Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Suo­ma­lai­set me­net­ti­vät viime vuonna verk­ko­hui­jauk­sis­sa 47 mil­joo­naa euroa – ­vi­ra­no­mai­sil­le il­moi­tet­tu­jen verk­ko­hui­jaus­ten ri­kos­hyö­ty kasvoi lähes kol­man­nek­sen

Helsinki

Poliisille tehtiin viime vuonna yhteensä 2 500 ilmoitusta verkkohuijauksista ja suomalaiset menettivät huijauksissa noin 47 miljoonaa euroa, kertoo pankkien ja vakuutusyhtiöiden etujärjestö Finanssiala ry.

Järjestön mukaan summa olisi voinut olla suurempikin, mutta pankit ja viranomaiset onnistuivat estämään yli 25 miljoonan euron edestä varojen siirtoja huijareille ja palauttamaan varat.

Verkkohuijausten euromääräisesti suurimman luokan muodostivat sijoitushuijaukset, joissa suomalaiset menettivät yli 20 miljoonaa euroa. It-tuki-, toimitusjohtaja-, rakkaus- ja dokumenttihuijauksissa menetettiin yhteensä 16 miljoonaa euroa ja pankkien nimissä tehdyissä huijauksissa kymmenen miljoonaa euroa.

Viranomaisille ilmoitettujen verkkohuijausten rikoshyöty kasvoi viime vuonna lähes kolmanneksen, Finanssiala kertoo. Kuitenkin tämän vuoden tammi–maaliskuussa ilmoitusten ja rahallisen rikoshyödyn määrä pieneni yli 40 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Finanssiala huomauttaa, että tilastoitujen verkkohuijausten lisäksi oli myös tilastoimattomia tapauksia, joiden lukumäärää ja rahallista rikoshyötyä ei tiedetä tarkasti.

Järjestön mukaan huijauksen uhrien pitäisi aina olla yhteydessä omaan pankkiinsa ja tehdä rikosilmoitus poliisille.

Lue lisää: Sami joutui puhelinhuijauksen uhriksi ja menetti 4500 euroa sekä henkisen tasapainon