Pääkirjoitus: Läm­pe­ne­mi­nen etenee kiih­ty­väl­lä vauh­dil­la ja se näkyy jo nyt Lapin tal­vis­sa

Yritykset: Tornion Park Hotel vaihtaa omis­ta­jaa

Rikosepäily: Kahden osa­kas­kun­nan rahat ka­to­si­vat Pel­ko­sen­nie­mel­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Syk­syi­set myräkät al­ka­mas­sa Lapissa – Tai­vaal­ta voi tulla jopa räntää ja lunta, hur­jim­mat en­nus­teet lu­paa­vat 40 sent­ti­met­riä

Pohjois-Suomeen on luvassa myös sateita, joista osa voi tulla räntänä ja lumena.

Lappiin on luvassa rankkoja sateita, joista osa voi tulla räntänä ja lumena.

Forecan meteorologi Anna Latvala arvioi, että Lapin etelä- ja keskiosassa on tulossa sadetta tämän päivän ja huomisen aikana yhteensä 25–50 millimetriä, paikoin jopa enemmän.

Pohjois- ja Keski-Lappiin osuu tänään ja huomenna myös lumisateita.

– Paikoin Keski-Lapissa voi suuri osa sateesta olla lunta tai räntää, hurjimmissa ennusteissa lumikertymät ovat jopa 15 senttimetristä lähemmäs 40 senttimetrin lukemia, mutta toisaalla taas lähes kaikki sade tulee vetenä. Lumisinta on todennäköisesti paikoin tunturialueilla, Anna Latvala sanoo.

Tänään lumisateiden ennustetaan painottuvan läntiseen Lappiin, keskiviikkona itäiseen Lappiin.

– Kurjaan ajokeliin kannattaa varautua sekä Keski-Lapissa että monin paikoin pohjoisempanakin. Lämpötila on kuitenkin suurimman osan aikaa lähellä nollaa tai plussan puolella, joten lumipeite painuu kasaan jo sataessaan.

Kovat sivutuulet voivat heitellä autoa

Ajokeli huononee myös muualla maassa, mutta lähinnä kovan sivutuulen vuoksi.

Fintrafficin mukaan lähipäiville on luvassa heikkoa ajokeliä, kun kova puuskittainen tuuli voimistuu suuressa osassa Suomea ja yltyy osassa maata jopa vaarallisen voimakkaaksi.

– Nyt on syytä varautua siihen, että lähipäivinä tuuli yltyy jopa vaarallisiin lukemiin. Liikenteessä kannattaakin olla erityisen valppaana ja pitää molemmat kädet tiukasti ratissa, sillä puuskittainen sivutuuli riepottelee autoa helposti, sanoo tiedotteessa liikennekeskuspäällikkö Sanna Piilinen.

Mahdolliset lumisateet eivät jää maahan. Perjantaiksi lämpötilat nousevat jälleen, kun Suomeen leviää torstaina etelämpää hyvin lämmintä ilmamassaa. Rovaniemen korkeudella lämpötila voi lähennellä jälleen 20 astetta, pohjoisempana lämpötila nousee päivällä noin 15 asteeseen. Sen jälkeen sää näyttää ennusteiden mukaan viilenevän syksyisemmäksi uudelleen.

Kuinka lumiseksi maisemat muuttuivat? Lähetä meille kuva tästä.