajana viime vuodesta lähtien.

Perjantaina eronneen valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) erityisavustaja Kari Jääskeläinen on noussut julkisuuteen kohutun viestintävalmennuksen arkkitehtina.

Iltalehden julkaisema työ- ja elinkeinoministeriön sisäinen viestinvaihto kertoo, kuinka viestintävalmennuksen tilaus lähti liikkeelle Jääskeläisen sähköpostista 5. elokuuta. Jääskeläinen piti tiukasti kiinni ministerin haluaman viestintäyritys Tekirin valitsemisesta.

Virkamiesten mielestä tämä oli ongelmallista, koska ministeriöllä on puitesopimus kahden muun yrityksen kanssa viestintäpalveluista. Toinen yrityksistä on entisen kokoomuspoliitikon Kirsi Pihan perustama Ellun kanat, jota Jääskeläisen mukaan ei haluttu "missään tapauksessa".

Jääskeläinen toivoi viesteissään, että asia etenisi nopeasti. Sopimus saatiin aikaan 8. elokuuta, vain kaksi päivää ennen kuin Kulmuni kohtasi keskustan puheenjohtajakiertueella vastaehdokkaansa Anti Kaikkosen ensimmäistä kertaa.

Jääskeläinen toimi Sipilän erityisavustajana tämän pääministerikaudella keväästä 2018 lähtien siihen asti, kun Sipilän hallitus erosi keväällä 2019. Iltalehden mukaan keskusta osti laajasti Tekirin palveluita jo silloin, kun Sipilä oli puolueen puheenjohtaja. Tekirin perustaja ja toimitusjohtaja Harri Saukkomaa on kertomansa mukaan jättänyt puolueen vuonna 1978 oltuaan nuoruudessaan sen jäsen.

Vaikka tiistaina Suomen Kuvalehden jutusta alkunsa saanut viestintävalmennuskohu johti Kulmunin eroon, erityisavustajan tulevaisuudesta puolueessa ei ole vielä hiiskuttu. Vaaleilla valittu poliittinen päättäjä kantoi vastuun ja lähti, mutta mitä tapahtuu keskustan "palkkasoturille"?

Keskustan johtohahmojen avustaja ja EK:n johtaja

Jääskeläinen toimi Kulmunin erityisavustajana, kun tämä siirtyi elinkeinoministeriksi ja lopulta valtiovaranministeriksi hallituskriisin jälkeen Sanna Marinin (sd.) noustessa pääministeriksi. Kun Kulmuni valittiin keskustan puheenjohtajaksi syyskuussa 2019, Jääskeläinen oli keskeinen hahmo kisan taustalla.

Jääskeläinen on keskustan pitkän linjan taustavaikuttaja. Hän liittyi keskustanuoriin 15-vuotiaana ja lähti opiskeluaikojen jälkeen avustamaan Paavo Väyrystä Brysseliin.

Sen jälkeen Jääskeläinen toimi puolueen eduskuntaryhmässä esimerkiksi lyhytaikaisen pääministerin Anneli Jäätteenmäen kohueron aikaan. Ryhmäkansliasta hän siirtyi liikenneministeri Anu Vehviläisen erityisavustajaksi.

Vuonna 2011 politiikka jäi, kun Jääskeläinen palkattiin Suomen Yrittäjiin elinkeinoasioiden päälliköksi. Vuonna 2015 hän aloitti Elinkeinoelämän keskusliitossa (EK) vaikuttamistyöstä vastaavana johtajana. Sinne hänet palkkasi kokoomustaustainen Jyri Häkämies, johon Jääskeläinen tutustui jo tämän ministeriaikana.

Politiikkaan Jääskeläinen palasi, kun hänet valittiin pääministeri Juha Sipilän erityisavustajaksi huhtikuussa 2018. Tuolloin Jääskeläinen avusti pääministeriä kotimaan asioissa.

"On minussa myös bulldoggia"

Toimittajat ovat kuvailleet Jääskeläistä keskustalaiseksi kehäketuksi, joka osaa poliittisen pelin hyvässä ja pahassa.

Oulun seudulla ilmestyvä ilmaisjakelulehti Forum24 haastatteli Jääskeläistä viime lokakuussa ja kysyi, miksi niin moni keskustan johtohahmo oli valinnut juuri hänet avustajakseen.

– Avustajan pitää olla ministerille lojaali ja viedä hänelle ongelmien sijasta ratkaisuja.

Kuvaillessaan itseään Jääskeläinen käytti jääkiekkovertausta.

– En ehkä ole nopein luistelija, mutta pärjään peliälyllä ja kulmissa, Jääskeläinen totesi.

– Ja on minussa myös bulldoggia: puren niin kauan kuin tarvitaan.

Jääskeläisen mukaan hän siirtyi "pompusta Kulmunille" keväällä 2019. Kulmuni soitti Jääskeläiselle jo päivä sen jälkeen, kun Sipilän hallitus oli eronnut ja pääministerin erityisavustajan työt loppuivat "kuin seinään".

Haastattelussa Jääskeläinen kutsui avustamansa Kulmunin tulevaisuutta avoimeksi.

– Hän on kirjoittamaton lehti, mutta lähtökohta on hyvä: Katri perehtyy asioihin poikkeuksellisen hyvin ja erottaa isot asiat pienistä.