Nimitykset: Sauli Pah­ka­sa­lo on Lapin Kansan uusi pää­toi­mit­ta­ja

Työelämä: Teol­li­suus­liit­to ja am­mat­ti­liit­to Pro aloit­ta­vat tiis­tai­na työ­tais­te­lu­toi­met, ulos­mars­se­ja Lapissa ja Oulussa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Suo­ma­lai­set haas­te­taan mar­ja­tal­koi­siin, marjoja voi poimia omaan tar­pee­seen tai myyn­tiin – "Ei anneta ko­ti­mais­ten mar­jo­jen mennä huk­kaan"

Marjojen satokausi on alkanut hillan ja mustikan kypsymisellä.
Marjojen satokausi on alkanut hillan ja mustikan kypsymisellä.
Kuva: Anna Muotka

Suomalaisia houkutellaan marjamättäille kansallisella marjanpoimintahaasteella. Haasteen takana ovat muun muassa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Suomen Kylät ry, ProAgrian Töitä Suomesta -palvelu,  Arktiset Aromit ry ja Suomen 4h-järjestö.

Haasteen tarkoituksena on saada metsissä kypsyvä luonnonmarjasato talteen. Haasteen tiedotteen mukaan Suomen metsissä kypsyy joka kesä arviolta noin 500 miljoonan kilon marjasato. Aiempina vuosina sadosta on poimittu talteen noin 10-17 miljoonaa kiloa, joista valtaosa ulkomaalaisten poimijoiden voimin. 

Kun ulkomaalaisten poimijoiden saapuminen on tänä vuonna epävarmaa, talteenotettava marjamäärä uhkaa jäädä pienemmäksi. 

Kampanja haastaa ihmisiä poimimaan marjoja omiin tarpeisiinsa tai vaikka myyntiin. 

 – Marjanpoimintahaasteeseen voi osallistua yksinään, perheen tai ystävän kanssa. Yhtä lailla metsälle voi kerätä innostuneen marjastusporukan työkavereista tai omasta harrasteryhmästä. Marjoja voi poimia sangollisen taikka niin paljon kuin vaan ehtii – joko omiin tarpeisiin tai myyntiin. Ei anneta kotimaisten marjojen mennä hukkaan, MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola toteaa tiedotteessa. 

Tiedotteessa todetaan, että ihmiset kuluttavat Suomessa arviolta kahdeksan kiloa marjoja henkeä kohden. Lisäksi marjoja käytetään niin elintarvikkeiden valmistuksessa kuin monessa muussa teollisuuden yrityksessä. Kaikkiaan luonnonmarjasadon arvo on tiedotteessa esitetyn arvion mukaan satoja miljoonia euroja. 

Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partasen mukaan marjojen talteenotto olisi turvattu, jos kaikki 15-64-vuotiaat keräisivät jokainen yhden ylimääräisen marjasangollisen myyntiin. 

Näin osallistut kansalliseen marjanpoimintahaasteeseen:

1. Tartu marjakaveriasi kädestä tai kokoa suurempi marjastusporukka ja suunnatkaa sangot kourassa marjamättäille. Etsi #marjakaveri Facebook-ryhmästä tai perusta #marjakaveri-ryhmä

2. Jaa iloinen marjastuskuvasi somessa – muista #marjatalkoot