kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Sveitsi antoi luvan iso­van­hem­mil­le tavata pieniä lap­sen­lap­siaan

Sveitsiläisoppilas osallistui opetukseen lähes tyhjässä koulussa Yverdon-les-Bainsissa huhtikuun alussa.
Sveitsiläisoppilas osallistui opetukseen lähes tyhjässä koulussa Yverdon-les-Bainsissa huhtikuun alussa.
Kuva: LAURENT GILLIERON

Sveitsi antaisi isovanhempien halata alle kymmenvuotiaita lapsenlapsiaan.

Tartuntataudeista vastaava Daniel Koch Sveitsin terveysministeriöstä sanoo tutkijoiden tulleen siihen johtopäätökseen, että pienet lapset eivät saa koronavirustartuntaa eivätkä levitä virusta. Koch korostaa, että tapaamisten tulisi olla lyhyitä, eikä kyse saisi olla lapsenvahtina toimimisesta.

– Lapset eivät aiheuta vaaraa, vaan heidän vanhempansa. Ei ole ongelmaa sellaisessa vierailussa, jossa vanhemmat pysyttelevät etäällä ja isovanhemmat koskettavat pikkulapsia, Koch sanoi sveitsiläisen SRF-kanavan mukaan.

Kochin mukaan lastenlasten tapaaminen on tärkeää monien isovanhempien mielenterveydelle.

Maan viranomaiset päätyivät uuteen ohjeistukseen konsultoituaan tutkijoita Zürichin, Bernin ja Geneven yliopistoista. Sen mukaan pienet lapset, joilla ei ole oireita, voivat tavata isovanhempiaan. Isompien lasten tulisi yhä pitää turvaväliä.

Kaikki asiantuntijat eivät ole samaa mieltä Sveitsin linjauksesta. Asiasta kertoo BBC. Saksan päävirologi Christian Drosten sanoo, että ei ole olemassa tarpeeksi tutkittua tietoa siitä, miten pienet lapset tartuttavat koronavirusta.

Esimerkiksi Britanniassa virallisen ohjeistuksen mukaan lasten ei tulisi olla läheisissä tekemisissä isovanhempiensa kanssa.

Sveitsi on aloittanut tällä viikolla koronarajoitusten höllentämisen. Esimerkiksi puutarhaliikkeet ja kampaamot saavat avata ovensa. Maassa on kuollut covid-19-tautiin lähes 1 700 ihmistä.