Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Suo­je­lu­po­lii­si: Suomen kriit­ti­seen inf­ra­struk­tuu­riin koh­dis­tu­nut uhka on ko­hon­nut – Supon pääl­lik­kö pitää kaa­su­put­ken rä­jäy­tys­tä ta­hal­li­se­na

Kansallisen turvallisuuden katsauksessaan supo arvioi, että Venäjä voi yrittää hankkia Natoa koskevaa tietoa Suomen kautta.

Helsinki
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari pitää Nord Stream -kaasuputken vuotoa erittäin todennäköisesti tahallisena.
Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari pitää Nord Stream -kaasuputken vuotoa erittäin todennäköisesti tahallisena.
Kuva: Emilia Kangasluoma

Nord Stream -kaasuputkien vuotojen taustalla on erittäin todennäköisesti tahallinen teko, arvioi suojelupoliisin (supo) päällikkö Antti Pelttari.

Pelttari totesi torstaina tiedotustilaisuudessa, että Nord Stream -putkivuotojen aiheuttaminen on vaatinut kyvykkyyttä, jota on vain valtiollisella toimijalla. Hän ei kuitenkaan ota kantaa mahdolliseen syylliseen.

Pelttarin mukaan vuodot ovat klassinen esimerkki valtiollisen vaikuttamisen pelikirjasta, ja niillä pyritään luomaan pelkoa ja yleistä hämmennystä.

Uhka kriittistä infraa kohtaan on kohonnut

Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuu kohonnut tiedustelun tai vaikuttamisen uhka, arvioi suojelupoliisi.

Torstaina julkaisemassaan kansallisen turvallisuuden katsauksessa supo arvioi, että uhka on kohonnut Suomen Nato-jäsenyysprosessin ja Venäjän hyökkäyssodan vuoksi, ja uhka on supon mukaan kasvanut niin fyysisessä kuin kyberympäristössäkin. Supon arvion mukaan ei kuitenkaan ole todennäköistä, että kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuisi lamauttavaa vaikuttamista lähitulevaisuudessa.

Kriittisellä infrastruktuurilla tarkoitetaan esimerkiksi sähkön ja energian jakeluverkkoa sekä tietoliikenneyhteyksiä. Infrastruktuurin mahdolliset haavoittuvuudet ovat nousseet viime päivinä esiin myös sen jälkeen, kun Nord Stream -kaasuputkissa on ilmennyt vuotoja Itämeressä. Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi keskiviikkona, että putkia vahingoitettiin tarkoituksella.

Pelttari kertoi tiedotustilaisuudessa pohjoismaisten tiedustelupalveluiden tehneen tiivistä yhteistyötä vuotojen takia. Myöhemmin hän täydensi, että meren pohjassa kulkeviin kaasuputkiin ja tietoliikenneyhteyksiin liittyvä haavoittuvuusriski oli tiedossa.

– Teemme kaikkemme, jotta Suomeen liittyvä kriittinen infrastruktuuri on kunnossa, Pelttari kertoi.

Myös keväällä suojelupoliisi otti Suomen kriittisen infrastruktuurin riskit huomioon turvallisuuskatsauksessaan. Tuolloin Pelttari kuitenkin kommentoi, että Suomen kriittinen infrastruktuuri on suojattu hyvin.

"Emme missään vaiheessa ole vastustaneet turistiviisumien käytön lopettamista"

Pelttari otti tiedotustilaisuudessa kantaa myös venäläisten turistiviisumien rajoittamiseen. Hänen mukaansa viisumien rajoittaminen parantaisi Suomen turvallisuustilannetta.

– Supo ei missään nimessä vastusta emmekä ole missään vaiheessa vastustaneet turistiviisumien käytön lopettamista. Olemme aiemmin arvioineet, että kaikki venäläiset turistiviisumeilla matkustavat eivät uhkaa kansallista turvallisuutta. – – Supon kanta ei ole pääpiirteittäin muuttunut, sanoi Pelttari medialle.

Turistiviisumien käyttöön liittyy turvallisuushuoli, koska supon mukaan venäläisten turvallisuuspalveluiden toiminta on Suomessa ja EU:ssa ollut hyvin henkilöpainotteista. Ukrainan sodan myötä länsivaltiot ovat kuitenkin rajoittaneet venäläisdiplomaattien mahdollisuutta oleskella maassa.

Supon erikoistutkija Veli-Pekka Kivimäki kertoo, että Euroopassa venäläiset tiedustelupalvelut ovat käyttäneet turistiviisumeja hyväksi tiedustelutarkoitukseen.

Turistiviisumien käyttöä koskeva ymmärrys ja tiedonvaihto ovat Pelttarin mukaan parantuneet tiedustelupalveluiden välillä viime vuosina varsinkin Salisburyn myrkytysiskun jälkeen 2018. Tuolloin Venäjän sotilastiedustelun GRU:n agenttien uskottiin saapuneen Englantiin yrittääkseen myrkyttää entinen kaksoisagentti Sergei Skripal. Skripal jäi henkiin.

Sen paremmin Kivimäki kuin Pelttari eivät kuitenkaan tarkenna tämänhetkistä Suomen tilannetta.

– Tämän tyyppistä toimintaa seuraamme tarkasti. Teemme tiivistä yhteistyötä Rajavartiolaitoksen kanssa rajatilanteeseen liittyen. En ota operatiivisiin yksityiskohtiin julkisesti kantaa, Pelttari sanoo STT:lle.

Venäjän tiedustelun uhka lisääntyy

Tuoreessa katsauksessaan supo arvioi, että Nato-jäsenenä Suomi tulee kiinnostamaan Venäjän tiedustelupalvelua aiempaa enemmän. Suojelupoliisin mukaan Suomen tuleva Nato-politiikka on itänaapurin tiedustelussa kiinnostuksen kohteena, ja Venäjä voi yrittää hankkia Suomen kautta myös tietoa Natosta.

Perinteisin Venäjän tiedustelun menetelmä Suomessa on ollut diplomaattipeitteellä tehtävä henkilötiedustelu, mutta supo arvioi, että Venäjä siirtää jatkossa toimintaansa entistä enemmän kyberympäristöön.

Länsimaiden Venäjälle asettamat talouspakotteet voivat myös lisätä yritysvakoilun uhkaa.

– Maalla on tarve käynnistää korvaavaa huipputeknologian tuotantoa, supo toteaa.

Suomen kautta yritetään supon mukaan myös viedä Venäjälle pakotteiden alaisia, kiellettyjä tuotteita.

Suojelupoliisi toteaa lisäksi katsauksessa, että Venäjän tiedustelupalvelut ovat jo toimineet Euroopassa aggressiivisesti esimerkiksi asevarastoja tai pettureina pitämiään ihmisiä kohtaan. Tällä hetkellä supo arvioi vastaavien iskujen mahdollisuuden Suomessa vähäiseksi. Toisaalta supo arvioi, että Venäjä voi kohdistaa tiedustelua ulkomailla oleviin kansalaisiinsa.

Kiina jatkaa tiedusteluaan Suomeen

Suojelupoliisin tuore turvallisuuskatsaus painottuu Venäjän toimintaan, mutta supon mukaan myös Kiinan Suomeen kohdistama tiedustelu jatkuu aktiivisena. Kuten aiemmin, myös nyt supo arvioi Kiinan kohdistavan kybervakoilua huipputeknologiaan poliittisen päätöksenteon lisäksi.

Supo muistuttaa myös, että kiinalaista informaatioteknologiaa hankittaessa on syytä arvioida, millaista luottamuksellista tietoa laitteilla säilytetään. Kiinan lainsäädännön mukaan sen yrityksillä on velvollisuus auttaa tarvittaessa maan turvallisuuspalveluja.

Katsauksessaan supo arvioi, että terrorismin uhka Suomessa pysyy neliportaisen asteikon tasolla kaksi eli ”kohonnut”. Arvio on ollut sama siitä lähtien, kun suojelupoliisi otti asteikkonsa käyttöön vuonna 2017.

Supon mukaan Ukrainan sota ei ole vaikuttanut terrorismin uhkaan Suomessa.

Juttua ja otsikkoa päivitetty kello 10.33.
Juttua päivitetty kello 15.55.