Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Suvin ja Kris­tia­nin yh­tei­nen pesä - Tor­nios­sa opis­ke­le­van parin haaveet to­teu­tui­vat: he saivat yh­tei­sen kodin Ke­hi­tys­vam­mais­ten pal­ve­lu­sää­tiön kautta

Suvi Kuukasjärvi ja Kristian Hentonen saivat mukavan vuokra-asunnon läheltä koulua.
Suvi Kuukasjärvi ja Kristian Hentonen saivat mukavan vuokra-asunnon läheltä koulua.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Kevään kirkkaus tulvii sisälle suurista ikkunoista antaen valoa siistiin olohuoneeseen. Tornion Suensaaressa sijaitsevassa kerrostalokaksiossa asuu tuore avopari: Suvi Kuukasjärvi ja Kristian Hentonen. Kaksikymmentävuotias pari on seurustellut jo vuosia: he tapasivat toisensa jo kuutisen vuotta sitten yhteisten tuttujen kautta.

Molemmat opiskelevat Torniossa erityisalan oppilaitoksessa Ammattiopisto Luovissa. Hentonen opiskelee puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkintoa ja Kuukasjärvi itsenäiseen elämään valmentavaa koulutusta sekä toimitilahuoltajan tutkinnon osaan.

Simosta lähtöisin oleva Kuukasjärvi ja Ranualta kotoisin oleva Hentonen opiskelivat ensin Oulun Luovissa, jolloin he kokeilivat yhdessä asumista.

Kokeilu kaatui tuolloin taloudellisiin ongelmiin sekä siihen, että itsenäisen elämän vaatimukset olivat siinä elämänvaiheessa turhan kovat.

– Opintoni eivät edenneet Oulussa, ja kesälomalla minulta kysyttiin, haluaisinko siirtyä Tornioon, Suvi Kuukasjärvi kertaa.

Kuukasjärven opintoja ja yksityiselämää tukevat perhe ja tukiverkostot sijaitsevat Meri-Lapissa, joten Kuukasjärvi päätti muuttaa Tornioon.

– Minä päätin myös muuttaa tänne Suvin perässä, Hentonen kertoo.


Ensin pariskunta asui Luovin asuntolassa omissa asunnoissaan.

Tornion Luovi on pieni yksikkö ja siinä opintoneuvoja Merja Naaskon mukaan omat etunsa. Opetus ja tuki on yksilöllistä. Naasko on voinut olla Kuukasjärven ja Hentosen tukena.

– Murheet hoidetaan yhdessä pois matalalla kynnyksellä, Naasko toteaa.

Naasko kertoo, ettei Torniossa juurikaan ole tuettuja asumismahdollisuuksia kehitysvammaisille. Kuukasjärven ja Hentosen yhteenmuuttohaaveet alkoivat kuitenkin edetä, kun Kehitysvammaisten Palvelusäätiön tukiasumisen palvelupäällikkö Pasi Hakala kävi esittelemässä, minkälaisia mahdollisuuksia tukiasumiseen voisi olla.

– Suvi ja Kristian kartoittivat itse, millaisia asuntoja Torniossa on tarjolla. Palvelusäätiö osti asunnon, Suvi ja Kristian maksavat vuokraa nyt Palvelusäätiölle, Naasko kertaa.

Kuukasjärven ja Hentosen asunto sijaitsee hyvällä paikalla: kävelymatkan päässä heidän koulustaan ja Tornion keskustasta. Asunto sijaitsee kerrostalon alimmassa kerroksessa, ja pariskunnalla on käytössä ihan mukavan kokoinen takapiha.

– Naapurit ovat mukavan oloisia ja he tervehtivät vastaan tullessaan. Täällä on rauhallista ja näkymät ovat hienot, Kuukasjärvi kiittelee.

Kristian Hentonen ja Suvi Kuukasjärvi.
Kristian Hentonen ja Suvi Kuukasjärvi.

Kristian Hentonen kertoo, että asunnon sisustuksesta on päätetty yhdessä. Kalusteita ja kodin tavaroita on saatu sukulaisilta, ostettu kirpparilta tai Ikeasta.

Korona-varotoimien myötä kotona tulee nyt oltua paljon, joskin Kuukasjärvi käy töissä. Siivousalan hommia ei voi etänä hoitaa.

– Kotona siivoilemme, laitamme ruokaa ja katselemme sarjoja. Ja Kristian pelaa, Kuukasjärvi kertoo pariskunnan arjesta.

Tästä on kyse

Kehitys-vammaisten palvelusäätiö

Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on omaisjärjestötaustainen, Kehitysvammaisten Tukiliiton vuonna 1992 perustama valtakunnallinen palveluiden kehittäjä ja tuottaja.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön keskeisimmät toiminnat ovat vaikuttamistoiminta, lyhytaikaishoito, asuntojen hankinta ja rakennuttaminen sekä kehittämistoiminta.

Säätiö tekee yhteiskunnallista vaikuttamistyötä yhteistyössä alan järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa ja pyrkii lainsäädäntöön ja edistämään kehitysvammaisten ihmisten ja heidän perheidensä hyvän elämän edellytyksiä.

Säätiö tarjoaa lyhytaikaishoidon palveluita perheiden ja erityistä tukea tarvitsevien ihmisten erilaisiin tarpeisiin ja elämäntilanteisiin.

Se hankkii asuntoja tuettuun asumiseen ja itsenäiseen elämään haluaville kehitysvammaisille nuorille ja aikuisille. Rakennutamme ryhmämuotoisia asuntoja yhteistyössä kuntien kanssa.

Koordinoi kehittämishankkeita ja järjestää koulutusta. Keskeisenä tavoitteena on yksilölähtöisen ajattelutavan ja täysivaltaisen kansalaisuuden edistäminen kehitysvammaisten ihmisten elämässä.