Suun­nis­tus alkaa oma­toi­mi­ses­ti – Ko­ro­na­vi­rus vai­kut­taa Suunta- ja Tref­fi­ras­tien jär­jes­tä­mi­seen

-
Kuva: VESA JOENSUU

Suunnistuskausi alkaa Kemissä ja Torniossa poikkeusoloissa koronaviruksen takia. Ensimmäiset Suuntarastit löytyvät Sauvosaaren urheilukentän lähistöltä maanantaina 11.5. ja Treffirastit Torniossa Kokkokankaalta 13.5. Suunnistus tapahtuu omatoimisesti.

Suuntarasteilla ei ole poikkeusaikana käytössä järjestäjän hankkimaa ajanottoa.

– Meillä on Suunnistusliiton ohjeet miten näissä poikkeusoloissa pitää toimia. Pisteissä on pelkästään rastiliput eikä lainkaan leimasimia, Suunta 2000:n kuntosuunnistusvastaava Sauli Tuomaala kertoo.

Suunnistuskarttoja löytyy aina suunnistuspaikan lähistöltä. Kartta on myös mahdollista tulostaa Suuntarastien Tapahtuma -sivuilta.

– Karttamaksu on viisi euroa kerralta. Olemme suositelleet suunnistajille kausikortin hankkimista, minkä hinta on Suunnan jäsenille 40 euroa ja muille 60 euroa. Liikuntasetelit käyvät maksuvälineenä, Tuomaala muistuttaa.

Suuntarasteilla voi valita vaativan, vaativahkon tai helpon radan. Helppo C-rata myötäilee maaston muotoja.

Rasteja voi hakea maanantaista keskiviikkoon kahdella ensimmäisellä kerralla. Tämän jälkeen rastit ovat paikallaan aina maanantaista lauantaihin saakka. Kemin ja Keminmaan lisäksi suunnistajat kisaavat Tervolan Törmävaarassa. Kallinkangas putosi pois Suuntarastien ohjelmasta, koska siellä järjestetään hiihtosuunnistuksen maailmanmestaruuskilpailut 2022.

– Jos koronatilanne on voitettu, niin 25.5. järjestämme Ajoksessa normaalin suunnistustapahtuman. Lähtökohta on kuitenkin vielä se, että käytössä on omatoimirata, Sauli Tuomaala kertoo.

Alatornion Pirkat järjestää Treffirastit niin ikään ainakin toukokuun ajan omatoimirasteina.

Valmiiksi tulostettuja karttoja voi ostaa Intersport Mäkimaan myymälästä keskiviikosta lauantaihin. Kartan voi myös ladata sähköisesti ja tulostaa itse.

Rastiliput ovat maastossa keskiviikkoaamusta lauantai-iltaan saakka. Myös Treffirasteille voi hankkia kartan yksittäiseen tapahtumaan tai ostaa kausikortin.

Ensimmäiset omatoimirastit järjestetään Kokkokankaalla 13.5. Suunnistajat pääsevät hakemaan Treffirasteja aina syyskuun loppuun saakka.

Tarjolla on ratoja vaativille suunnistajille kuin myös vasta-alkajille. S-radan rastipisteet sijaitsevat helpoissa kohteissa, esimerkiksi polkujen varsilla.