Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Syl­via-myrs­ky on työl­lis­tä­nyt pe­las­tus­lai­tok­sia ja pu­hal­ta­nut ihmisiä veden varaan – sää rau­hoit­tu­mas­sa iltaa kohti

Maa-alueilla on ollut myrskypuuskia etenkin lännessä ja etelässä. Kaatuneet puut ja sadat vahingontorjuntatehtävät ovat pitäneet pelastuslaitokset kiireisinä. Ukkonen jäi myrskyssä lopulta pienempään osaan kuin vielä viikonloppuna odotettiin.

Pelastuslaitoksilla on ollut tänään satoja vahingontorjuntatehtäviä, suureksi osaksi kaatuneiden puiden vuoksi.
Pelastuslaitoksilla on ollut tänään satoja vahingontorjuntatehtäviä, suureksi osaksi kaatuneiden puiden vuoksi.
Kuva: Vappu Jaakkola

Suomeen tiistaina saapunut ja pelastuslaitoksia etenkin lännessä ja etelässä työllistänyt myrsky sai Ilmatieteen laitokselta nimen Sylvia.

Hieman ennen iltaseitsemää myrsky oli suurimmassa osassa maata rauhoittumaan päin, kertoi päivystävä meteorologi Janika Takala STT:lle.

– Iltaa kohti läntinen merialue on aika lailla se, joka enää ottaa tuulista osumaa.

Ukkoskuuroja voi illan ja yön mittaan tulla lähinnä Lapissa ja Kainuussa.

Ukkonen jäi kokonaisuudessaan myrskyssä pienempään osaan kuin vielä viikonloppuna ennakoitiin. Isommin ukkoskuuroja on ollut Takalan mukaan tänään lähinnä Kokkolan tienoilla sekä Pohjois-Karjalasta Oulun suuntaan liikkuvalla alueella.

– Aika vähäisiksi ovat jääneet esimerkiksi ukkoskuurojen tuomat vahingot. Tuuli on ollut tässä pääosassa, Takala sanoi.

Tuuli on noussut tänään merellä myrskylukemiin läntisellä Suomenlahdella ja Selkämeren eteläosassa, kertoi päivystävä meteorologi Nina Karusto iltapäivällä. Myrskyn määritelmä täyttyy, kun kymmenen minuutin keskituuleksi on mitattu vähintään 21 metriä sekunnissa.

Kovin keskituuli, 23,5 metriä sekunnissa mitattiin Hangon Russarössä aamupäivällä. Kovimmat puuskat merellä ylsivät yli 29 metriin sekunnissa Hangon Tulliniemessä ja 27,9 metriin sekunnissa Russarössä.

Myrskypuuskia koettiin myös maa-alueilla. Espoon Nuuksiossa tuulen nopeus oli puuskissa 22, Porin lentoasemalla jopa 23 metriä sekunnissa.

– Kovimmat puuskat ovat painottuneet maan länsiosaan ja ihan eteläisimpään Suomeen, Karusto kertoi.

Puita teillä ja sähkölinjoilla

Pelastuslaitoksilla on ollut tänään satoja vahingontorjuntatehtäviä, suureksi osaksi kaatuneiden puiden vuoksi.

Satakunnan pelastuslaitoksen alueella oli iltakuuteen mennessä noin 300 vahingontorjuntatehtävää, joista suurin osa oli puuskaisen tuulen aiheuttamia puiden kaatumisia. Kuuden aikaan illalla vahingontorjuntatehtäviä oli pelastuslaitoksen alueella käynnissä enää alle 10.

Länsi-Uudellamaalla myrsky aiheutti noin 220 vahingontorjuntatehtävää, tyypillisesti puiden kaatumisia teiden ja sähkölinjojen päälle. Myös rakennuksia vasten kaatui puita.

Pirkanmaalla myrskyyn liittyviä tehtäviä oli iltapäiväkahteen mennessä ollut hieman yli sata, ja pelastuslaitos kertoi tuolloin tilanteen olevan rauhoittumassa.

Pohjois-Pohjanmaalla Oulussa pelastuslaitos kävi noutamassa maihin kolme lasta, jotka olivat ajautuneet uimapatjoillaan kovan tuulen mukana merelle 400 metrin päähän uimarannasta.

Hieman pohjoisempana Iissä evakuoitiin soutaja, jonka tuuli oli kuljettanut kauas merelle, kertoi Länsi-Suomen merivartiosto.

Kovat tuulet ovat aiheuttaneet pelastuslaitoksille tehtävää lisäksi ainakin Keski-Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Keski-Suomessa. Pohjois-Savoon myrsky saapui ennakoitua maltillisempana, ja voimakas tuuli aiheutti muutamia tehtäviä, pelastuslaitos kertoi.

Sopimuspalokuntia on ollut mukana tehtävien hoitamisessa ainakin Uudellamaalla ja Satakunnassa.

Hätänumero ruuhkautui aamupäivällä

Hieman ennen kahdeksaa illalla Suomessa oli Sähkökatkokartta-sivuston mukaan ilman sähköä vajaat 11 000 asiakasta. Sähkökatkot painottuivat Etelä- ja Länsi-Suomeen. Aamupäivällä ilman sähköä oli lähes 50 000 asiakasta.

Hätäkeskuslaitos ilmoitti aamupäivällä hätänumeron ruuhkautuneen säähän liittyvistä puheluista ja kehotti ihmisiä soittamaan numeroon 112 vain niissä tilanteissa, joissa henki tai terveys on uhattuna tai vakavat omaisuusvahingot uhkaavat. Kahden maissa iltapäivällä ruuhkatilanteen kerrottiin purkautuneen.

Epävakainen sää jatkuu

Keskiviikkona tuuli tyyntyy Suomen maa-alueilla heikoksi tai kohtalaiseksi.

Sää jatkuu epävakaisena. Sade- ja ukkoskuuroja voi tulla vielä Pohjois-Karjalassa ja Lapissa pohjoiseen edenneen kylmän rintaman hännässä, Janika Takala Ilmatieteen laitokselta kertoo. Yksittäisiä sadekuuroja voi tulla koko maassa.

Lämpötila on pitkälti kahdenkymmenen kieppeillä. Lämpimintä on Lapissa, ja aivan pohjoisessa voidaan hätyytellä myös hellerajaa.

Tuulivaroitus on huomenna voimassa läntisillä ja lounaisilla merialueilla.