Kysely: Enem­mis­tö suo­ma­lai­sis­ta ei halua Suomen tai­pu­van Turkin eh­toi­hin Na­to–­jä­se­nyy­del­le, kertoo HS

Naton huippukokous: Suomen, Ruotsin ja Turkin joh­ta­jat ta­paa­vat tiis­tai­na

Kolumni: Mitä ja kenen pitää pyytää an­teek­si

Täältä alkoi Jaakko Lai­ti­sen mu­siik­ki­mat­ka

Väärän rahan keulakuva Jaakko Laitinen tarvitsi Rovaniemen musiikkikirjastoa kasvaakseen muusikoksi. Nyt musiikkikirjasto on hänen työpaikkansa.

Rovaniemen musiikkikirjasto on Jaakko Laitiselle tuttu työpaikka jo siviilipalveluksen ajalta.
Rovaniemen musiikkikirjasto on Jaakko Laitiselle tuttu työpaikka jo siviilipalveluksen ajalta.
Kuva: Jussi Leinonen

Teini-ikäisenä Jaakko Laitinen asioi usein Rovaniemen musiikkikirjastossa. Hän plarasi levyhyllyjä ja lainasi musiikin lisäksi myös luettavaa.

– Musiikkikirjoista sain vinkkejä. Tykkäsin esimerkiksi The Doorsista, ja kirjoista minulle selvisi, mitä musiikkia Doorsin ukot kuuntelivat. Sillä tavalla kaivauduin aina vain syvemmälle.

Doors johdatti Laitisen kuuntelemaan 1960-luvun hippimusiikkia, jonka kautta hän löysi myös kotimaisen 1960–70-luvun rockin. Sieltä nousi esiin muun muassa Rauli Badding Somerjoki, joka puolestaan avasi Laitisen korvat kotimaiselle iskelmälle.

Iskelmät näyttivät tietä itään venäläisen mustalaismusiikin ja Balkanin rytmien pariin. Sinne Laitinen kotiutui. Syntyi Väärä raha -yhtye, jonka kanssa Laitinen on jo kymmenen vuoden ajan tehnyt omaleimaista Lapland-Balkan -musiikkia.

Siviilipalveluskin kirjastossa

Nyt Laitinen on siellä, mistä matka alkoi – Rovaniemen kaupunginkirjaston musiikkiosastolla. Musiikin erikoiskirjastonhoitaja Marko Niemelä jäi syyskuun alussa tutkimusvapaalle, ja Laitinen työskentelee kirjastossa hänen sijaisenaan. Sijaisuus kestää vuoden verran.

– Koulutukseni ja muu osaamiseni ovat tässä työssä erittäin toimiva yhdistelmä. Tällaisia töitä ei ole tarjolla usein.

Koulutukseni ja muu osaamiseni ovat tässä työssä erittäin toimiva yhdistelmä. Tällaisia töitä ei ole tarjolla usein.
Jaakko Laitinen

Laitisella on tehtävään pätevyys, sillä hän valmistui vuonna 2007 kirjasto- ja tietopalvelualan tradenomiksi Oulun ammattikorkeakoulusta. Opiskeluaikana hän työskenteli useissa kirjastoissa, mutta valmistumisen jälkeen musiikki vei mukanaan. Rovaniemen tilaisuutta Laitinen ei halunnut jättää käyttämättä.

Laitinen lähti aikoinaan opiskelemaan kirjastoalaa, koska koki sen omakseen. Kirjasto työpaikkana oli tullut hänelle tutuksi jo peruskoulun tet-harjoittelussa, ja myös siviilipalveluksen hän suoritti Rovaniemen musiikkikirjastossa.

Laitinen puhuu kirjastosta ylevin sanakääntein. Hänen mielestään kirjastoissa tehdään merkityksellistä työtä.

– Kirjasto on tiedon ja sivistyksen demokratisoija. Se on keskeinen osa meidän suurenmoista hyvinvointiyhteiskuntaa.

Jaakko Laitinen & Väärä raha -yhtye tunnetaan energisistä live-keikoistaan. Suomen lisäksi yhtye on esiintynyt 21 maassa.
Jaakko Laitinen & Väärä raha -yhtye tunnetaan energisistä live-keikoistaan. Suomen lisäksi yhtye on esiintynyt 21 maassa.
Kuva: Pentti Harju

Ihmisten ja musiikin kohtaamisia

Musiikkikirjasto oli vielä Jaakko Laitisen nuoruudessa paikka, josta muutkin hänen ikäisensä kävivät lainaamassa levyjä. Nyt lähes kaikki musiikki on internetissä, ja nuoret ovat kasvaneet hakemaan kuunneltavaa sieltä.

Musiikkia ja tietysti myös nuotteja lainataan kirjastosta edelleen, mutta lainaajat ovat yleensä sitä ikäluokkaa, joka on tottunut hypistelemään vinyyliä tai cd:tä käsissään.

– Muutos on ollut suuri, ja musiikkikirjaston täytyy luoda itseään ja tarkoitustaan uudelleen, Laitinen sanoo.

Rovaniemeläisille musiikkikirjasto onkin jo tullut tutuksi elävän musiikin estradina ja muiden musiikkiin liittyvien tapahtumien järjestäjänä. Laitinen aikoo jatkaa tätä linjaa ja tuoda kirjastoon mielenkiintoisia esiintyjiä.

– Tarkoituksena on hyödyntää vieraita myös kirja- ja musiikkivinkkien antajina. Sitä kautta pääsemme nostamaan esille omia kokoelmiamme. Onhan meillä edelleen paljon sellaista, jota ei löydy netistä.

Laitisen mielestä hedelmällisintä kirjastotyössä onkin juuri kohtauttaminen.

– Haluan luoda mahdollisuuksia sekä ihmisten kohtaamiselle että ihmisten ja musiikin kohtaamiselle. Siitä tulee hyvä olo.

Jaakko Laitinen on tehnyt musiikkia Väärä raha -yhtyeen kanssa kymmenen vuotta. Keikkailu jatkuu kirjastotyön ohella. "En ole kyllästynyt tai väsynyt keikkailuun, mutta uudet haasteet ovat välillä tarpeen. Siinä on yksi syy, miksi hakeuduin kirjastoon"Laitinen sanoo.
Jaakko Laitinen on tehnyt musiikkia Väärä raha -yhtyeen kanssa kymmenen vuotta. Keikkailu jatkuu kirjastotyön ohella. "En ole kyllästynyt tai väsynyt keikkailuun, mutta uudet haasteet ovat välillä tarpeen. Siinä on yksi syy, miksi hakeuduin kirjastoon"Laitinen sanoo.
Kuva: Jussi Leinonen

Paluu vanhaan kotikaupunkiin

Työ musiikkikirjastossa merkitsee Laitiselle kaivattua paluuta vanhaan kotikaupunkiin. Laitinen on asunut pitkään Helsingissä ja viimeksi Tampereella, mutta siteet Rovaniemelle ovat säilyneet vahvoina.

Rovaniemi ja Lappi ovat kuuluneet myös Väärän rahan sanoituksissa.

– Rovaniemi on osa identiteettiäni, ja haluan tuoda sitä esiin. Keikkareissuillakin meillä on koossa sellainen pienois-Rovaniemi, sillä bändin kaikki jäsenet ovat Lapista kotoisin.

Taiteellisen johtajansa päivätyöstä huolimatta Väärä raha jatkaa keikkailuaan. Laitinen lähtee nyt keikoille Rovaniemeltä, joten matkat ovat usein pitkiä, mutta muuten bändin pyörittäminen onnistuu päivätyön ohessa.

– Työni osuu hyvään saumaan, sillä meiltä ilmestyy marraskuussa uusi levy, jonka tiimoilta keikkailemme ensi talven. Uutta musiikkia on aika ryhtyä tekemään ja treenaamaan sopivasti vasta ensi syksynä, kun kirjastopestini päättyy.

Heti ylös ja kahvin keittoon

Väärä Raha tunnetaan ennen kaikkea energisistä live-keikoistaan. Keikoilla näkyy ja tuntuu, että myös bändi nauttii niistä.

– Live-esiintyminen on mukavinta hommaa, mitä tiedän elämässä olevan. Sen ansiosta kestän kaiken autossa istumisen, valvomisen ja järjettömät nukkumisajat, Laitinen sanoo.

Muusikon työ on muokannut Laitisen päivärytmiä niin, että hän on tottunut valvomaan myöhään ja heräilemään vasta aamupäivällä. Etukäteen Laitista jännitti, miten hän sopeutuu päivätyöhön, johon on lähdettävä jo aikaisin aamulla.

– Mutta hyvin se on mennyt. Olen jo oppinut, että kannattaa nousta heti ylös ja kahvin keittoon, kun herätyskello soi. Mitä kauemmin lojuu sängyssä,  sitä vaikeampaa nouseminen on.

Kuka?

Jaakko Laitinen

37-vuotias rovaniemeläissyntyinen muusikko.

Koulutukseltaan kirjasto- ja tietopalvelualan tradenomi.

Laulusolisti, sanoittaja ja taiteellinen johtaja vuonna 2009 perustetussa Jaakko Laitinen ja Väärä raha -yhtyeessä.

Palkittiin Rovaniemen kaupungin kulttuuritekopalkinnolla 2019.

Väärä raha on esiintynyt noin 70 keikan vuositahdilla ja vieraillut kaikkiaan noin 20 maassa.

Yhtyeen toinen albumi Yö Rovaniemellä palkittiin 2012 Vuoden kansanmusiikkilevynä.

Yhtyeen viides levy ilmestyy marraskuussa.

Työskentelee musiikin erikoiskirjastonhoitajan sijaisena Rovaniemen kaupunginkirjastossa vuoden 2020 elokuun loppuun saakka.