kolumni: Il­mas­to­pää­tök­sis­sä me­ga­luo­kan ai­ka­tau­lu­vir­he

tähtijuttu: Yhden lähtö tarjosi toi­sel­le kodin – ta­voi­tim­me kolmen muut­ta­jan ketjun ja kur­kis­tim­me kuntien väes­tö­en­nus­tei­siin

pääkirjoitus: Tuu­li­voi­ma tar­vit­see tuek­seen sää­tö­voi­maa, jonka riit­tä­vyys on uhat­tu­na

Suomen Yrit­tä­jien pu­heen­joh­ta­ja­ki­sa käyn­tiin – Petri Sal­mi­nen Jy­väs­ky­läs­tä il­moit­tau­tui eh­dok­kaak­si

Suomen Yrittäjät valitsee järjestölle uuden puheenjohtajan ensi lokakuussa Jyväskylässä. Nykyinen varapuheenjohtaja Petri Salminen tavoittelee SY:n puheenjohtajuutta.

Helsinki
Suomen Yrittäjien nykyinen varapuheenjohtaja Petri Salminen pyrkii järjestön puheenjohtajaksi ensi syksynä.
Suomen Yrittäjien nykyinen varapuheenjohtaja Petri Salminen pyrkii järjestön puheenjohtajaksi ensi syksynä.
Kuva: Markus Sommers

Yrittäjäjärjestön puheenjohtajakisan avausta on jo odoteltu tovin. Keskiviikkoaamuna Keski-Suomen Yrittäjien hallitus kertoi päättäneensä asettaa Suomen Yrittäjien nykyisen varapuheenjohtajan Petri Salmisen ehdokkaaksi puheenjohtajavaaliin.

Suomen Yrittäjien puheenjohtajalla, seinäjokelaisella Jyrki Mäkysellä tulee täyteen kolme kaksivuotiskautta yrittäjäjärjestön johdossa. Järjestön sääntöjen mukaan kolmen kaksivuotiskauden jälkeen puheenjohtaja vaihtuu. Mäkysen yritys on työympäristöjä kehittävä, suunnitteleva ja toteuttava Oy HM Profiili Ab, joka toimii Seinäjoella, Vaasassa, Pietarsaaressa ja Jyväskylässä.

Salminen valittiin vajaat kaksi vuotta sitten suurimmalla äänimäärällä SY:n varapuheenjohtajaksi. Hän on saanut viimeisten kuukausien aikana kiihtyvään tahtiin kyselyitä ja kannustusta puheenjohtajaehdokkuudelleen. Lopullisen päätöksen hän aikoi kuitenkin tehdä vasta myöhemmin keväällä.

– Ajattelin, että päätöksen aika ehdokkuudesta olisi ollut vasta myöhemmin keväällä. Viimeisten viikkojen aikana aihe on kuitenkin herättänyt valtavasti kyselyjä ja kannustusta, joten halusin tehdä päätöksen ehdokkuudesta jo nyt alkuvuodesta.

Salmisen puheenjohtajakampanjan teemoina ovat uudistuminen, omistajuus ja yrittäjien vastuullisuus. Kampanja alkaa myöhemmin keväällä.

– Yrittäjyyttä kyllä arvostetaan, mutta yrittäjyyden todellisuutta, monimuotoisuutta ja sen merkitystä Suomen tulevaisuudelle ei kuitenkaan päättäjien keskuudessa riittävässä määrin ymmärretä, Salminen sanoo tiedotteessaan.

Petri Salmisen yritykset Jyväskylässä ovat Salminen & Tikka Oy ja AJ-Tools Oy.

Pirkanmaa suurin aluejärjestö

Salmisen lisäksi SY:n varapuheenjohtajina toimivat Nina Rasola Etelä-Savon Yrittäjistä ja Antti Rantalainen Taloushallintoliitosta. Carita Orlando Pääkaupunkiseudun Yrittäjistä luopui varapuheenjohtajuudesta, kun hän siirtyi töihin Yrittäjänaisiin.

Ehdokkaita Suomen Yrittäjien johtoon voi tulla myös nykyisen puheenjohtajiston ulkopuolelta, esimerkiksi työvaliokunnasta.

Yrittäjäjärjestön suurin aluejärjestö on Pirkanmaan Yrittäjät. Toiseksi suurin on Varsinais-Suomen Yrittäjät. Seuraavina tulevat Uudenmaan Yrittäjät, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät ja Helsingin Yrittäjät.

Hallinto virtaviivaistuu

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Valinnan tekee liittokokous, joka pidetään lauantaina 17. lokakuuta Jyväskylässä.

Yrittäjäjärjestö päätti viime syksyn liittokokouksessaan Lahdessa, että järjestön hallintoa virtaviivaistetaan. Varapuheenjohtajia valitaan kaksi nykyisen neljän varapuheenjohtajan sijaan.

Nykyisen yli 40-henkisen hallituksen sijasta SY:n hallitukseen valitaan enää 11 yrittäjää. Nykyinen työvaliokunta lakkaa. Uutena valitaan kaksi kertaa vuodessa kokoontuva valtuusto, jolle liittokokous valitsee puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. 

Suomen Yrittäjien sekä puheenjohtaja- että varapuheenjohtaja-ehdokkaaksi voi ilmoittautua vielä vaikka liittokokouksessa.