Suomeen toi­mi­te­tut Astra Zenecan ko­ro­na­ro­kot­teet voivat mennä huk­kaan, kun sopivat ro­ko­tet­ta­vat lop­pu­vat

Astra Zenecan koronarokotetta annetaan tällä hetkellä vain 65 vuotta täyttäneille suomalaisille.
Astra Zenecan koronarokotetta annetaan tällä hetkellä vain 65 vuotta täyttäneille suomalaisille.
Kuva: Leszek Szymanski

Suomessa ei ole tehty päätöstä siitä, mitä ylimääräisille Astra Zenecan koronavirusrokotteille tehdään, kun kaikki yli 65-vuotiaat ovat saaneet Suomessa rokotteen. Astra Zenecan koronarokotetta annetaan tällä hetkellä vain 65 vuotta täyttäneille suomalaisille.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio kertoo, että rokotehankinnoista vastaavan sosiaali- ja terveysministeriön tulisi ratkaista asia.

Astra Zenecan rokotetoimitukset Suomeen pitäisi lakkauttaa jossain vaiheessa, Kontio sanoo. Muuten Suomeen toimitetut rokotukset jäisivät käyttämättä ja menisivät kokonaan hukkaan.

– Jos ne ovat jo tulleet Suomeen, sen jälkeen niitä on todella hankalaa mihinkään eteenpäin pistää, Kontio sanoo.

Ratkaisu asiaan olisi tehtävä riittävän ajoissa, jotta ylijäämää ei ehtisi tulla. Astra Zenecalla rokotettavat ihmiset loppuvat pian, sillä THL:n rokotusrekisterin mukaan noin 60 prosenttia 65 vuotta täyttäneistä suomalaisista on saanut ainakin ensimmäisen rokoteannoksen.

Kontion mukaan Astra Zenecan rokotetta on tilattu Suomeen yhteensä 3,7 miljoonaa annosta ja sitä on toimitettu tähän mennessä noin 430 000 annosta.

Suomalaisten rokotehalukkuus on korkealla

THL muutti koronarokotteiden ikärajaa hiljattain Astra Zenecan rokotteen kohdalla. Tähän mennessä useimmissa kunnissa 65–69-vuotiaille on annettu adenoviruspohjaista Astra Zenecan rokotetta. Toukokuusta alkaen mrna-rokotteita eli Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan rokotteita voidaan antaa myös 65–69-vuotiaille, jos rokotettava niin toivoo.

Astra Zenecan rokotteen saaneilla on raportoitu erittäin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä, mutta 65 vuotta täyttäneillä ja sitä vanhemmilla ei ole todettu suurentunutta riskiä hyytymishäiriöön. Euroopan lääkeviraston EMA:n mukaan häiriöiden esiintyvyys on keskimäärin yksi sataatuhatta rokotettua kohti.

Kunnat ja THL eivät ole pitäneet kirjaa siitä, kuinka moni on kieltäytynyt Astra Zenecan rokotteesta haittavaikutusten tultua ilmi. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että THL:n teettämän tuoreen kyselyn perusteella tiedot Astra Zenecan haittavaikutuksista eivät ole kuitenkaan vähentäneet ihmisten rokotehaluja.

– Halukkuus ottaa ylipäänsä koronarokote on vain noussut korkeammalle marraskuussa tehtyyn kyselyyn verrattuna, ja se on pysynyt vanhoissa ikäryhmissä korkealla, Nohynek kertoo.

Vaste syntyy, vaikka Astra Zenecan jälkeen saa mrna-rokotteen

Nohynek kertoo saaneensa paljon yhteydenottoja 60–69-vuotiailta, jotka ovat olleet huolissaan tilanteestaan Astra Zenecan ikärajojen ja haittavaikutusten takia.

Ihmisillä on ollut huolta myös siitä, että Astra Zenecan rokotteen jälkeen saa toisena annoksena mrna-rokotetta.

– Molemmat rokotteet toimivat sitä kautta, että syntyy suojaava vaste piikkiproteiinille, eikä ole mitään syytä epäillä etteikö se vaste hiukan erilaisella rokotteella piikkiproteiinia vastaan olisi hyvä, Nohynek sanoo.

Myös Johnson & Johnsonin rokote sekä EMA:n myyntilupa-arvioinnissa oleva venäläinen Sputnik-rokote ovat Astra Zenecan kaltaisia adenoviruspohjaisia rokotteita. Tällä hetkellä on arvioitu, että harvinaiset veren hyytymishäiriöt voivat liittyä juuri adenovirusrokotteiden toimintatapaan.

Johnson & Johnsonin rokotteella häiriö on havaittu Yhdysvalloissa noin yhdellä 500 000 rokotetusta, Nohynek kertoo. Hänen mukaansa voi olla odotettavissa, että haittavaikutuksia havaitaan myös Sputnik-rokotteen saaneilla ihmisillä.