Sun­nun­tain uu­tis­koos­te: Pa­rii­sin kas­te­lu­ve­des­tä löytyi ko­ro­na­vi­rus­ta, lie­vä­oi­rei­set­kin tes­ta­taan Suo­mes­sa, THL:n ko­ro­na­kuo­le­mien mää­räs­tä voi uupua jopa 50–60 hoi­va­ko­ti­kuo­le­maa, Ruot­sis­sa 29 ko­ro­na­vi­rus­kuo­le­maa lisää

Peking

19.23 Pa­rii­sin kas­te­lu­ve­des­tä löytyi ko­ro­na­vi­rus­ta

Pariisin kasteluvesistä on löydetty jäämiä uudesta koronaviruksesta, kaupungin viranomaiset kertoivat sunnuntaina. Löydöksellä ei ole vaikutusta juomaveteen, sillä se otetaan täysin toisista lähteistä.

https://www.lapinkansa.fi/pariisin-kasteluvedesta-loytyi-koronavirusta/796468

Koronavirusnäyte otetaan useimmiten nylontikulla nenänielusta. Tulosten saamisessa menee keskimäärin vuorokausi.
Koronavirusnäyte otetaan useimmiten nylontikulla nenänielusta. Tulosten saamisessa menee keskimäärin vuorokausi.
Kuva: Timo Marttila

19.21 Ko­ro­na­tes­tiin pääsee hel­pom­min, kun myös lie­vä­oi­rei­set tes­ta­taan

Koronavirustestiin pääsee nyt matalammalla kynnyksellä kuin aikaisemmin sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. THL päivitti tällä viikolla sairaanhoitopiirien kanssa testausohjetta, ja torstaista lähtien näytteitä on otettu aiempaa laajemmilla kriteereillä.

Nyt näyte covid-19-tutkimusta varten otetaan myös lieväoireisilta, joilla epäillään koronavirustartuntaa.

https://www.lapinkansa.fi/nyt-koronatestiin-paasee-helpommin-kun-myos-lievao/796465

17.05 THL:n ko­ro­na­kuo­le­mien mää­räs­tä voi uupua jopa 50–60 hoi­va­ko­ti­kuo­le­maa

Koronakuolemien virallisesta määrästä voi uupua jopa 50–60 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husin alueen hoivakodeissa tapahtunutta koronakuolemaa, arvioi Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sunnuntaisten tilastojen mukaan Suomessa on kuollut koronan vuoksi 94 ihmistä.

https://www.lapinkansa.fi/thln-koronakuolemien-maarasta-voi-uupua-jopa-5060/796275

16.51 Es­pan­jas­sa alle 500 ko­ro­na­kuo­le­maa vuo­ro­kau­des­sa

Espanjassa rekisteröitiin sunnuntaina 410 koronaviruskuolemaa. Määrä laski huomattavasti lauantain luvusta, joka oli 565.

https://www.lapinkansa.fi/espanjassa-alle-500-koronakuolemaa-vuorokaudessa/796212

15.46 Ruot­sis­sa 29 ko­ro­na­vi­rus­kuo­le­maa lisää

Ruotsisssa on tänään tilastoitu 29 koronaviruskuolemaa lisää. Virallisen tilaston mukaan maassa on tähän mennessä kuollut 1 540 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Tartuntoja on tilastoitu 14 385.

https://www.lapinkansa.fi/ruotsissa-29-koronaviruskuolemaa-lisaa/796068

13.41 Suo­mes­sa nyt 94 tie­dos­sa olevaa ko­ro­na­vi­rus­kuo­le­maa – 68 po­ti­las­ta te­ho­hoi­dos­sa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi sunnuntaina, että Suomessa ainakin 94 ihmistä on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Määrä on noussut lauantaista neljällä ihmisellä. THL:n mukaan kuolemantapausten luku ei kata tällä hetkellä kaikkia sairaaloiden ulkopuolisia kuolemantapauksia.

https://www.lapinkansa.fi/thl-suomessa-nyt-94-tiedossa-olevaa-koronaviruskuo/795947

12.24 THL: Suo­mes­sa on nyt 3  783 var­mis­tet­tua ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Suomessa on nyt 3 783 varmistettua koronavirustartuntaa. Uusia varmistettuja tartuntoja on 102.

https://www.lapinkansa.fi/thl-suomessa-on-nyt-3-783-varmistettua-koronavirus/795873

11.59 Norja alkaa purkaa rajoituksia

Norja alkaa maanantaina purkaa koronaviruksen hillitsemiseksi määrättyjä rajoituksia. Muun muassa päiväkodit saavat avata taas ovensa.

Seuraavalla viikolla maassa avataan alakoulut, kampaamot ja muut vastaavat palvelut, jotka ovat olleet suljettuina maaliskuun puolivälistä asti.

https://www.lapinkansa.fi/norja-alkaa-purkaa-koronarajoituksia-monien-mieles/795849

Länsi-Pohjan alueella on tapahtunut ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama kuolema.
Länsi-Pohjan alueella on tapahtunut ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama kuolema.
Kuva: Jussi Leinonen

11.48 Yle: En­sim­mäi­nen ko­ro­na­vi­ruk­sen ai­heut­ta­ma kuolema Län­si-Poh­jassa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on tapahtunut ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama kuolemantapaus, uutisoi Yle Lappi.

Asiasta kertoo  johtajaylilääkäri Juha Korpelainen Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä. Korpelaisen käsityksen mukaan menehtynyt oli hoivakodin asukas.

https://www.lapinkansa.fi/yle-ensimmainen-koronaviruksen-aiheuttama-kuolema/795861

11.31 OYS:n koronapotilaiden määrään ei muutoksia

Pohjois-Pohjanmaalla koronatilanne on ennallaan. Oulun yliopistollisessa sairaalassa hoidossa olevien koronapotilaiden määrään ei ole tullut muutoksia.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on hoidossa koronan vuoksi viisi potilasta, joista kaksi on vuodeosastolla ja kolme tehohoidossa. Uusia sairaalahoitoa tarvitsevia potilaita ei ole tullut 9. huhtikuuta jälkeen.

11.29 Län­si-Poh­jas­sa yksi uusi ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­ta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella on sunnuntaiaamuun mennessä todettu yksi uusi koronavirustartunta. Tartuntoja on sairaanhoitopiirin alueella varmistettu nyt yhteensä 81.

Lapin sairaanhoitopiirissä ei sunnuntaiaamuun mennessä ollut tullut ilmi uusia koronavirustartuntoja. Sairaanhoitopiirin alueella oli lauantaihin mennessä vahvistettu 88 tartuntaa.

https://www.lapinkansa.fi/lansi-pohjassa-yksi-uusi-koronavirustartunta-lapin/795839

11.26 Australia vaatii riippumatonta selvitystä koronakriisin hoidosta

Australia vaatii riippumatonta selvitystä siitä, miten koronakriisiin on reagoitu. Ulkoministeri Marise Paynen mukaan siinä on otettava selvä myös siitä, miten Maailman terveysjärjestö WHO on toiminut ja miten Kiina toimi kriisin alkuvaiheessa.

Payne sanoi televisiokanava ABC:n haastattelussa, että Australia epäilee WHO:n hoitaneen kriisiä huonosti ja peitelleen Kiinan tilanteen vakavuutta. Samoja syytöksiä on kuultu myös Yhdysvaltojen suunnalta.

Selvitys pitäisi Paynen mukaan tehdä muualla kuin WHO:ssa. Ulkoministerin mukaan kriisi tulee muuttamaan Australian ja Kiinan välisiä suhteita, eikä luottamus Kiinan avoimuuteen ole nyt kovinkaan korkealla.

Australiassa on varmistettu 6 600 koronavirustartuntaa ja 70 covid-19-kuolemaa. Maa sulki maahantulon Kiinasta 1. helmikuuta.

11.24 Päivittyvät graafit

11.20 Wuhanilaisen viruslaboratorion johtaja tyrmää salaliittoteoriat

Kiinan Wuhanissa toimivan viruslaboratorion johtaja torjuu väitteet, että maailmalla tuhoa levittävä koronavirus olisi päässyt leviämään heiltä. Epäily on saanut tukea muun muassa Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeolta, joka aiemmin tällä viikolla ilmoitti Yhdysvaltojen tutkivan, miten virus pääsi leviämään maailmalle.

P4-laboratorion johtaja Yuan Zhiming sanoo Kiinan valtion television haastattelussa, ettei virus ole mitenkään voinut karata Wuhanin laboratoriosta. Yksikään laboratorion henkilökunnasta ei ole saanut tartuntaa, hän sanoi.

– Tutkijoina tiedämme hyvin, mitä instituutissa tutkitaan ja miten viruksia ja näytteitä käsitellään, Yuan sanoi.

Yuanin mukaan on ymmärrettävää, että ihmiset yhdistävät laboratorion ja koronaviruksen, mutta jotkin tiedotusvälineet pyrkivät johtamaan yleisöään harhaan.

Yhdysvaltojen mediassa on esitetty epäilyjä, että virus olisi vahingossa päässyt karkaamaan Wuhanin laboratoriosta.

Yuan leimasi väitteet perusteettomaksi spekulaatioksi. Laitos torjui epäilyt viruksen karkaamisesta ensimmäisen kerran helmikuussa ja sanoi kertoneensa tietonsa viruksesta Maailman terveysjärjestö WHO:lle tammikuussa.

Kiinalaisten tutkijoiden mukaan virus todennäköisesti siirtyi eläimestä ihmiseen villieläimiä myyvällä torilla. Wuhanin viranomaisten toimintaa on arvosteltu, koska kaupungissa yritettiin ensin peitellä taudin leviämistä ja kuolemantapausten määrää vähäteltiin.

Perjantaina Kiina korjasi koronaviruskuolemiensa määrää kymmeniä prosentteja ylöspäin. Maa on nyt kertonut yhteensä noin 4 600:sta koronavirukseen liittyvästä kuolemasta.