Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Tais­te­lu mar­ja-alan tu­le­vai­suu­des­ta jatkuu

Kirjoittaja on huolissaan kotimaisen marja-alan tulevaisuudesta.
Kirjoittaja on huolissaan kotimaisen marja-alan tulevaisuudesta.
Kuva: Iiro Kerkelä

Ulkoministeriössä viisumeiden myöntämistä pidetään ongelmallisena, koska Schengen-viisumeita ei ole tarkoitettu työntekoon eikä elinkeinotoimintaan. Tässä on väärinkäsitys – eiväthän ulkomaiset marjanpoimijat tule tänne työntekijöinä eivätkä elinkeinonharjoittajina, vaan halustaan poimia metsämarjoja tai -sieniä, jotka heillä on oikeus myydä verovapaasti tai syödä itse.

TEM:ssä suunnitellaan elinkeinonharjoittajan asemaa poimijoille. Thaipoimijat tuskin tekevät siihen vaadittavaa ilmoitusta huomioiden Suomen byrokratia. Löytyykö meiltä resursseja niiden kirjaamiseen? Jokamiehenoikeuteen perustuva poiminta vesittyisi ja johtaisi maanomistajien osuusvaatimuksiin marjatuloista. Poimijalle kuuluu kaikki marjamyyntitulo.

Turistiviisumilla kutsuminen on ainoa toimiva tapa jatkaa poimijoiden kanssa. Viranomaisvalvonta ei ole toiminut. Sen tulisi olla tasapuolista ja opastavaa. Arktiset aromit ry voisi toimia neuvottelijana ja välikätenä.

Joidenkin alan yritysten toiminta on käynyt aggressiiviseksi. Poimijoiden määrän kasvattaminen keinoja kaihtamatta ylisuureksi on johtanut myös hallittavuuden vaikeutumiseen. Poimijahintataso on 10 vuotta pidetty samalla tasolla. Kulut poimijoille ovat nousseet yli 50 prosentilla. Tähän ovat johtaneet liian suuret thaipoimijamäärät Suomessa, mutta ennen kaikkea Ruotsissa, jossa määrää ei valvota. Markkina-alue on yhteinen.

Suomen neljästä alaa hallitsevasta yrityksestä kolme on rikostutkinnassa. Tilanne on todella vaikea. Oikeudenkäynnit kestänevät vuosia. Mediakohu ei ole eduksi luonnonmarja-alan yrityksillemme.

Alan luonteeseen kuuluu toiminnan katkeamaton jatkuminen. Onko tutkinnan alla olevilla mahdollisuus saada poimijoita? Asiakkuussuhteet ovat koetuksella. Menetetyn asiakkaan takaisin saanti on kallista ja työn takana. Kuinka rahoittajat suhtautuvat? Alalla on parissa kuukaudessa pystyttävä ostamaan marjat koko vuoden tuotantoon.

Toimintansa tähän tilanteeseen ajaneiden yrittäjien olisi syytä ottaa harkintaan mahdollisuutensa jatkaa yrittäjänä. Luopumalla urastaan ja yrittämällä myydä ennen täyttä kaaosta yrityksen jatkuvuus olisi parhaiten pelastettavissa, ehkäpä myös oma ja läheisten terveys.

Nykyisestä yrittäjäpolvesta on vaikea löytää tämän luokan vastuunkantoon pystyvää ja uskaltautuvaa. Olisiko globaalisti toimivaa suuryritystä mahdollista saada kiinnostumaan marja-alan jatkajana joissakin yrityksistä? Näistä asioista olisi syytä keskustella päättävien tahojen ja yrittäjien kesken. Huonoimmassa tapauksessa käy niin, että kolmannes valtion investointiavustuksilla rakennetuista tuotantolaitoksista jää toimettomiksi ja marjat metsään.