Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Kolumni: Hä­vet­tää tun­nus­taa, mutta en pysty kat­so­maan tv:n vaa­li­väit­te­lyi­tä

Vaalit: Kuka on edus­kun­ta­vaa­lien Lapin ää­ni­ha­ra­va? Veikkaa ja voita

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Suo­si­tuk­set eivät pure os­ta­jiin – lä­hi­mak­su ei ole yleis­ty­nyt eikä verk­ko­kau­pan osuus kas­va­nut ko­ro­na­krii­sin aikana

Ainakaan S-Pankin 2,3 miljoonaa kortinkäyttäjää eivät näytä juuri piitanneen suosituksista tehdä ostokset kotona ja olla koskematta kaupassa maksupäätteeseen.

Koronavirukseen liittyvät hygieniasuositukset eivät näytä vaikuttaneen suomalaisten ostokäyttäytymiseen esimerkiksi ruokakaupassa.s
Koronavirukseen liittyvät hygieniasuositukset eivät näytä vaikuttaneen suomalaisten ostokäyttäytymiseen esimerkiksi ruokakaupassa.s

Kontaktien välttämistä ja kauppahygieniaa koskevat suositukset eivät näytä purreen suomalaisiin.

Ostoksilla on suositeltu käyttämään lähimaksua, koska se on käteistä ja maksupäätteen näppäilyä hygieenisempää. Suositus ei ole muuttunut käytännöksi, eikä lähimaksun osuus korttimaksuista ole koronakriisin aikana kasvanut.

Syynä voi olla 50 euron maksuraja.

– Se jää helposti liian pieneksi, kun kaupassa käydään harvemmin ja ostoksia tehdään kerralla enemmän, miettii korttien tuoteryhmäpäällikkö Marketta Lundell S-Pankista.

Pankin mukaan myöskään verkko-ostosten osuus ei ole kokonaisuutena kasvanut, vaikka ruuan ostaminen verkosta onkin yleistynyt.

S-Pankki on selvittänyt 2,3 miljoonan kortinkäyttäjänsä ostokäyttäytymistä vuoden alusta huhtikuun 19. päivään saakka. Pankin mukaan tiedot on käsitelty täysin anonyymisti.

Apteekkiostosten kasvu rajoitusten alla peräti 50 prosenttia

Korttitiedoista näkyy myös ruuan ja erityisesti lääkkeiden hamstraaminen epidemian alla. Tätäkin koskevat suositukset vaikuttavat kaikuneen kuuroille korville.

Ruokakaupoissa ja supermarketeissa sekä apteekeissa korttiostosten määrä oli suurimmillaan maaliskuun toisella viikolla eli juuri ennen hallituksen asettamia rajoituksia.

– Ruokakaupoissa ostoksia tehtiin koronakriisin alussa 12 prosenttia ja apteekeissa peräti 50 prosenttia enemmän kuin normaalisti, Lundell kertoo.

Kokonaisuutena rahahanat ovat kuitenkin tiukentuneet alkuvuoteen verrattuna.

S-Pankin tietojen mukaan viime viikolla korttiostoksiin käytettiin 13 prosenttia vähemmän rahaa kuin tammikuussa. Ravintola-alalla kulutus on romahtanut peräti 80 prosenttia.