Tähtijuttu: Kak­sois­mur­ha toi kyy­ne­leet lau­ta­mie­hen silmiin – min­kä­lais­ta on maal­lik­ko­tuo­ma­ri­na toi­mi­mi­nen?

Rakentaminen: Pel­ko­sen­nie­men koulu val­mis­tuu rii­tai­sis­sa tun­nel­mis­sa – pääu­ra­koit­si­ja: "En kom­men­toi"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Suu­rim­mat yh­tei­sö­ve­ro­jen mak­sa­jat julki – Met­sä­kon­ser­ni UPM, lää­ke­jät­ti Bayer ja ener­gia­yh­tiö Neste kär­ki­kol­mi­kos­sa

UPM-konserni maksoi viime vuonna yhteisöveroja noin 200 miljoonaa euroa. Konsernin kaikki yhtiöt huomioiden UPM oli Suomen suurin yhteisöveronmaksaja viime vuonna. Verottajan julkaisemissa yhteisöverotiedoissa on puolestaan kärjessä lääkejätti Bayer.

Verottaja julkaisi tänään tiedot yhteisveroista. Arkistokuva.
Verottaja julkaisi tänään tiedot yhteisveroista. Arkistokuva.
Kuva: Jari Toivonen

Verohallinto julkaisi maanantaina vuoden 2018 yhteisöverotiedot. Verottajan mukaan eniten yhteisöveroa maksoi lääkejätti Bayer. Yhtiön maksama summa oli 145 miljoonaa euroa. Toiseksi listalla yltänyt öljynjalostus- ja markkinointiyhtiö Neste maksoi yhteisöveroa vain hieman Bayeria vähemmän eli 143 miljoonaa euroa.

Kolmanneksi paras yhteisöveron maksaja oli valtion omistama sijoitusyhtiö Solidium 124 miljoonan euron summalla. Solidium on vähemmistöomistajana kolmessatoista pörssilistatussa yhtiössä.

Seuraavina verottajan yhteisöverolistalla olivat UPM-Kymmene ja Supercell. Metsäyhtiö UPM-Kymmene maksoi yhteisöveroja vajaat 121 miljoonaa euroa ja peliyhtiö Supercell 103 miljoonaa euroa. Metsä Fibre Oy maksoi yhteisöveroja noin 102 miljoonaa euroa. Yhtiö valmistaa sellua, sahatavaraa sekä muita biotuotteita.

Verottajan tiedoissa ei ole laskettu yhteen konsernien kaikkien yhtiöiden maksamia yhteisöveroja, vaan yhtiöt ovat erillisinä yrityksinä. Konsernitasolla laadittuna listan kärki on siksi erilainen. Esimerkiksi koko UPM-konserni maksoi yhteisöveroja noin 200 miljoonaa euroa. Konsernin kaikki yhtiöt huomioiden UPM oli Suomen suurin yhteisöverojen maksaja viime vuonna.

UPM on kertonut hiljattain rakentavansa sellutehtaan Uruguayhin. Yhtiön mukaan kyseessä 2,7 miljoonan dollarin arvoinen investointi.  Myös konserniin kuuluvien UPM Nordlandin ja UPM Changshun tehtaiden investoinnit tarrojen taustapapereihin valmistuvat vuoden loppuun mennessä.

Aiempana vuotena pankit olivat konserneista suurimpia yhteisöverojen maksajia, mutta tänä vuonna niiden yhteisöveroissa tapahtui notkahdus aiempaan verrattuna. ​Finanssiala oli kuitenkin kokonaisuutena edelleen yksi suurimmista yhteisöverojen maksajista Suomessa.

Finanssiala ry on julkaissut konsernitasolla lasketut tiedot alansa toimijoista. Listan kärjessä on Nordea 135,8 miljoonan euron yhteisöveroilla. Sampo Group -konsernin maksamat yhteisöverot olivat 124,9, OP Ryhmän 121, LähiTapiolan 68,9 ja Danske Bankin 30,7 miljoonaa euroa. Finanssialan kokonaisuudessaan maksama yhteisöveropotti oli arviolta 679 miljoonaa euroa.

Kymmenen suurinta yhteisöveronmaksajaa verottajan yhteisöverolistan mukaan:

Bayer Oy 145 006 646, Neste Oyj 143 170 506, Solidium Oy 124 065 850, UPM-Kymmene Oyj 120 541 204, Supercell Oy 103 028 965, Metsä Fibre Oy 102 253 775, Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö 88 015 091, ABB Oy 70 894 828, Elisa Oyj 64 611 261 ja Kesko Oyj 63 346 977 euroa.