Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Suomen kuo­le­man loh­kos­sa yksi kova joukkue jää EM-puo­li­vä­li­eris­tä ulos – Espanja ja Saksa ovat suo­sik­ke­ja jat­koon, Tanskaa odot­ta­nee karu ko­ti­mat­ka

Helsinki
Helmarit saa tehdä lujasti töitä EM-lohkossaan, jotta se pääsee tuulettelemaan maaleja, saatikaan voittoja.
Helmarit saa tehdä lujasti töitä EM-lohkossaan, jotta se pääsee tuulettelemaan maaleja, saatikaan voittoja.
Kuva: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Jalkapallon naisten EM-kisoissa Suomi arvottiin kovaan, kuoleman lohkona pidettyyn B-lohkoon. Suomen (Fifa-rankingissa sijalla 29) kanssa samassa lohkossa pelaavat Saksa (5), Espanja (7) ja Tanska (15).

Suomi on kohdannut EM-lopputurnauksessa Saksan kerran vuonna 2005, jolloin Suomi hävisi EM-välierän 1–4. Tanskaa vastaan Suomi on pelannut aiemmin kolmessa EM-lopputurnauksessa eikä ole hävinnyt kertaakaan. Vuonna 2005 Suomi voitti 2–1 ja 2009 1–0, mutta vuonna 2013 ottelu päättyi 1–1. Espanjaa Suomi ei ole kohdannut koskaan EM-tasolla, mutta karsinnoissa kohtaamisia on ollut useita. Suomella ei ole niistä peleistä yhtäkään voittoa.

Espanjalta odotetaan vihdoin menestystä

Espanja on niittänyt viime vuosikymmeneltä lähtien kovaa satoa nuorten EM-turnauksissa, mutta toistaiseksi menestystä ei ole tullut aikuisten tasolla. Nyt sitä voisi olla tarjolla.

Joukkuetta luotsaa Jorge Vilda, joka on ollut vastuussa naisten maajoukkueesta vuodesta 2015 lähtien. Ennen sitä Vilda toimi Espanjan alle 17- ja alle 19-vuotiaiden maajoukkuevalmentajana, joten hän tuntee pelaajansa hyvin pitkältä ajalta.

Espanja tunnettiin miesten puolella pitkään joukkueena, joka selvitti tiensä lopputurnauksiin, mutta siellä menestyminen jäi piippuun ennen vuotta 2008. Naisten puolella tilanne on ollut viime vuosikymmenellä hyvin samankaltainen. Ei ole siis ihme, että Vilda sanoi Guardianissa joukkueensa olevan ennemmin haastaja kuin suosikki EM-kisoissa.

Tähtipelaajia vilisevän Espanjan kirkkain helmi on keskikentän Alexia Putellas. FC Barcelonan keskikenttäpelaajan kautta kulkee pääosa Espanjan hyökkäyksistä. Pientä huolta Espanjalle aiheuttaa kuitenkin kokeneen hyökkääjän Jenni Hermoson polvivamma.

Saksa ei ole enää suurin suosikki

Saksa on naisten EM-kisojen ylivoimaisesti menestynein joukkue. Se juhli EM-kultaa jokaisessa turnauksessa vuosien 1995 ja 2013 välillä. Viisi vuotta sitten pelit päättyivät puolivälieriin.

Joukkuetta on vuodesta 2018 lähtien luotsannut Martina Voss-Tecklenburg, joka edellisessä pestissään vei Sveitsin ensimmäisen kerran sekä EM- että MM-kisoissa. Kotimaansa lippulaivan luotsaamisessa ex-pelaaja on kuitenkin saanut ikäviä tahroja, sillä 2019 MM-kisat eivät onnistuneet toivotusti ja näin Tokion olympialaiset jäivät välistä.

– Se voi johtaa myös siihen, että jotkut aliarvioivat meitä, Voss-Tecklenburg sanoi Guardianin mukaan.

Saksalta puuttu turnauksesta kaksi avainpelaajaa, kun kokeneet keskikentän Dzsenifer Marozsan ja Melanie Leupolz ovat poissa. Nykyjoukkueen tähtipelaaja on Sara Däbritz, jota on aina pidetty taitavana pelaajana. Kun hän siirtyi 2019 Ranskaan PSG:n riveihin, hänestä on kypsynyt johtaja, jota nyt kaivataan. 27-vuotias Däbritz on harvoja pelaajia nykyjoukkueessa, joka oli viimeisessä EM-kultaa vuonna 2013 voittaneessa Saksan joukkueessa.

Tanskalta jäänee edellisen turnauksen sensaatio uusimatta

Tanska oli viisi vuotta sitten EM-finaalissa, mutta vuoden 2019 MM-kisat jäivät väliin. EM-menestyksen jälkeen joukkueen valmennusvastuu siirtyi Lars Söndergaardille, jolla ei ollut aiempaa kokemusta naisten joukkueiden valmentamisesta. Joka tapauksessa Söndergaardin alaisuudessa Tanska on varmistanut pääsyn myös ensi vuoden MM-kisoihin.

Söndergaard on muuttanut Tanskan ryhmityksen muotoon 3–4–3. Pelitavassa wingbackeilla, Sofie Svavalla, Sara Thrigella ja Janni Thomsenilla, on iso vastuu. Laidoilta tulee paljon keskityspalloja rangaistusalueelle, johon Tanska pyrkii saamaan runsaasti pelaajia päättämään maalipaikkoja.

Tanskan joukkueen nimekkäin tähti on kapteeni Pernille Harder, joka viihtyy hyökkäyksen kolmikossa.

Suomen lohko-ottelut: pe 8.7. Suomi-Espanja kello 19, ti. 12.7. Suomi-Tanska, la 16.7. Suomi-Saksa.